Laatste nieuws
17.55Spelersbus Feyenoord arriveert bij De Kuip: fans draaien warm voor CL-clash
17.43'Milan overweegt ontslag Fonseca na slechte resultaten en incidenten met Zlatan'
17.40LIVE: Priske zet Hancko linksback en laat Hwang debuut maken tegen Leverkusen
17.38LIVE Champions League | Feyenoord start met debutant Hwang in kraker tegen Leverkusen, bekijk de volledige opstelling hier
17.33VI Live: opstellingen Feyenoord en Leverkusen bekend
17.32Feyenoord begint Champions League-campagne met Hwang in de basis
17.30Sportwereld stuurt brandbrief naar Tweede Kamer: draai btw-verhoging terug
17.25'Duizenden Feyenoord-fans dreigen aftrap te missen van Champions League-duel'
17.16Mazraoui heeft veelbelovende boodschap voor United-fans: 'Dit is pas het begin'
17.05VP-voetbalkantine: 'Ihattaren klimt via RKC Waalwijk terug naar de top'
16.57'Voormalig Eredivisie-trainer staat op de lijst bij Anderlecht na ontslag Riemer'
16.32Fraser verheugd met komst 'speciale voetballer' Ihattaren: 'Buitencategorie'
16.26Zo wil Nagelsmann wereldkampioen worden met Duitsland
16.20LIVE Champions League | Simons en Geertruida met Leipzig naar Madrid, Barcelona op bezoek bij AS Monaco
16.10Conte kijkt uit naar Juventus: 'Ik maak deel uit van de geschiedenis'
16.09Wat een héérlijke treffer: Ouarghi zorgt voor lachende gezichten bij Feyenoord O19
16.05Laagdrempeliger alternatief voor de VAR? 'Eigenlijk is dit een betere vorm'
16.05RKC haalt gevallen toptalent Mohamed Ihattaren binnen: ‘Dankbaar dat ze me deze kans geven’
15.59Verstappen denkt in Singapore niet aan winnen: 'Norris verslaan, is belangrijker'
15.55Feyenoord O19 geeft slechte voorbeeld en gaat onderuit tegen Bayer Leverkusen
15.53Feyenoord begint Youth League-seizoen met nipte nederlaag
15.53VI Live: Feyenoord leeft toe naar CL-start in De Kuip
15.45'We geven Ihattaren de ruimte om terug te keren als voetballer'
15.40Gravenberch oogst lof: 'Hoe hij zich aanpast aan die positie...'
15.25Ihattaren keert terug: 'Zij gaven mij het warme gevoel waar ik naar op zoek was'
15.25‘Niemand weet hoe het afloopt, maar Ihattaren is zo goed dat hij over half jaar weer in Oranje kan’
15.12Akanji verwart assistent-scheidsrechter met Bernardo Silva
15.00'Grootste nachtmerrie' voor RKC-supporters: 'Ihattaren heeft meer dan een krasje'
14.55Puntloos RKC durft het aan en geeft Ihattaren nieuwe kans als profvoetballer
14.45Letsch genoemd bij Anderlecht, Chelsea gaat voor Koundé
14.45Letsch genoemd bij Anderlecht
14.44Officieel: Ihattaren gaat voor comeback en tekent bij RKC Waalwijk
14.42RKC bevestigt terugkeer Ihattaren op Nederlandse velden
14.30'Comeback smaakt zoet': fysio toont veelbelovende beelden van Malacia
14.25'Als Feyenoord stijf bovenaan had gestaan, had je er niemand over gehoord'
Resultaten x
binnenland

AZ-talenten Schouten en Owusu-Oduro staan te trappelen: "Je groeit vanzelf mee met die jongens"

Generatiegenoten Wouter Goes, Ernest Poku en Mexx Meerdink maakten afgelopen seizoen hun debuut in het eerste elftal van AZ. Het zal niet lang duren voordat nieuwe talenten vanuit de Alkmaarse jeugdopleiding hetzelfde ervaren. Zoals middenvelder Lewis Schouten en keeper Rome-Jayden Owusu-Oduro. Ze maken sinds dit seizoen officieel deel uit van de selectie van trainer Pascal Jansen. "Achter alles zit een plan in de AZ-jeugd en dat betaalt zich uit."

07-09-2023 17:00 door Sander Berends

"Wat mij vooral opviel is dat je meteen merkt dat bij het eerste de belangen groter zijn. Voor de eerste trainingen was ik een beetje nerveus en keek ik enigszins de kat uit de boom, maar mede doordat keeperstrainer Nick van Aart me dat opdroeg, ging ik al vrij snel mijn eigen ding doen. Dan groei je vanzelf mee met die jongens", vertelt Owusu-Oduro tegenover onze medewerker Tim Beck in ELF Voetbal nummer 9, die afgelopen week is verschenen en via deze link ook handig online is te bestellen. Binnen twee à drie werkdagen in huis.

Bewijzen

"De schoten die je bij het eerste op je krijgt afgevuurd, zijn heel anders dan in de jeugd. Harder, zuiverder. In het begin was ik moe als ik thuiskwam van een training met het eerste. Je geeft alles en wil je misschien nog dat tikkeltje meer bewijzen bij het eerste. De dagen zijn sowieso anders dan daarvoor, want nu dacht ik na een training: ik doe lekker niets meer en ga rusten. Je wordt je steeds bewuster van het topsportleven, waarin rusten ook een vorm van training is", vervolgt de negentienjarige doelman (foto onder), die nog tot 2026 vastligt bij AZ.

"Ik was 's avonds vaak uitgeput", vertelt Lewis Schouten, zoon van oud-profvoetballer Ronald Schouten. "De trainingen gaan in een veel hoger tempo. Alles is een stuk fysieker, maar in de jeugd word je daar goed op voorbereid. Alleen merk je pas bij het eerste hoeveel sneller het gaat. Bij AZ werken we met persoonlijke programma's om ons zo goed en snel mogelijk aan te passen en mee te kunnen in het wedstrijd- en trainingsschema. De trainingen in de jeugd hebben veel gelijkenissen, maar bij het eerste wordt meer op wedstrijd- en standaardsituaties getraind. In de jeugd ligt de focus meer op ontwikkeling."

Mentale gedeelte

Beide talenten krijgen veel hulp van hun ploeggenoten. Zo leert Owusu-Oduro van eerste doelman Mathew Ryan dat 'als het even niet loopt op een training alleen de volgende situatie telt'. "Het verleden moet je laten rusten. Later kun je ervan leren, maar op het moment zelf mag het niet in je hoofd gaan zitten. Voor een keeper is het mentale gedeelte van groot belang." Hij vervolgt. "Al op jonge leeftijd bleef een fout malen in mijn hoofd. Daar heb ik het moeilijk mee gehad toen ik in de jeugd van AZ kwam. Ik heb er veel met trainers over gesproken."

"Zij zeiden hetzelfde als Ryan en tweede keeper Hobie Verhulst. Stap voor stap is het beter gegaan. Afgelopen seizoen zag ik: als je blijft treuren, word je op het hoogste niveau afgeslacht. Niet dat ik ging twijfelen aan mijn kwaliteiten, maar ik werd vooral stil en sloot me zo'n drie minuten volledig af. Ik was meer met mezelf bezig dan met het spel. Nu besef ik beter dat mijn lichaamshouding, uitstraling, telt. Nu laat ik zien: wat gebeurd is, is gebeurd. Het volgende moment zal ik er weer staan."

Huldiging

In het dubbelinterview met de twee AZ-talenten vertellen Schouten en Owusu-Oduro ook hoe ze bij AZ terecht zijn gekomen, hoe ze hoorden dat ze werden doorgeschoven naar het eerste elftal, wat ze opsteken van hun ploeggenoten, wie hun voorbeelden zijn en hun band met AZ als kind. "Ik ben fan sinds mijn geboorte; na het kampioenschap in 2009 zat ik op een boot op het water, waar de huldiging werd gehouden." Ook is de band van Lewis met vader Ronald te lezen, de bijzondere achtergrond van Owusu-Oduro, de winst van de UEFA Youth League en tenslotte vertellen beiden over hun doelen dit seizoen.

Het volledige artikel over AZ-talenten Lewis Schouten (foto hierboven) en Rome-Jayden Owusu-Oduro is te lezen in ELF Voetbal nummer 9. Daarin ook interviews met Frenkie de Jong over zijn nieuwe rol bij FC Barcelona, met Quilindschy Hartman over zijn Feyenoord-liefde en met de Portugese doelman Bruno Varela over zijn periode bij Ajax. Daarnaast een mooi portret van PSV-trainer Peter Bosz, opgetekend door diverse direct betrokkenen, wordt Ajax-aanwinst Branco van den Boomen geportretteerd door enkele directe personen in zijn omgeving, blikten we met Erik Falkenburg terug op zijn lange betaald voetbalcarrière, gingen we op bezoek bij Marco Boogers in diens florerende onderneming in Dordrecht en spraken we met Raymond Atteveld over zijn bizarre avontuur bij Shakhtar Donetsk. Sfeerreportages over Almere City en Luton Town en nog veel meer.

ELF Voetbal nummer 9 is bij de abonnees op de deurmat gevallen en tevens verkrijgbaar bij de bekende supermarkten, boekenzaken en op diverse reislocaties. Denk aan Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport en de meeste NS-treinstations. Online bestellen is uiteraard ook mogelijk. Via deze link binnen een handomdraai gebeurd. Binnen twee à drie werkdagen op de deurmat. Een abonnement nemen, is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch thuisgestuurd. Via deze link zo afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Kees Kwakman, Volendamse karaktervoetballer
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Ansu Fati?
transfergeruchten Laatste: Potentiële (links)buitenkansjes voor Ajax
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.