Alex Schalk neemt in eerste instantie zijn telefoon niet op. De voicemail klinkt: “Hi, this is Alex. I cannot take your call right now. Please leave a message and I will get back to you as soon as possible.” Niet ingesproken zoals Louis van Gaal of Ronald Koeman dat zou doen. Nee, Schalk heeft een accent waar zelfs menig Schot jaloers op zou kunnen zijn.
Dull in Dingwall? Alex Schalk refutes claims in a newspaper interview that he and Kenny van der Weg find life at Ross County boring. pic.twitter.com/Hy0iQxJRaB
— BBC Sport Scotland (@BBCSportScot) 30 maart 2017
Dat bleef in Nederland niet geheel onopgemerkt. In april 2017 ging een video viral waarin Schalk voor de Schotse camera verschijnt. Schalk, nu: “Ik ben altijd al goed in talen geweest. Dus ook in Engels. En dat Schotse accent ging me inderdaad goed af. Brabant heeft de zachte g, in Schotland praten ze zo. Zet me in Denemarken neer en ik leer Deens. Vooral voor mijn persoonlijke ontwikkeling.”
Beleving
Maar de spits uit Breda werd niet altijd door iedereen gewaardeerd. “Na een schwalbe kwam ik iets minder positief in het nieuws. Die was natuurlijk ook niet goed te praten. Later in een wedstrijd uit bij Celtic gooide een supporter een bananenschil naar me terwijl ik naar het stadion liep. ‘Niet uitglijden, hè.’ Humor hebben ze zeker.”
#Celtic fans rage at #referee after shambolic call when #rosscounty's #Schalk DIVES, producing a penalty late on to level the score.#Dive pic.twitter.com/9L4qDyibYC
— FeelsGoodMan Sports (@_wINPLAY) 17 april 2017
“Schotland heeft een mooie voetbalcultuur met een hele mooie intense beleving”, vervolgt Schalk. “Er heerst vaak een sfeer bijna vergelijkbaar met een wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord. Altijd positief, altijd optimistisch. Een sfeer die je in Nederland alleen bij de échte volksclubs terugziet. Zoals NAC.”
Onderschat
31 doelpunten en vijftien assists in 107 wedstrijden. Een prima ratio, maar toch ontvangt Schalk daarvoor weinig lof. Het is tenslotte maar Schotland. “Het vooroordeel dat het Schotse niveau laag is, klopt simpelweg niet. Björn Johnsen (van ADO Den Haag, red.) speelde vorig jaar bij Heart of Midlothian en is nu een van de beste spitsen van de Eredivisie. Natuurlijk, het is niet altijd geweldig, maar dat is de Eredivisie ook niet. Zo zijn er genoeg dingen die ze in Schotland ook goed doen. Zoals intensiteit. Negentig minuten lang gaat het alle kanten op. Een keyword in het hedendaagse voetbal, wat in Nederland ontbreekt. Dat kan leiden tot hotseknots-voetbal, maar het wordt er wel leuker van.”
Door dat negatieve vooroordeel over het Schotse niveau voelt Schalk zich onderschat. “Ik denk dat de Eredivisie verrast zal zijn. Als ik in het juiste systeem terechtkom, denk ik zeker dat ik middenmoot Eredivisie aankan. Met een andere spits naast me voel ik me als een vis in het water. Nu alleen nog wachten op de juiste aanbieding.”