Laatste nieuws
03.00Vermoedelijke opstelling Feyenoord: Van Persie voert twee wijzigingen door tegen AZ
02.00'Experimenteel' Oranje boekt tegen Oostenrijk tweede zege in Nations League
00.15Heerenveen-trainer Veldman lyrisch: 'Wil hem niet vergelijk met Frenkie, maar...'

Gisteren

23.52Ajax op titelkoers: dit is het restprogramma richting de titel
23.50Heerenveen boekt eerste zege onder Veldman, Willem II dieper in de problemen
23.50Eerste geïnteresseerde voor De Bruyne lijkt af te haken: 'Past niet in de plannen'
23.34Pijnlijk moment: Jong Ajax-keeper Setford gruwelijk in de fout tegen FC Dordrecht
23.28Bondscoach Jonker content met zege op energiek Oostenrijk, maar: 'Lat ligt hoog'
23.23Maes kritisch op middenveld Willem II: 'Dan loop je in het mes'
23.20Kieft verwacht geen 'Frenkie en De Ligt'-bedragen bij vertrek van Ajax-tweetal
23.15Voorwaardelijke schorsing voor duo Real Madrid na wangedrag tegen Atlético Madrid
23.15Wereldkampioen Hummels kondigt afscheid aan: 'Was een waanzinnige reis'
23.00Derksen baart opzien met uitspraak over Clasie: 'Huis-tuin-en-keuken-voetballer'
22.50Koploper Bayern München wurmt zich langs Augsburg na lastige eerste helft
22.45Excelsior draait wedstrijd om in blessuretijd; winnend Volendam dicht bij promotie
22.42Grote zorgen om Willem ll: 'Alsof iedereen zich er al bij heeft neergelegd'
22.39Lof voor Heerenveen-speler: 'Wil hem niet vergelijken met iemand van Barça, maar…'
22.25PSV in mineur na pijnlijke nederlaag tegen Ajax: 'Dat mag dan'
22.24Bayern doet goede zaken in Augsburg, maar verliest sterspeler voor clash met Inter
22.23Bayern krijgt Augsburg op de knieën ondanks assist Gouweleeuw
22.23Bayern krijgt Augsburg op de knieën na assist Gouweleeuw
22.05Oranje Leeuwinnen doen goede in Nations League-zaken met zege op Oostenrijk
22.05Volendam kan Eredivisie al bijna ruiken, Excelsior pleegt diefstal in Maastricht
22.01Nog 69 goals: Ronaldo nadert de duizend
22.00Druk op Maes neemt verder toe: machteloos Willem ll verliest ook in Heerenveen
21.55Volendam bijna zeker van Eredivisie, Van Duinen redt Excelsior
21.53Nederlands vrouwenelftal doet goede zaken in Nations League met zege op Oostenrijk
21.52Heerenveen bezorgt Willem II mede door primeur Kersten extra zorgen
21.52Heerenveen bezorgt Willem II mede door primeur Kersten extra degradatiestress
21.50Jong PSV hield lang stand tegen Volendam maar verliest alsnog ruim
21.50Jong Ajax verliest ook bij Dordrecht
21.45Vaak genoemd Ajax-target vol lof over Farioli: 'Hij is 120 procent toegewijd'
21.24Nog zeventig goals: Ronaldo nadert de duizend
21.21Van Persie looft Feyenoord-aanvaller: 'Samenwerken met hem is een feestje'
21.15Door het dolle heen: Kersten (Heerenveen) maakt in 208ste (!) profduel eerste goal
Resultaten x
Binnenland

Hoe Jason Vermeer uit Den Haag via China het voetbal wil veranderen

Voor Jason Vermeer bestaan er twee werelden. Die in Nederland, waar hij moet vechten voor erkenning. En die in China, waar zijn ideeën worden ontvangen als kortingsbonnen op de huishoudbeurs. Het verhaal van een 23-jarige jongen uit Den Haag, trainer bij topclub Beijing Guoan.
21-03-2018 08:00 door Geert Beckers

Hij dineert in sterrenzaken, zonder een idee te hebben wie de rekening eigenlijk betaalt. Hij heeft een luxe appartement. Een chauffeur die hem naar trainingen brengt. Jason Vermeer leeft in een wereld waarin deuren vooral opengaan. Waarin hij zijn eigen trainingen kan volgen op de televisie aan de muur in een lunchzaak. Een wereld waarin niet leeftijd, achtergrond of een diploma, maar kwaliteit leidend is. Een wereld waarin hoop niet ijdel is maar een slim plan. 

Die wereld klinkt misschien als een sprookjeswereld, en voor Jason Vermeer is ze dat ook. Maar wel een sprookje dat hij waarmaakt. Het is het verhaal van een 23-jarige jongen uit Den Haag die aan de andere kant van de wereld voor elkaar bokst wat veel dichter bij huis onmogelijk is. 

BEIJING GUOAN

In augustus 2017 tekende Vermeer een contract bij Beijing Guoan, topclub in China. Daar staat hij als techniektrainer op het veld, in alle geledingen van de club. Van Onder 13 tot het eerste elftal: allemaal krijgen ze te maken met Vermeer. Zo kan het gebeuren dat Jonathan Soriano, ex-FC Barcelona en voor vijftien miljoen euro weggekocht bij Red Bull Salzburg, en 27-voudig Braziliaans international Renato Augusto zich laten bijscholen door een 23-jarige Hagenees. Een 23-jarige Hagenees bovendien die volgens de Nederlandse voorschriften en diploma-eisen nog geen derdeklasser mag trainen.

En dus week Vermeer uit naar het buitenland. Met alleen een paar koffers en zijn droom als gezelschap: het maken als voetbaltrainer. Als zestienjarige liep hij rond bij de Oostenrijkse topclub Red Bull Salzburg, voordat hij gevraagd werd om assistent-bondscoach te worden bij China Onder 19. 

“China is niet normaal. Deze levensstijl is niet normaal. Ik word uitgenodigd voor etentjes die een vermogen kosten. Geen idee wie de rekening betaalt. Alles is op uitnodiging. Toen mijn vader voor het eerst in China op bezoek was, ging hij mee naar zo'n etentje. Stond er een butler naast hem aan tafel een eend te trancheren. Nou, dat is best wennen. Mijn vader komt uit de Schilderswijk. Ik kom uit een heel normaal gezin.”

“Chinezen hechten ontzettend veel waarde aan sociale contacten. Iedereen ouwehoert over voetbal. Voor zo'n etentje wordt ook de politiechef uitgenodigd, er gaat veel drank rond, en dan heb je voor altijd een goed contact erbij. En met die contacten krijg je veel voor elkaar. Zo kon ik bij de visumcontrole laatst gewoon doorlopen. Maar het is prachtig dat China zo mooi is; ik zit hier natuurlijk voor het voetbal.”

En wat geldt voor de levensstijl in China, geldt ook voor het voetbal in China. “Ook dat is niet normaal. Hoe deze club werkt bijvoorbeeld. Ze zochten een nieuw hoofd jeugdopleiding. Daar had ik ideeën over. Vier dagen later zitten ze in Den Haag om erover te praten. Als ze ergens een leuke speler zien wordt hij meteen gehaald.”

ONTWIKKELING

Op voetbalgebied is China een ontwikkelingsland. En in ontwikkelingslanden zijn goede techniektrainers doorgaans ongeveer net zo zeldzaam als echte Louis Vuitton-tassen. Maar China is wel een ontwikkelingsland ín ontwikkeling. Een land dat energie, tijd en vooral veel geld investeert in die ontwikkeling. 

Voor Vermeer begon het Chinese avontuur op een veldje ergens in Delft. Hij gaf een training toen twee Chinezen het veld opliepen. Toeristen, dacht Vermeer. Een van de twee vroeg of zijn zoon ook een keer mocht meetrainen en was onder de indruk van wat hij toen zag. Die vader bleek geen toerist, maar Li Ming, ooit recordinternational van China. 86 keer droeg hij het shirt van de nationale ploeg. 

Maanden later ging bij Vermeer de telefoon. Li Ming was bondscoach geworden van China Onder 19 en zocht een assistent. Een paar dagen later zat Vermeer in een vliegtuig naar Portugal, voor een trainingskamp. Weer even later vestigde hij zich in China. Toen Li Ming vervolgens technisch directeur werd bij topclub Beijing Guoan nam hij Vermeer mee. 

“Hij is de baas onder de eigenaar. Roger Schmidt (die bij Ajax genoemd werd als mogelijke opvolger van Peter Bosz, red.) is hoofdtrainer. Ik doe alle creatieve voetbaltrainingen binnen de club, van Onder 13 tot het eerste elftal.”

Dat hij in Nederland nooit op de radar is verschenen steekt Vermeer. “Ik heb best wat macht bij een grote club in China. Maar in Nederland word ik totaal genegeerd.” Illustratief voor het verschil tussen beide landen, vindt hij. “In China staat men veel meer open voor een nieuw, fris geluid. China is veel innovatiever. Hier lopen overal jonge, veelbelovende Portugese en Braziliaanse trainers rond. Trainers zonder achtergrond als speler. Trainers die durven te vernieuwen. In China worden wij wél erkend.”

TECHNIEKTRAINER

Met 'wij' doelt Vermeer op trainers die ook weleens buiten de gebaande paden treden. Zoals hijzelf doet, door streng de Wiel Coerver-methode aan te hangen. Aanhangers van de Coervermethode zijn er wereldwijd, maar slechts weinigen haalden hun kennis zo dicht bij de bron als Vermeer. Diens leermeester Chris Kronshorst is een van de weinige door Coerver zelf opgeleide trainers, en werkte jarenlang als assistent van Co Adriaanse, bij onder meer FC Porto, Metallurg Donetsk, Al-Sadd en Red Bull Salzburg. Het is Kronshorst die Vermeer aanspoorde trainer te worden en als zestienjarige de kans gaf in Salzburg.

Volgens Vermeer staat zijn geloof in de Coerver-methode een carrière in Nederland in de weg. Zo werkte de KNVB hem al meermaals tegen, beweert hij. “Twee of drie jaar geleden wilde ik mijn TC 2-diploma halen. Mijn stage wilde ik afwerken bij Peter Hyballa, op dat moment trainer van Bayer Leverkusen Onder 19. Ik kreeg geen toestemming. Het móést in Nederland, zeiden ze.”

En de KNVB blinkt volgens Vermeer toch al niet uit in buigzaamheid. “Nergens anders doen ze zo moeilijk. In andere landen is de opleiding ten eerste veel goedkoper, en word je bovendien veel vrijer gelaten. De KNVB staat minder open voor andere ideeën. De enige oplossing voor een probleem is de oplossing die zij aandragen. Alle andere oplossingen zijn fout. Zo werkt het niet. Voetbal is creativiteit. Voetballers en trainers moeten hun eigen oplossingen kunnen vinden. En dat kun je trainen. Een speler die meerdere passeerbewegingen heeft geleerd en weet hoe hij moet vrijlopen, kan die vaardigheden tijdens de wedstrijd benutten om zelf met een oplossing te komen.”

Naar eigen zeggen dankt Vermeer zijn succes juist aan zijn onconventionele scholing. “Ik denk anders dan anderen. Mijn hersenen zijn op een bepaalde manier getraind tijdens het training geven. Het draait om creativiteit, analyse. Dat heb ik ook doorgetrokken naar het normale leven. In het verkeer ben ik constant bezig met analyseren. Welke auto gaat waar naartoe? Ik kan me verstaanbaar maken in vijf of zes talen. Ik heb vijf havo gedaan, ben niet super slim, maar durf wel te zeggen dat ik mezelf door trainen ontwikkeld heb. Dat gaat vanzelf als je over sommige dingen zoveel en zo diep nadenkt.”

VOETBAL VERANDEREN

Zijn buitenlandse succes sterkt Vermeer in de gedachte dat de KNVB de verkeerde weg is ingeslagen. “Ik ben niet opgeleid door de KNVB, maar train miljonairs. Spelers met wie ik heb gewerkt zijn nu internationals. Ook basisspelers in de Eredivisie en Jupiler League heb ik geholpen met individuele trainingen. Dat zulke jongens bij mij aankloppen betekent dat ze bij die clubs iets missen. Ik heb in het buitenland bij grote clubs gewerkt. Maar in Nederland stelt dat allemaal niets voor. Een hele carrière hangt af van zo'n papiertje bij de KNVB, maar als mijn filosofie daar volledig wordt afgebrand heb ik er geen zin in.”

Volgens Vermeer zou de KNVB er goed aan doen om de Coerver-methode te omarmen. “Dat zou de KNVB na zestig jaar eindelijk moeten invoeren. In Nederland zijn drie of vier techniektrainers die écht goed zijn. Zet die eens aan een tafel om de toekomst te bespreken. In Nederland wordt overdreven vanuit teambelang gedacht, en minder vanuit individuele ontwikkeling binnen een team. Ik heb nog nooit een team een debuut zien maken. Individuele spelers maken het verschil.”

“Ze zouden het bij de KNVB eens simpel moeten bekijken. Een linksback trainen als een linksback. Positioneel, met vaardigheden die een linksback nodig heeft. Nee, in Nederland gaan ze liever judoën of wedstrijden vier tegen vier spelen. Dat is toch ongelooflijk?”

“Weet je? Ik heb de droom dat ik het voetbal zou kunnen veranderen. Ik heb niet gelijk. De KNVB ook niet. Maar door open te staan voor nieuwe ideeën zouden we samen de sport kunnen veranderen.” 

Het zijn grote woorden, uit de mond van een 23-jarige trainer met minstens zo grote dromen. Een 23-jarige trainer die in China geniet van de weelde die hem daar ten deel valt. Maar het veranderen van het Nederlandse voetbal is voor Jason Vermeer een droom waar zelfs een luxe appartement en een chauffeur niet tegenop kunnen. 
 




Aanmelden
transfergeruchten Laatste: Welke topclub gaat de Zweedse revelatie Alexander Isak inlijven?
kleedkamerhumor Laatste: Alexander Büttner, grappenmaker bij Vitesse: "Als ik me verveel pak ik er een rolletje tape bij"
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met.. Jordi Paulina?
superelf Laatste: Superelf Willem Janssen, Limburgse verbinder
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.