Laatste nieuws
20.05Ajax-aankoop van 10 miljoen euro maakt eerste minuten sinds 31 augustus 2023
20.05TransferTalk | Buitink verruilt jeugdliefde Vitesse voor PEC Zwolle, Booth langer bij FC Utrecht
20.05LIVE EK 2024 | Spektakel in Stuttgart: Wirtz zorgt met late gelijkmaker Duitsland voor verlenging tegen Spanje
20.01Koeman: 'Morgenvroeg beslissing over Bergwijn, ga ervan uit dat hij fit is'
20.00Buitink blijft na degradatie Vitesse voor de Eredivisie behouden
19.58Wirtz brengt Duitsland in extase: gelijkmaker in slotfase tegen Spanje
19.55Italiaans gerucht: De Vrij kan vertrekken en wordt gelinkt aan lucratief avontuur
19.55LIVE EK 2024 | Koeman over kwartfinale tegen Turkije: 'Ze spelen met een groot hart’
19.52Dompig en Ripa debuteren in Oranje-selectie voor twee EK-kwalificatieduels in juli
19.52EK Live: Duitsland dwingt verlenging af met late goal Wirtz
19.51Duitsland dwingt verlenging af en leeft nog na hele late gelijkmaker van Wirtz
19.50LIVE: Koeman en Dumfries praten voor kwartfinale tegen Turkije met aanwezige pers
19.50Woedend Turkije moet Merih Demiral definitief missen tegen Oranje: ‘Dit zal onze trots niet breken’
19.47EK Live: Wirtz schiet gastland Duitsland in extase met late gelijkmaker
19.45LIVE EK 2024 | Koeman over kwartfinale tegen Turkije: 'We beseffen echt wel dat we niet zomaar gaan winnen’
19.41EK Live: Spanje ontsnapt tweemaal aan gelijkmaker Duitsland
19.35EK Live: slotoffensief Duitsland ingezet, Füllkrug raakt de paal
19.30NEC rouwt om overlijden Eredivisie-topscorer Cas Janssens (79)
19.30EK Live: angst in gastland Duitsland neemt toe, Spanje op weg naar zege
19.27Mohamed Ihattaren staat weer op voetbalveld en heeft totaal nieuw kapsel
19.25Kadioglu over missen Demiral tegen Oranje: 'Een dreun, maar ook extra motivatie'
19.20'Juventus heeft nieuwe doelman binnen, Guirassy naar Dortmund'
19.18Pedri-vervanger Olmo slaat toe: Spanje leidt tegen Duitsland
19.18Turkije waarschuwt Oranje na 'oneerlijke' straf: 'Het zal ons motiveren'
19.15Slecht nieuws voor Pedri, vervanger Olmo schiet Spanje op voorsprong
19.13LIVE TRANSFERS: Koopmeiners weer gelinkt aan transfer, Chelsea betaalt miljoenen
19.10Deze 12 Nederlanders kozen ervoor hun interlands namens Turkije te spelen
19.09EK Live: uitgerekend Pedri-vervanger Olmo zet Spanje op voorsprong
19.06Brent Jonkers tekent eerste profcontract
19.05'Ajax gaat omzet terugschroeven, flinke bezuinigingen in voetbaltak'
19.03Willem II geeft selectie meer vorm en presenteert Duitse jeugdinternational
19.03EK Live: Morata draait fraai weg, maar verzuimt Spanje op voorsprong te zetten
19.03EK Live: Spanje en Duitsland hervatten strijd op plek in halve finale
19.00Montella steunt Demiral en waarschuwt Oranje: 'Zal ons nog meer motiveren'
19.00Montella steunt Demiral: 'Dit was geen politieke uiting'
Resultaten x
binnenland

Data-analisten van Opta: Op deze (oud)-Eredivisiespelers moet je letten in Europa

Aan de vooravond van het seizoen 2023-24 in Europa is het weer tijd om ons af te vragen: wie willen we dit seizoen graag in de gaten houden? Zoals gebruikelijk hebben 50 data-analisten van het grootste voetbalstatistiekenbureau Opta één speler uit heel Europa gekozen die je volgens hen in de gaten moet houden in het komende seizoen. Daarbij zitten een hoop (oud)-Eredivisiespelers.

01-08-2023 13:43 door Thijs de Bruijn

Milos Kerkez

Milos Kerkez, die deze zomer AZ inruilde voor Bournemouth, heeft volgens de analisten alles om te slagen in de Premier League. Zijn aankomende coach Andoni Iraola speelt graag aanvallend voetbal en daarvoor is Kerkez uitermate geschikt. Slechts één speler was vorig seizoen in de Conference League bij meer doelpunten betrokken dan Kerkez.

Hij creëerde 51 kansen in alle competities in 2022-23, een gemiddelde van ongeveer één per wedstrijd, maar hij valt ook op door zijn verdedigende werk. In de Eredivisie wonnen afgelopen seizoen slechts acht verdedigers meer duels met tegenstanders dan Kerkez (157). De Hongaars international is daarmee een geweldige aanwinst voor de Premier League.

Ramiz Zerrouki

Na een heuse soap versterkte Feyenoord zich afgelopen zomer voor Zerrouki. Is hij een waardige opvolger voor Orkun Kökcü? Volgens de statistieken wel. Opta noemt een waslijst aan statistieken. Zerrouki stond vorig seizoen op de tweede plaats in de Eredivisie wat betreft gemaakte tackles (95) en op de vijfde plaats wat betreft onderscheppingen (53). Hij stond vijfde als het ging om balbezit winnen (263) en Zerrouki was koploper wat betreft het aantal keren dat een speler de eerste actie maakte die eindigde in een schot: 56 keer. Hij vond vaak een teamgenoot die doelgevaarlijk was.

Kökcü legde aanvallend echter nog betere statistieken af, dus er is nog wat werk aan de winkel voor de Algerijnse middenvelder.

Václav Cerny

VfL Wolfsburg heeft met Václav Cerny een buitenkansje gepakt op de transfermarkt volgens Opta. In het afgelopen seizoen waren alleen Dusan Tadic (29) en Xavi Simons (27) bij meer doelpunten betrokken dan Cerny. De Tsjech scoorde dertien keer en gaf elf keer een assist.

Na Hakim Ziyech, Tadic en Luuk de Jong werd hij de vierde Twente-speler die in één Eredivisieseizoen deze eeuw in de dubbele cijfers belandde met zowel doelpunten en assists. Hij verdiende daarmee deze zomer dan ook zijn transfer naar Wolfsburg.

Loïs Openda

Veertig miljoen euro betaalde RB Leipzig voor Loïs Openda, die overkwam van RC Lens. Dat is een transferrecord voor de Duitse topclub. Daarvoor kan RB Leipzig een hele hoop doelpunten verwachten. De oud-Vitessenaar maakte er afgelopen seizoen 21. Nog nooit maakte een Belg er zoveel in een Ligue 1-seizoen.

Openda zorgde ook voor variatie. Hij scoorde zeven doelpunten met zijn rechtervoet, acht met zijn 'zwakkere' linkervoet en zes kopballen. De enige andere speler die meer dan 6 doelpunten maakte met zijn rechtervoet, linkervoet en hoofd in de top 10 Europese competities in 2022-23 was - uiteraard - Erling Haaland (6 rechts, 23 links, 7 kopballen).

Santiago Giménez

Santiago Giménez kende een geweldig debuutseizoen in De Kuip en Europa is gewaarschuwd. Met een totaal van 23 doelpunten in alle competities, meer dan elke andere speler in het team, was hij de meest productieve speler in het kampioenselftal van Feyenoord.

Giménez is nu ook houder van het record voor meest gescoorde doelpunten (23) door een Mexicaanse speler in zijn Europese debuutseizoen, waarmee hij Javier 'Chicharito' Hernández (20) en Luis García (20) achter zich laat. Deze zomer maakte hij het winnende doelpunt in de finale van de Gold Cup.

Ricardo Pepi

Bij een kwakkelend FC Groningen was Ricardo Pepi uitermate effectief. Dat leverde hem een transfer naar PSV op, waar hem ook een goede toekomst wordt voorspeld. In de top tien competities waren er afgelopen seizoen immers maar vier spelers met vijftien doelpunten die jonger waren dan Pepi (20 jaar) en het is veilig om te zeggen dat Benjamin Sesko (Red Bull Salzburg), Xavi Simons (PSV), Jamal Musiala (FC Bayern) en Rasmus Højlund (Atalanta) allemaal voor betere ploegen uitkwamen dan de Amerikaan.

Zijn uitmuntende afwerking was de sleutel. Hij scoorde zijn twaalf doelpunten met slechts 7,2 verwachte doelpunten (xG). De enige Eredivisie-speler met een grotere positieve marge dan Pepi (+4.8), was Twente's Václav Cerny (+5.6).

Jarrad Branthwaite

Jarrad Branthwaite zou een kans moeten krijgen bij Everton, als het aan de analisten van Opta ligt. De Engelsman presteerde afgelopen seizoen boven verwachtingen bij PSV. Hij speelde veel en maakte zelfs vier doelpunten voor PSV.

Bij PSV toonde hij ook zijn vermogen om de bal terug te veroveren. Hij won 190 keer balbezit, elf keer meer dan iemand anders bij Everton. De jongeling werd slechts tien keer voorbij gedribbeld door een tegenstander en maakte ook 41 succesvolle onderscheppingen. De jeugdinternational moet dit seizoen een kans in de Premier League krijgen.




Aanmelden
transfergeruchten Laatste: Ajax laat oog vallen op Daniele Rugani (29)
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met… Mesut Özil?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.