Laatste nieuws
14.35Eerste Eredivisie-target van Arne Slot is bekend: Liverpool hoort vraagprijs van 50 miljoen
14.30Liverpool plaatst vacature op LinkedIn: op zoek naar toevoeging staf Slot
14.28Overzicht: dit zijn alle (voorlopige) EK-selecties
14.26Vitesse maakt bekend: Pröpper zet opnieuw punt achter voetbalcarrière
14.26Portugal neemt Francisco Conceição mee naar het EK in Duitsland
14.25Of Feyenoord hem wilde, vindt Van Persie niet relevant: 'Ben nu in Heerenveen'
14.25Real-middenvelder Kroos (34) zet na EK met Duitsland punt achter loopbaan
14.24PSV maakt schema voorbereiding en eerste oefenpartners bekend
14.18Davy Pröpper zegt voetbal opnieuw vaarwel: 'Het is beter zo'
14.05Van Persie snapt niets van uitspraken: ‘Waar hebben die mensen het over?’
14.05VP-voetbalkantine: ‘Het is terecht als Henderson niet mee gaat naar het EK’
14.03Ronaldo weer van de partij: EK-record voor 39-jarige Portugees
14.01'Naast Henderson nog een opvallende naam die niet mee gaat naar het EK'
13.53‘Vangelis Pavlidis kan AZ verlaten en alsnog de Champions League in’
13.45Kroos moest lang nadenken over beslissing: 'Ik krijg er kippenvel van'
13.39Van Persie komt met leuk nieuwtje over zijn roots: 'Wist je nog niet, hé?'
13.35VZ Kort: Peter Maes blijft ook in de Eredivisie trainer van Willem II
13.30Michael van Praag noemt kritiek beleggersclub ‘sneu’, Leo van Wijk vindt dat VEB-directeur moet ‘oprotten’
13.24'Mainz wil door met Van den Berg, Ederson mogelijk weg bij City'
13.21Ajax-commissaris Van Wijk geeft onthutsend beeld van Mislintat: 'Was dominant'
12.58Verrassend nieuws uit Madrid: Real-ster Toni Kroos stopt na EK
12.52Einde van een tijdperk: Kroos hangt schoenen na EK aan de wilgen
12.52Real Madrid-ster Toni Kroos kondigt afscheid als voetballer aan
12.50‘Geen EK voor Jordan Henderson: Ajax-middenvelder niet in Engelse voorselectie’
12.50Stoppen op zijn hoogtepunt: Kroos (34) verrast en kondigt afscheid aan
12.50Kroos (34) verrast en kondigt afscheid aan: EK als laatste kunstje
12.45Te Kloese ontkracht Mexicaanse geruchten over rentree: 'Niet aan de orde'
12.43Ronald Koeman adviseert Joey Veerman
12.33Hoge verwachtingen bij Van Persie: 'Ik verwacht dat hij het heel goed gaat doen'
12.32Kampioenstrainer Maes gaat met Willem II de Eredivisie in
12.30NAC op roze wolk na monsteruitslag in play-offs, Besuijen wil Emmen opnieuw redden
12.29Liverpool zet vacature voor rol in technische staf van Arne Slot op LinkedIn
12.28'Ederson mogelijk weg bij City, vijf kandidaten voor opvolging Xavi'
12.25'Geen EK voor Ajacied Henderson, hij ontbreekt in Engelse voorselectie'
12.19Robin van Persie weet waar hij in Heerenveen aan begint: ‘Als coach zit je niet meer in het luxebadje’
Resultaten x
avonturiers

Oud-Feyenoorder Matthew Steenvoorden van volle Kuip naar spelen voor honderd man in Kroatie: "Besloot het kans te geven"

Zijn basisdebuut voor Feyenoord maakte Matthew Steenvoorden (29) tegen het Kroatische NK Rijeka. Op dat moment had hij nooit verwacht dat hij jaren later weer tegen die ploeg zou debuteren. Vier seizoenen later stond hij tegen de ploeg uit Rijeka wederom in de basis. Ditmaal voor zijn nieuwe club HNK Gorica. Inmiddels speelt hij al vier seizoenen voor het team. Hij vertelt over corruptie, herkend worden en het avontuur.

26-10-2022 10:00 door Tim van Sintfiet

Voor zijn vertrek kwam Matthew Steenvoorden drie jaar uit voor SC Cambuur. Hoewel het team elk seizoen de play-offs bereikte, verlengde de Friese club het contract van de verdediger uit Leidschendam niet. “Enkele weken later appte oud-Cambuurspeler Justin Mathieu met de vraag wat ik van HNK Gorica vond. Om eerlijk te zijn, het zei me niet zoveel.” Hij twijfelde een tijdje. Want was 25 niet te jong om de stap naar het buitenland al te maken? Anderzijds vond hij het spannend om op avontuur te gaan naar een nieuwe omgeving om te kijken hoe hij zich daarin vormde. “Ik besloot het een kans te geven en boekte een vliegticket.”


Koffer

Met de intentie om het ‘allemaal even aan te kijken’, landde hij op het vliegveld. Steenvoorden zou voor een week in Kroatië blijven zodat hij alles rustig kon laten inwerken. “Binnen twee dagen tekende ik mijn contract”, lacht hij. De verdediger was onder de indruk van de professionaliteit van HNK Gorica en de pracht en praal van het land zelf. “Al is de mentaliteit soms frustrerend. Als je nu iets nodig hebt, komt het pas over twee weken. Gelukkig ben ik er inmiddels wel aan gewend. Zijn Nederlandse teamgenoten Joey Suk en Mathieu vingen hem goed op en met die laatste betrok hij een appartement. “In het begin had ik slechts één koffer want de intentie was dat ik weer naar huis ging.” Halsoverkop kocht hij snel nieuwe kleren en inboedel. “Mijn spullen in Nederland stalde ik in een opslagbox. Toen dacht ik nog dat ik snel weer terug zou keren. Uiteindelijk heb ik die zooi na een tijd maar gewoon verkocht”, klinkt het lachend.

Via de Kroatische Funda en de vertaalapp ging Steenvoorden opzoek naar een eigen stekje, maar dat bleek nog niet zo makkelijk. “De bestaande woningen zijn vaak gedateerd en niet zo weelderig. Daarnaast blijven huizen vaak in de familie waardoor er weinig aanbod is. Gelukkig is de nieuwbouw een stuk beter.” Na lang zoeken vond hij zijn droomhuis met ‘lekkere Europese luxe’. In zijn huidige appartement woont hij samen met zijn vriendin en chowchow. “Binnenkort ook met een kleine, mijn vriendin is hoogzwanger.”

Fans

Het stel bezoekt regelmatig de Kroatische hoofdstad Zagreb die op een halfuurtje reizen ligt. “Als we wat langer vrij zijn, gaan we lekker naar de kust. Met de warme zomers hier is dat een aanrader.” In Velika Gorica zelf is het wat minder spannend en lijkt het soms meer op een spookstad. Wel kun je er lekker eten en drinken. Vooral van de vleesspecialiteit ?evapi kan Steenvoorden erg genieten. Hij bestelt het gerecht, dat bestaat uit een soort worstjes gemaakt van gehakt, steevast in de restaurantjes in de stad. “Soms herkent het personeel me ook en dan trakteren ze op een glaasje rakija. Vergelijkbaar met cognac, maar wel lekker.” Als de vaak wat oudere Kroaten vervolgens een gesprek beginnen, snapt hij er vrij weinig van. “Als ik gewoon wat knik, vinden ze het al goed.”


De hele stad is fan van HNK Gorica, zelfs nu het de laatste tijd wat slechter gaat. De club staat als een verzopen kat onderaan terwijl het doel eigenlijk ‘meedoen om Europees voetbal’ is. “Waar het aan ligt, weet ik niet. Maar er is nog lang geen paniek in de tent. We spelen vier keer tegen elkaar, dus het seizoen duurt nog wel even. Als we eens twee keer winnen, ziet de wereld er weer heel anders uit.” De voorgaande seizoenen van Steenvoorden gingen een stuk beter. Zo gaf het team één keer een vrijwel zeker gestelde plek voor Europees voetbal op het laatste moment weg. “We stonden twaalf punten voor. Op de een of andere manier ging het uiteindelijk alsnog fout”, treurt hij. 

Politie

De fans op de tribune lijken er niet om te malen. “Het is nooit heel druk. De meesten kijken samen in barretjes met een biertje. Dat is echt een traditie hier. Om negen uur ’s morgens zitten ze al aan het gerstenat.” Bij uitwedstrijden is het uitvak bijna leeg. Slechts een handjevol supporters reist mee. “Die ken ik tegenwoordig ook allemaal”, lacht Steenvoorden. Twee wedstrijden per jaar zitten de tribunes van Gorica wel vol: de duels tegen topclub HNK Hajduk Split. “Zij hebben de fanatiekste aanhang van het land en dan lijkt het net of we een uitwedstrijd in eigen stadion spelen.” Tegen die ploegen speelt de ploeg vaak een soort kick and rush-voetbal. “We spelen sowieso directer en fysieker dan in Nederland. Daar speelde je vaak ellenlang geduldig op balbezit tot je er moe van werd. Die scheidsrechters zijn hier wel van een lager niveau. Zeker tegen de topclubs kreeg je voor de VAR-tijd weleens strafschoppen voor niks.” Toen de verdediger alsnog eens won van Split, werden hun fans woest. Een toeschouwer betrad zelfs het veld om de spelers toe te spreken. “Er was aardig wat politie, maar ze deden niks.”


Dat deden de dienders ook niet toen ze teamgenoot Suk staandehielden toen hij iets te hard reed. “Joey had thuis nog wel een wedstrijdshirtje zei hij tegen de agent. Vervolgens zijn ze met z’n tweeën naar huis gereden. Daar kreeg de blauwhemd het tenue en daarmee was de kous af”, lacht Steenvoorden die zelf nog nooit zoiets heeft meegemaakt. Onlangs verlengde de verdediger zijn contract, dus wellicht gaat hij het nog in de toekomst meemaken. “Wat ik na Gorica ga doen, weet ik nog niet. Mijn opa komt uit Indonesië en het lijkt me wel heel gaaf om daar nog eens te voetballen”, besluit hij.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <