De inmiddels 33-jarige middenvelder startte in de basis en werd in het begin van de tweede helft gewisseld. In een hectische wedstrijd stond de 1-0 eindstand, door een doelpunt van Giacomo Bonaventura, toen al op het scorebord. "AC Milan was vandaag echt heel goed", vertelde Barreto tegenover ELF Voetbal. "We zouden zelf wellicht wat beter hebben kunnen spelen, maar dan nog was dit Milan veel te sterk. We zullen ons moeten focussen op de komende wedstrijden, daar moeten we weer de punten halen", aldus de Paraguayaan, die alweer zijn 88e wedstrijd voor Sampdoria afwerkte.
"Persoonlijk zit ik in een goede periode, al ben ik niet zo te spreken over de wedstrijd die ik vandaag (zondag, red.) heb gespeeld. Ik voelde me ook niet helemaal top, vandaar dat ik na een uur ook gewisseld werd. Het is nog wel een doel van ons om te proberen Europees voetbal te halen. Met deze ploeg zou het mogelijk moeten zijn om ons te kwalificeren voor Europees voetbal. Dan gaan we zeker proberen. We staan nog altijd op een uitstekende zesde plaats."
Barreto verkaste in 2007 van Nederland naar Italië en is sindsdien niet meer weggegaan. Hij miste bij zijn voorgaande clubs bijna geen wedstrijd en ook dit jaar staat de teller alweer op meer dan twintig duels. "Het klopt dat ik 33 jaar ben, maar ik denk dat als je goed traint, je zelf goed focust op je sport en op je voeding let, je zeker tot halverwege in de dertig mee kunt komen op het hoogste niveau. Thuis heb ik drie kinderen, dus ook die houden mij jong", vertelt hij met een glimlach op zijn gezicht.
Nieuw complex
Na Reggina, Atalanta en Palermo is Sampdoria de vierde club waarvoor de verdedigende middenvelder uitkomt. Ondanks de totaal verschillende liggingen van de clubs ziet de Paraguayaan geen grote verschillen tussen de teams. De veranderingen bij zijn huidige club dienen zich echter wel aan. "Sampdoria heeft een mooi trainingscomplex in de heuvels bij Genova, maar op dit moment is de club bezig een nieuw trainingscomplex te bouwen. Deze zal een stuk moderner zijn. Als het goed is, kunnen we het complex rond december in gebruik nemen. Ik verwacht dat ik er zelf ook zal gaan trainen, maar het is nog niet helemaal zeker. Voor mijn gevoel kan ik nog zeker twee seizoenen mee in de Serie A, maar ik zal eerst met de club moeten gaan spreken over mijn toekomst. Op dit moment wacht ik nog op een contractvoorstel."
Aan de speler ligt het niet. "Ik voel me hier op mijn plaats doordat ik een ervaren speler ben die nog steeds goed mee kan komen en daarnaast kan ik de jonge spelers veel dingen bij leren. Het helpen van die jonge spelers komt niet alleen ten goede aan het team, maar geeft mij ook een heel voldaan gevoel."
NEC
In Nijmegen is Barreto nog steeds een geliefde naam. Vier jaar verdedigde de 61-voudig international het shirt van NEC en groeide hij al snel uit tot een publiekslieveling. "Ik volg NEC nog altijd op de voet. Ik heb nog contact met spelers uit mijn tijd zoals Frank Demouge, Jeffrey Leiwakabessy en trainer Ron de Groot. Ik voel me op dit moment goed in Italië, maar dingen in het voetbal kunnen snel veranderen. Je weet nooit wat er kan gaan gebeuren. Ik sluit in ieder geval zeker niet uit dat ik ooit nog eens het shirt van NEC zal dragen."
"We zullen moeten afwachten wat er gaat gebeuren. Mocht ik niet als speler terugkomen bij de club dan zal ik wellicht in een andere rol nog kunnen terugkeren bij de club." Naast het contact met zijn ex-teamgenoten probeert hij NEC ook zelf te volgen. Dat valt vanuit Italië niet mee, maar gelukkig helpt de smartphone hem om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. "Op dit moment zie ik geen wedstrijden van NEC, maar ik volg ze wel altijd via de apps op mijn telefoon. Zo zag ik ook dat ze van trainer zijn gewisseld en er nu een heel jonge coach aan het roer staat. Dat maakt het interessant om te zien wat er gaat gebeuren."
"De tweede plaats achter Jong Ajax biedt in ieder geval genoeg perspectief om te promoveren. Dat zal ook nodig zijn, want NEC moet direct terugkeren in de Eredivisie. Zelf vind ik het overigens een heel goed idee om teams als Jong Ajax mee te laten spelen in de Eerste Divisie. Zo kunnen de jonge talenten extra ervaring opdoen in een voor hen fysiek sterke competitie. Zij zullen zoveel sneller stappen zetten dan wanneer zij alleen tegen leeftijdsgenoten zouden spelen."
Frank de Boer
ELF Voetbal legde hem nog een quote voor van Frank de Boer, oud-trainer van Internazionale die zondag in het Ziggo-programma Rondo aangaf dat er grote verschillen zijn tussen de Nederlandse en Italiaanse competitie. Als voorbeeld haalde hij het positiespel aan. In de ogen van De Boer zouden de D’tjes van Ajax het positiespel beter uitvoeren dan de spelers van Internazionale in zijn tijd. "Het is moeilijk voor mij om precies in te gaan op de opmerking van De Boer, omdat ik het programma niet heb gezien. Wel is het zo dat het voor een Nederlandse trainer heel moeilijk is om in Italië een succesvolle trainer te kunnen worden."
"Het werkt hier allemaal totaal anders dan in Nederland. Het voetbal is in principe een totaal andere sport. Zo staat tactiek hier veel hoger aangeschreven. Alles wat je hier op het veld doet, is al van te voren voor je uitgeschreven. In de week voor aanvang van de wedstrijd heb je bijvoorbeeld al ontzettend veel beelden van je tegenstander bekeken en zijn er naast de normale trainingen ook nog urenlange tactische trainingen uitgevoerd. Het voetbal is in Italië veel anders dan waar dan ook op de wereld. Daarom is het voor buitenlandse trainers, die de speelstijl willen gaan omgooien bijna onmogelijk om hier te slagen."
"Als speler heb ik die moeilijkheid ook ervaren in mijn eerste seizoen in Italië. Ik had zeker vier maanden nodig om aan het spel te wennen dat hier wordt gespeeld. Het komt allemaal zo nauwkeurig, voor de wedstrijd ligt de tactiek al vast en daar word je tijdens de wedstrijd aan herinnerd. Dan komt het er dus echt op aan of je een meter meer naar links of naar rechts moet gaan positioneren!"
Uitvoeren
"Vooral het Nederlandse voetbal is niet te vergelijken met het Italiaanse voetbal. In Nederland mag je je vrij bewegen, één op één situaties opzoeken en zelfs vaak nog van positie wisselen. Dat zijn dingen die hier gewoonweg niet gebeuren, alles is vooraf al beschreven. Je moet hier precies uitvoeren wat de trainer vraagt, omdat het gehele spel hierop gericht is. Je moet echt in je rol blijven en je richten op je positie in het veld. Dat maakt de trainingen in Italië ook veel anders dan in Nederland."
"Fysiek gezien hebben jongens als Marten de Roon en Hans Hateboer (beiden Atalanta Bergamo, red.) gelijk dat de trainingen zwaarder zijn dan in Nederland, maar vooral tactisch gezien is het een totaal ander beeld. Het komt vaak voor dat we na een reguliere training nog eens twee uur extra op het veld blijven staan enkel en alleen om te trainen op de tactiek!", aldus de nummer acht van Sampdoria, die na het interview nog een busreis van twee uur stond te wachten. Volgende week neemt hij het met zijn ploeg op tegen het Udinese van Bram Nuytinck, de andere ex-NEC’er die zijn weg lijkt te hebben gevonden in het ‘Calcio’.