Zondag spelen Feyenoord en FC Utrecht om 12.15 uur tegen elkaar in de Rotterdamse Kuip. Een mooie aanleiding dachten we bij ELF Voetbal om Dwight Tiendalli te bellen. De tweevoudig Oranje-international speelde twee seizoenen voor de Domstedelingen om in 2006 over te stappen naar Feyenoord. Maar het gesprek kreeg een andere insteek. “Ik heb er nog geen ruchtbaarheid aan gegeven, maar ik ben gestopt als voetballer.” Zijn verhaal.
Waar woon je nu?
“Ik woon nog steeds in Oxford, Engeland. Voorlopig blijf ik ook hier. Al reis ik voor mijn zaken wel regelmatig op en neer naar Nederland. We hebben nu drie kinderen. Twee dochters van tien en zeven en een zoon van net twee jaar. Ze spreken ook vloeiend Engels, maar thuis spreken we gewoon Nederlands. Het Engelse schoolsysteem is goed en Oxford is een mooie stad met heel veel groen. Mijn kinderen hebben het hier ook goed naar hun zin. Oxford is een mooie stad met veel culturele gebouwen. Het ligt ook redelijk centraal. Londen ligt op veertig minuten rijden, Birmingham ook. Vanuit Amsterdam vlieg ik er binnen vijftig minuten heen. Er is van alles te doen, maar de stad is ook niet te groot.”
Waarom ben je gestopt met voetbal?
“Vorig jaar liep ik al met het idee in mijn hoofd. Ik kende in het laatste deel van mijn carrière een moeilijke fase met blessures. Tijdens die tegenslagen dacht ik na over de periode na het voetbal. Ik houd van het spelletje, vind het geweldig en prachtig, maar ik wil meer in het leven bereiken. Ook uitblinken op andere gebieden. Dat ga ik nu doen.”
Heeft Oxford United nog moeite gedaan om je te behouden?
“Nee. Ik zat daar een jaar en had niet het gevoel mijn niveau meer te halen. Ik moest eerlijk zijn voor mezelf. Bovendien, ik had andere interesses en niet altijd meer evenveel plezier in het voetbal. Ik ben niet iemand die doorgaat om het doorgaan. Als ik stop, dan stop ik er ook mee. Ook in het voetbal. Ik heb me nu wel aangesloten bij AFC 2, een vriendenteam met diverse oud-profvoetballers als Khalid Boulahrouz en Evgeni Levchenko.”
Wanneer heb je dat besluit om te stoppen genomen?
“Na afloop van het afgelopen seizoen. Ik ben met een goed gevoel bij Oxford United vertrokken. Eigenlijk wist ik toen al dat dit mijn laatste jaar in het profvoetbal was.”
Lagen er nog wel opties op tafel?
“Mijn zaakwaarnemer had zeker wat voor me kunnen doen, maar ik had daar geen zin meer in. Veel voetballers worden dan trainer, denken alleen voetbalgeoriënteerd. Ik wil graag verder kijken. Als ik straks zestig ben, wil ik zeggen dat ik dertig jaar profvoetballer was, maar me ook dertig jaar op zakelijk gebied heb ontwikkeld. Ik ben nog jong. Deze stap kan ik nu zonder problemen nemen.”
Ga je bij het bedrijf van je broer Wensley werken?
“Ik investeer mee en help hem in de ondersteuning. Maar mijn main focus ligt op een ander vlak. Samen met Daniel van Zweden, een goede vriend van me, ben ik een Football Family Office gestart. De naam is Eleven Football Group. We begeleiden een kleine groep spelers en houden ons daarnaast bezig met het faciliteren van internationale deals. Denk aan transfers, sponsorships, marketing, merchandise, in de ruimste zin van het woord. We richten ons daarin vooral op Azië en de Verenigde Staten. Daar liggen heel veel kansen. Ik heb er veel zin en vertrouwen in. Niet alleen op het gebied van transfers, maar ook andere voetbalzaken. Binnenkort gaan we die kant op.”
Ga je vanaf nu vaak naar Azië toe?
"Zoals het er nu uitziet, zullen we regelmatig in Azië zijn. Maar wordt het een hele uitdaging om onze werkzaamheden te combineren met de Verenigde Staten en Europa."
Ga je zondag naar Feyenoord – FC Utrecht, de strijd tussen twee oud-clubs van je?
“Helaas vlieg ik zondag juist van Nederland terug naar Engeland. Ik houd het zeker in de gaten.”
Wat verwacht je van het duel in De Kuip?
“Als ik eerlijk ben, presteert Feyenoord dit seizoen heel matig. FC Utrecht zit mede vanwege de trainerswissel ook niet lekker in haar vel. Als beide ploegen hun niveau weten te halen, verwacht ik een leuk potje. Utrecht – Feyenoord staat meestal wel garant voor spanning en een leuke pot. Maar door de fase, waarin beide clubs nu verkeren, is het moeilijk om vooraf een voorspelling te doen. Al is De Kuip natuurlijk voor elke club lastig. Het publiek en het stadion zijn de twaalfde man voor Feyenoord.”
Zie je in Oxford veel Eredivisie?
“Ik kan de Nederlandse zenders ontvangen en probeer zoveel mogelijk wedstrijden te bekijken. Ook de Eredivisie. Met de zaken, waar ik me nu bezig ga houden, moet dat ook wel, haha. Maar vergeet niet, ik houd van voetbal.”
Heb je nog contacten bij Feyenoord of FC Utrecht?
“Ricky Kruijs spreek ik nog wel eens. Alje Schut heb ik onlangs een berichtje gestuurd. Denny Landzaat zie ik nog. Maar de meeste spelers van nu ken ik niet meer. Vooral bij Feyenoord is er sprake van een volledig andere generatie. Ik heb nog wel met Giovanni van Bronckhorst gevoetbald, maar met hem heb ik geen contact meer. Vanwege mijn voetballoopbaan in Engeland was het bezoeken van wedstrijden in Nederland nauwelijks mogelijk. Als ik overkwam, was dat vaak om familie en vrienden te bezoeken. Nu heb ik alle kans om die schade in te halen, haha.”
Heb je de Champions League gevolgd?
“Ik zat woensdag op de tribune bij Ajax – AEK Athene. Ik ben Amsterdammer en voel me nog Ajacied. Ajax speelde een goede wedstrijd. Ik verwacht veel van Ajax dit seizoen. Met PSV steken ze dit seizoen ver boven de rest uit. Daarna komt een gat en volgen Feyenoord en AZ.”
Hoe loopt de kraker tussen PSV en Ajax zondag af?
“Ik verwacht een overwinning van Ajax. Hun selectie heeft kwalitatief meer potentie en talent, maar PSV heeft ook een hele goede, sterke selectie. Ajax zal met 0-1 of 1-2 winnen, zegt mijn gevoel.”
Een revanche op vorig jaar, toen PSV juist tegen Ajax kampioen werd?
“Ik denk dat die gasten wel gebrand zijn. Die willen de wedstrijd van vorig seizoen ongetwijfeld recht zetten.”
Terugkijkend op je carrière. Wat was je hoogtepunt?
“Het kampioenschap van FC Twente in 2010. De club was in die periode al aan de weg aan het timmeren. Toen gebeurde uiteindelijk hetgeen de club naar verlangde. Die titel voelt als een bekroning op mijn carrière. Ik kan sowieso met een tevreden gevoel terugkijken. Naar mijn mogelijkheden heb ik het uiterste eruit kunnen halen. Ik ben kampioen geworden met FC Twente, heb de League Cup gewonnen met Swansea City, twee interlands gespeeld, pakte de Johan Cruijff Schaal, werd Europees Kampioen met Jong Oranje en bij veel clubs had ik een groot aandeel in de prestaties.”
Heb je nog veel bewaard?
“Jazeker. Laatst was ik mijn huis aan het opruimen. Ik opende een box. Zaten er ontzettend veel mooie shirts in. Van wereldspelers tegen wie ik heb gespeeld, maar ook mijn debuutshirt van Oranje, de shirts van de bekerfinale en het kampioensshirt. Dat gaf me zeker een trots gevoel.”
Tijdens je carrière was je ook al bezig met de maatschappelijke markt?
“Jazeker. Ik dook na een training niet achter de PlayStation, was druk in het uitgangsleven of hield me bezig met wat mensen van me vonden qua uiterlijk. Ik was meer het type dat zich wilde ontwikkelen op veel gebieden, zoals op economisch en maatschappelijk vlak. Geluk zit hem niet in materiële dingen, maar in de dingen die je leuk vindt. Dat doe ik nu ook.”
Wanneer starten jullie met Eleven Football Group?
“We zijn in de zomer al gestart met onze onderneming. Hoewel het bedrijf in de kinderschoenen staat, merken we al dat we goede stappen maken. We zijn zeer gedreven en van plan ons te onderscheiden in deze interessante business. Als je wat wilt bereiken, moet je daar hard voor werken. We hebben nu een visie opgesteld waarin we heel erg geloven. En als je ergens in gelooft, moet je daar volledig voor willen gaan. Dat doen we nu!”