Als onderdeel van het Gazprom’s Football for Friendship International Children’s Programma verslaan kinderen (Young Journalists) voor hun in totaal miljoenen volgers de wedstrijden van de Europese titelstrijd onder negen waarden. Te weten: vriendschap, gelijkheid, gerechtigheid, gezondheid, vrede, loyaliteit, winst, traditie en trots. De kinderen krijgen tijdens onlinelessen training over deze waarden waarbij de focus ligt op de trends sportjournalistiek en hun skills op mobiele journalistiek.
Snel je mobieltje pakken en een video maken van hetgeen je ziet. Een podcast luisteren met je oortjes in. Of een korte vlog opnemen en deze op je YouTube of TikTok zetten. Het zijn allemaal voorbeelden van Mobiele Journalistiek, kortweg Mojo. Een vorm van nieuwsgaring en -verspreiding die steeds populairder wordt en meer en meer gebruikers krijgt.
Niet vreemd, als je de voordelen daarvan in het kort opsomt. Iedereen heeft tegenwoordig een mobieltje op zak, de verspreiding via WhatsApp, Snapchat, TikTok en eventueel een eigen YouTube-kanaal is razendsnel gebeurd en het bereik kan enorm zijn. En kan in korte tijd hard groeien doordat volgers, abonnees of contactpersonen deze bijdragen op hun beurt ook weer snel delen. Mojo is voor zowel jong als oud een ideaal medium om in te zetten en niemand hoeft meer een professionele journalist te zijn om als nieuwsvergaarder of -verspreider op te treden.
Afgelopen maand bezochten in totaal dertien kinderen namens PANNA! en Gazprom de vier wedstrijden in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Ze maakten een schriftelijk verslag, zorgden voor sfeerfoto’s en namen een vlog van hun ervaringen op tijdens de wedstrijd.
Resulterend in prachtige ideeën. Zo neemt Frej Goossens (13) de Challenge aan rond de ArenA tien panna's uit te delen aan fans en zelfs journalisten. En de jonge reporter uit Beugen treedt in het stadion door het tonen van diverse vellen papier achter elkaar op te houden als niet-sprekende vlogger op. Jarik Smit (13) start zijn video met de vlaggen van beide spelende landen en Julian Lunsingh Tonckens (14) en Jorn Twigt (13) doen hun verhaal in het oranje voor het stadion.
Lifehacks
Ook vroegen we onze jonge reporters naar lifehacks, tips om Mojo nog gemakkelijker te maken. Volgens Frej kun je een WhatsApp groep maken met je slimste vrienden en zo ideeën uitwisselen voor creatieve en coole content. "Houd in een app notities bij tijdens de wedstrijd en zet daarin ook je ideeën op een rij." En kijk vooraf altijd naar je video-instellingen van je mobiel. "Film bij voorkeur in landscape. Dat maakt het voor kijkers gemakkelijker om je video te bekijken, omdat je afbeeldingen grotere afmetingen hebben en geen zwarte rand."
Lola heeft vier tips:
1. Film met beide handen, dat geeft meer stabiliteit.
2. Denk voor het filmen na over het medium dat je gaat gebruiken. Horizontaal filmen is het beste. Maar voor Instagram, Snapchat en TikTok is verticaal weer beter.
3. Ga liever dichtbij iemand of een object staan in plaats van het gebruiken van de inzoom-functie. Dan is het beeld van een betere kwaliteit.
4. Als je een nog betere kwaliteit wilt, kun je daarvoor apps downloaden in de App Store.
Bas Smit (13) uit Rotterdam geeft het gebruiken van een selfiestick of een statief als tip. "Zet je telefoon op de 4K 60FPS camerasettings. Daarmee creëer je betere video's als je die op YouTube of Instagram wilt posten." En voor Snapchat? "Gebruik dan de één hand zoom optie. Door één vinger heen en weer te bewegen op de knop, kun je mooie speciale effecten creëren." Kortom tips genoeg op het gebied van Mobiele Journalistiek.
De beste inzendingen worden beloond. Het Football for Friendship EURO 2020 News Bureau selecteert de beste jonge journalisten om de Championship Goal Award Ceremony te verslaan. Een prijs die in het leven is geroepen door Gazprom als onderdeel van haar sponsorschap van EURO 2020.
Is Mojo dé toekomst? Het zal zeker groter worden. De voetbalwereld is een ideale omgeving daarvoor. Maar de volledige journalistiek vervangen? Dat niet. Als ondersteunend medium en voor het brengen van snel nieuws bestaat er echter geen handigere vorm.