De Academia Sporting ademt één en al topsport uit. Het Centro de Futebol do Sporting Clube de Portugal is van alle gemakken voorzien. Tijdens een rondleiding komen we langs een bioscoop (voor wedstrijdanalyses), een restaurant (‘verboden voor mobiele telefoons’), ruime kleedkamers met douches en baden, de televisiestudio van SportingTV (24 uur per dag in de ether), een binnen- en een buitenzwembad, een indoor voetbalveld, vijf trainingsvelden, een voetvolleyveld en een ministadion waar het tweede elftal en de Sporting-vrouwen hun thuiswedstrijden afwikkelen.
Niet ver van het spelershome, in een goed verzorgde binnentuin met olijf- en kurkbomen, houdt onze gids Bas Dost even in. Hij wijst naar de eerste verdieping. “Dat is mijn kamer. Alle spelers van de selectie hebben een eigen kamer. Ik zou hier in principe zo kunnen wonen, maar ik vermoed dat mijn vriendin dat niet zo op prijs stelt…” Dat kunnen wij ons goed voorstellen, aangezien Dost en zijn vriendin in augustus hun eerste kind verwachten. Wat nog meer opvalt aan het landelijk gelegen complex in Alcochete: het ligt op een half uur rijden buiten Lissabon en is nog moeilijker te betreden dan Fort Knox. Dost: “Haha, ik begrijp wat je bedoelt. Ik heb hier nog nooit een Nederlandse journalist binnen gezien. Sporting wil wat spelers en de media betreft de controle houden. De club heeft voor totale rust gekozen. Ik moet je zeggen: ik vind het wel prima zo, voor mij hoe al die aandacht van de media niet zo. Ik begrijp dat journalisten ook hun werk moeten doen, maar geef mij maar die rust.”
SPORTINGFAMILIE
We herinneren ons al die pogingen om Hollandse voorgangers als Ricky van Wolfswinkel, Marvin Zeegelaar en Stijn Schaars in Lissabon te kunnen spreken. Tevergeefs. Sporting werkt zelden mee aan dit soort verzoeken. Sterker nog: spelers die interviews buiten de club om geven, kunnen rekenen op fikse boetes. Waar die achterdocht precies vandaan komt? Joost zal het weten. Dost: “De club wil het Sporting-gevoel overbrengen, maar daar hebben de media niet altijd een boodschap aan. Men wil voorkomen dat de gespreksthema’s te veel gaan over die andere, succesvollere club uit Lissabon.”
Duidelijk. Maar wat houdt het Sporting-gevoel precies in? “De club betekent alles voor onze supporters. En die supporters bevinden zich over de hele wereld, omdat veel Portugezen ten tijde van de dictatuur zijn geëmigreerd. Maar Sporting is meer dan voetbal alleen. Sporting hee vele takken van sport. Van futsal tot korfbal en van handbal tot atletiek en diverse vechtsporten. En grote Sporting-familie behoren. Dat vind ik wel wat hebben.”
KAPELLETJE
Buiten de beveiligde hekken van het trainingscomplex is het wat Dost betreft gedaan met de rust. Na zijn doelpuntenlawine van het afgelopen seizoen hee zijn populariteit buitenaardse vormen aangenomen. In het hele land. Hoe anders is zijn leven nu vergeleken met anderhalf jaar geleden, toen hij net was gearriveerd in Portugal. “De mensen kenden mij amper, ik kon vrijwel ongestoord over straat lopen. Ik verlang nog weleens naar die tijd. Een avondje rustig uit eten met mijn vriendin zit er niet meer in. Dat is weleens irritant. Maar het hoort erbij, dat weet ik ook wel. Als jeugdvoetballertje van FC Emmen droomde ik ervan om een beroemde voetballer te worden. Ik moet niet zeuren.”
Dost is nergens veilig voor telefooncamera’s en handtekeningenjagers. “De grote clubs hebben hun supporters door het hele land zi en. Dat vond ik aanvankelijk ook frappant in Lissabon. Je hebt geen Sporting-wijken of Benfica-wijken. Best lastig ook met twee stadions op een kilometer van elkaar. Je maakt hier mee dat er binnen een gezin mensen voor Sporting, Benfica én Porto zijn. Hoe verzin je het? Maar in Portugal is het supporterschap meer een kwestie van gevoel. De liefde voor de club is extreem, maar de haat voor de ander valt mee. Ik moet vaak genoeg op de foto met supporters van andere clubs.”
Om zo nu en dan aan de waan van de dag te ontsnappen, trekt Dost er op een vrije dag graag op uit met zijn vriendin. “Gaan we een stuk rijden, het land in. Pakken we een kerkje of een kapelletje, of een mooi stadje. Er zijn hier zoveel prachtige plekken om naartoe te gaan. Daar kan ik echt van genieten. Het geeft mij innerlijk veel rust. Dat is mij heel wat waard.”
Lees het volledige interview met Bas Dost in Lissabon in de nieuwe ELF Voetbal. Daarin ook aandacht voor PSV'er Daniel Schwaab, Roy Makaay blikt terug op zijn gouden jaar in Spanje, Feyenoorder Renato Tapia over zijn liefde voor Peru, de felbegeerde Ajacied Matthijs de Ligt, de AZ-broers Peer en Teun Koopmeiners en de eerste onthullingen van Voetballer X. De nieuwe ELF Voetbal ligt vanaf nu in de winkels!
? De nieuwe ELF Voetbal!
— ELF Voetbal ?? (@elfvoetbal) 12 april 2018
Bas Dost, Matthijs de Ligt, Roy Makaay, Daniel Schwaab, Renato Tapia, Umar Sadiq, Teun & Peer Koopmeiners, Willem Geubbels, de geheimen van Voetballer X en nog veel meer!
? Vanaf nu verkrijgbaar!#elfvoetbal #ajax #psv #feyenoord pic.twitter.com/HlDk3G1OnS