Laatste nieuws
17.25PSV ontving bod van meer dan 50 miljoen euro: 'Hij wilde zelf niet, geweldig!'
17.25LIVE eredivisie | 'Mister 1-0' slaat weer toe: Ajax op voorsprong tegen Groningen, Brobbey mist opgelegde kans
17.22Geplaagde Ten Hag boekt met United verdienstelijk gelijkspel bij Aston Villa
17.20Unnerstall steekt hand in eigen boezem na nederlaag: 'Lever ik hem ook nog in'
17.18Priske blijft koel na succesvolle week: 'Dit verandert niets'
17.15Erik ten Hag en ManUnited moeten genoegen nemen met doelpuntloos gelijkspel bij Aston Villa
17.05VI Live: wie anders dan Klaassen zet Ajax op voorsprong tegen Groningen
17.05Feyenoord wint in de De Kuip van Twente, dat na een sterk begin wegzakt
17.05LIVE buitenlands voetbal | Lewandowski weer op dreef met hattrick voor Barcelona tegen Alavés
17.03Vizier op scherp: Lewandowski grote man bij Barça met hattrick in één helft
17.00Chelsea bijt tanden stuk op Forest
17.00Chelsea verliest op eigen veld twee dure punten tegen laagvlieger
16.58Ten Hag wint ook niet van Aston Villa en kan twijfels over toekomst niet wegnemen
16.58Ten Hag eindigt cruciale week met nog een gelijkspel
16.58Ten Hag en Man Utd na nieuwe averij al tien punten achter koploper Liverpool
16.54Lewandowski is niet te stoppen: loepzuivere hattrick in half uur tijd
16.48VI Live: Ten Hag nog gelijk, hattrick Lewandowski binnen half uur
16.48Farioli: 'Ik zou hen graag een keer rust geven, want aantal wedstrijden is crazy'
16.47Paulo Gazzaniga stopt drie penalty’s van Athletic Bilbao, Girona wint in 99ste minuut
16.45VI Live: Ten Hag nog gelijk, Ajax en Groningen van start
16.40Heerenveen-PEC begint boeiend, maar eindigt in bloedeloos gelijkspel
16.40Praat mee op VP: Brighton - Tottenham Hotspur
16.39Record komt dichter in de buurt: Feyenoord geeft vervolg aan fraaie reeks
16.39Feyenoord zet beste Eredivisie-reeks sinds 1979 neer
16.35Farioli noemt verbeterpunt voor Brobbey: 'Hij moet blij zijn om te spelen'
16.35Feyenoord geeft Twente les effectiviteit en klimt naar plek vijf in Eredivisie
16.35Opgeleefd Feyenoord wint na Girona ook eredivisiekraker tegen fel FC Twente
16.35Robin van Persie en Heerenveen op eigen veld niet langs PEC Zwolle
16.33VI Live: Ten Hag nog gelijk, toeleven naar Ajax - FC Groningen
16.28Praat mee op VP: Eintracht Frankfurt - Bayern München
16.27Heerenveen razendsnel op achterstand en komt niet verder dan gelijkspel tegen PEC
16.26Van Persie krijgt Heerenveen nog niet aan het klimmen op de ranglijst
16.25Effectief Feyenoord overleeft door Ueda en Hwang vroege storm uit Enschede
16.25Eerste tegengoal kost Juventus en Koopmeiners punten in de Serie A
16.15Praat mee op VP: Feyenoord - FC Twente
Resultaten x
binnenland

Voetbalscout Menno Kostelijk voltooit 'als dank' unieke fietsmarathon voor Piet de Visser Foundation

Woensdagmiddag om 13.15 uur bereikte hij Stadion Galgenwaard van FC Utrecht. Daarmee was de marathon van Menno Kostelijk volbracht. De Utrechter, eigenaar van een bedrijf dat voetbalscouts opleidt, fietste de voorgaande tien dagen naar de stadions van de achttien Eredivisieclubs. Met het doel geld op te halen voor de Piet de Visser Foundation. Een actie die nog tot het einde van de maand loopt. "Door Piet ben ik het vak van voetbalscout ingerold. Ik vind het mooi om op deze wijze iets voor hem terug te doen."

22-09-2023 10:00 door Sander Berends

De volledige tocht leek goed te gaan. "De eerste acht dagen waren de weersomstandigheden uitstekend. Het zonnetje scheen, er was nauwelijks wind en een lekke band heb ik gelukkig de hele reis niet meegemaakt. Evenals een andere vorm van materiaalpech. Ik liep zelfs telkens voor op schema. Maar dinsdag kwam alle ellende samen. Mijn meest verschrikkelijke dag. 's Morgens was ik al vroeg in Waalwijk. Na een bezoek aan RKC wilde ik door naar Rotterdam. Een rit met alleen maar wind tegen. Ik fietste over een dijk, maar kwam nauwelijks vooruit. Mijn benen waren vermoeid. Bij Feyenoord kwam ik helaas daarna het stadion niet in, omdat ze die avond tegen Celtic speelden. Dat mocht vanwege UEFA-regels niet."

Slaapplaats

Na een aansluitend bezoek aan Excelsior en Sparta Rotterdam lukte het hem niet om een slaapplek te vinden. "Ik heb heel veel gebeld, maar alles zat vol. Telkens fietste ik een stukje verder. Ik kwam zelfs in tijdsnood, omdat het zou gaan regenen en ik nog boodschappen wilde doen. Via de site Vriendenopdefiets.nl vond ik uiteindelijk op het nippertje een slaapplaats. Ik heb regelmatig gebruik gemaakt van de site waarop particulieren hun zolderkamer, logeerkamer of tuinhuis voor 25 euro voor een nacht verhuren plus ontbijt."

"Tot mijn eigen verrassing werd ik haast bij alle clubs erg gastvrij ontvangen. Terwijl ik onaangekondigd langskwam. Bij PSV, Heracles Almelo, maar ook bij Go Ahead Eagles waren de mensen erg behulpzaam. Net als bij RKC Waalwijk, FC Volendam en alle andere clubs." Vier van de achttien voetbalstadions kwam Kostelijk niet binnen met zijn fiets. "Buiten Feyenoord ook niet bij Ajax. Ik had dat eventueel eerder moeten laten weten, maar kreeg als dank een sjaaltje mee. Bij sc Heerenveen heb ik gelukkig wel een kop thee gedronken met de manager van de academie. Bij NEC stond ik op zondag voor een gesloten ingang."

"Qua rit was de weg naar Heerenveen ook minder prettig door de harde wind tegen. Maar toen waren mijn benen nog beter en kon ik genieten van de mooie omgeving. Naast Rotterdam bleek ook Sittard een uitdaging voor een slaapplaats. Ik belde ook daar iedereen, maar het lukte niet. Het was al een latertje en ik had al 118 kilometer afgelegd. Uiteindelijk heb ik een nachtje in het Fletcher Hotel moeten boeken. Sliep ik onder de Fernando Ricksen Tribune."

Vermoeide benen

Uiteindelijk legde hij 936 kilometer af. "Ik heb aardig vermoeide benen. Dat zal de komende dagen nog wel even blijven, maar het valt reuze mee met de spierpijn. Ik heb de rit sneller volbracht dan ik had ingecalculeerd. Ik rekende er vooraf op dat ik tachtig kilometer per dag zou afleggen, maar mijn gemiddelde lag rond de honderd."

Afgelopen zomer ontstond het idee bij Kostelijk, die als scout talenten opspoorde voor De Graafschap, Levante, PSV en Almere City. "Fietsen is een nieuwe hobby nadat ik de fiets van mijn moeder kreeg. Ik ben iemand die van uitdagingen houdt en sprak Piet de Visser vorige maand. Ik bel hem regelmatig even om te vragen hoe het gaat. Helaas ging het de laatste tijd iets minder goed. Door Piet ben ik voetbalscout geworden. Hij was vroeger mijn idool. Ik wilde graag iets terugdoen voor hem en kwam met het idee voor deze actie. Tijdens mijn rit van Eindhoven naar Waalwijk ben ik nog even bij Piet in Oisterwijk langs geweest en heb ik nog een kop thee gedronken."

Academie

Het geld, dat via website geef.nl (klik op deze link voor een donatie) is ingezameld, gaat naar de Piet de Visser Foundation. De voormalige oefenmeester helpt kansarme kinderen in Ghana via een eigen voetbalacademie. Geleid door Godfried Attram, een oud-(jeugd)speler van PSV die door De Visser in Ghana is ontdekt. Talenten kunnen er slapen en eten. Op de Attram de Visser academie krijgen kinderen onderwijs en natuurlijk voetbaltraining. "Er wordt nu gespaard om een eigen voetbalveldje bij het gebouw neer te kunnen leggen. Tot nu toe huurt de academie velden van andere partijen."

Na het einde van de actie, die op 1 oktober afloopt, wil Kostelijk een symbolische cheque overhandigen aan De Visser. "Ik ben idool van Piet vanaf het moment dat hij bij PSV de buitenlandse spelers binnenhaalde, die vooraf nauwelijks bekend waren en uitgroeiden tot sterren. Denk aan Alex, Gomes en Jefferson Farfán. Door hem ben ik ook voetbalscout geworden. Sinds juni ben ik met mijn onderneming Number 12 zelf fulltime aan de slag om voetbalscouts op te leiden. Een officiële opleiding vanuit de KNVB bestaat er in Nederland niet. Met de onderneming hebben we inmiddels scouts opgeleid die nu bij verschillende betaald voetbalorganisaties zitten."

Levante

Kostelijk scoutte spelers voor De Graafschap, PSV en Almere City. "Bij PSV waren mijn werkzaamheden bijvoorbeeld gericht op de regio Utrecht voor de Onder 13 tot en met Onder 17. Volgde ik de vijf grootste clubs in de regio. Bij De Graafschap de scouting tot en met 12 jaar." Ook speurde hij vijf maanden in Zuid-Spanje de velden af voor UD Levante. "Mijn afstudeerstage (opleiding Sportkunde aan de HAN in Nijmegen, red.) wilde ik per se in het buitenland doen. Ik schreef ontzettend veel clubs aan en zo kwam ik in contact met een man die op de afdeling Marketing van Levante werkte. Met het hoofd opleidingen bezocht ik ontzettend veel wedstrijden en zochten we naar talenten voor de gehele jeugd."

In zijn hoofd spelen alweer nieuwe uitdagingen om geld in te zamelen. "Ik hoorde al dat ik volgend jaar de twintig clubs in de Keuken Kampioen Divisie moet bezoeken. Of de clubs in de hoogste divisie van België. Of ik het ga doen? Dat weet ik niet. Net zoals ik nog niet heb nagedacht over de vraag of dat voor een goed doel zal zijn, mocht ik opnieuw een tocht gaan maken. Mocht dat wel gebeuren, dacht ik aan de clubs waarvoor Piet de Visser heeft gewerkt. Elf clubs in Nederland en een in België (RWDM, red.). Dat lijkt me een prachtige uitdaging. Dat verdient Piet!"

Om de actie van Menno Kostelijk financieel te ondersteunen, kun je via iDeal geld overmaken via Geef.nl. Via deze link is de informatie direct te vinden. Wil je rechtstreeks aan de Foundation doneren? Dat kan ook! De Piet de Visser Foundation heeft de status van Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). En doneren kan op: NL94 ABNA 0575 163 763 ten name van "Piet de Visser Foundation".




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Sergio Ramos?
superelf Laatste: Superelf Kees Kwakman, Volendamse karaktervoetballer
transfergeruchten Laatste: Potentiële (links)buitenkansjes voor Ajax
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.