Laatste nieuws
19.25Oosting keurt vuurwerkgeluiden Feyenoord-fans af: 'Dat heeft impact op ons'
19.25Ajacied wordt plotseling gelinkt aan sensationele transfer naar Real Madrid
19.20Ajax-verlosser Weghorst zou eigenlijk niet spelen: 'Ik zei: laten we het doen'
19.15Verbruggen gaat vlak voor Oranje-interlands lelijk in de fout bij Brighton
19.15Weghorst deed alles om een paar minuten te kunnen spelen: 'Dan moet het zo zijn'
19.15Speeltijd voor goudhaantje Wout Weghorst was lang onzeker: ‘Ik zei: laten we het nou doen’
19.10Invaller Weghorst helpt Ajax in blessuretijd aan zege met goal en assist
19.10Wout Weghorst flikt het: supersub redt Ajax in blessuretijd tegen FC Groningen met goal en assist
19.05Hattrick Lewandowski helpt Barça aan zege, tien minuten voor aanvoerder De Jong
19.05Ajax boekt benauwde zege op AZ, Feyenoord schudt ADO van zich af
19.05LIVE eredivisie | Slaat AZ na twee nederlagen in één week terug bij Fortuna Sittard?
18.48Ajax-fans dragen Weghorst op handen na heldenrol: 'Je kan hem niet haten'
18.48De beelden: invaller Weghorst flikt het en bezorgt Ajax drie punten
18.45Engelse media zien 'besluiteloze' Ten Hag: 'Slechtste Premier League-start ooit'
18.45Tussen PSV-trainer Peter Bosz en 'leugenaar' Danny Makkelie botert het al jaren niet en dit is waarom
18.43Weghorst redt Ajax met doelpunt en assist in extra tijd tegen FC Groningen
18.42VI Live: Minteh maakt tegen Spurs eerste treffer voor Brighton
18.40Praat mee op VP: Ajax - FC Groningen
18.37VI Live: Verbruggen schuttert bij Brighton, Sevilla en Real Betis spelen derby
18.36Weghorst wijst Ajax in blessuretijd de weg naar zege op Groningen
18.35United-routinier onthult: 'Ten Hag werd emotioneel na het gelijkspel tegen Porto'
18.33VI Live: Weghorst maakt eerste voor Ajax in blessuretijd tegen Groningen
18.25Nederlandse invloeden weer torenhoog in Antwerpen en Pro League
18.25VI Live: Ajax hoopt met Weghorst op slotoffensief tegen FC Groningen
18.25Feyenoord-fans krijgen hevige kritiek na duel met Twente: 'Stelletje randdebielen'
18.25Makkelie reageert op uitspraken Bosz en eist actie van PSV: 'Vind dit te ver gaan'
18.25Go Ahead zet opmars voort en klopt Heracles in Overijsselse derby
18.15Akelige middag voor Verbruggen: Oranje-doelman in de fout
18.15Akelige middag voor Verbruggen: Nederlandse doelman in de fout
18.15VI Live: Van den Boomen verzuimt Ajax vanaf de stip op voorsprong te schieten
18.15LIVE buitenlands voetbal | Lewandowski belangrijk voor Barça met hattrick, kwartiertje speeltijd voor Frenkie de Jong
18.12VI Live: Schreuders krijgt Arena stil, Verbruggen schuttert
18.09VI Live: Groningen jaagt op gelijkmaker in Arena, Verbruggen schuttert
18.08Lewandowski loodst Barcelona met hattrick langs Alaves, De Jong maakt weer minuten
18.07Probleemloze overwinning Barcelona dankzij hattrickheld Lewandowski
Resultaten x
binnenland

Danny Hoekman, veertig jaar na NEC-tweeluik met Brann en Barcelona: "Baalde dat ik in Camp Nou op bank moest starten"

Exact veertig jaar geleden stond NEC aan de vooravond van de return in de eerste ronde van de Europa Cup II. Een bezoek aan Brann Bergen met een succesvolle afloop. Een ronde later zou een onvergetelijke tweestrijd met FC Barcelona volgen. Met Danny Hoekman, met achttien jaar nog altijd de jongste debutant uit de Europese clubgeschiedenis, kijken we terug op de unieke campagne. "Een dag na terugkomst uit Barcelona zat ik alweer in de klas."

22-09-2023 14:00 door Sander Berends

Woensdag 14 september 1983. Om 20.00 uur blaast scheidsrechter Angel Franco Martinez voor het eerst op zijn fluit. NEC begint in het eigen Goffertstadion aan zijn eerste Europese avontuur. Het Noorse SK Brann Bergen fungeert als eerste tegenstander. Bij NEC start met rugnummer elf een jongen van achttien jaar. Een linksbuiten uit Nijmegen die zijn opleiding geniet bij NDT en SCE en die op 21 augustus op bezoek bij Vitesse zijn eerste minuten in de hoofdmacht van trainer Pim van de Meent heeft gemaakt. Danny Hoekman staat nog altijd in de boeken als jongste Europese NEC-debutant. "We haalden Europees voetbal op basis van onze finaleplek in de KNVB Beker. Ajax won, maar werd ook kampioen. Wij waren juist gedegradeerd", gaat Hoekman veertig jaar terug in de tijd.

Vikingen

"Over de voorbereiding op het duel met Brann Bergen maken wij nu nog steeds grappen. Onze analist Leo Beerendonk was naar Noorwegen geweest. Hij kwam terug met het verhaal over een team dat bestond uit grote, sterke kerels. Echte Noormannen, Vikingen. Ze speelden als een soort mikado. Kort op elkaar en vielen dan plotseling uit elkaar in linies. Daar moesten we op reageren. Tijdens trainingen stonden we met de spelersgroep als een soort mikadospel op elkaar. Dan werd een bal hoog de lucht ingeschoten en dan moesten we hard uitrennen. Toen de wedstrijd begon, bleek Brann Bergen een best goed voetballende ploeg. Die analyse klopte van geen kanten. De relatie tussen Van de Meent en Beerendonk, een illuster duo in die tijd, raakte daardoor aardig bekneld."

NEC sluit haar eerste Europese wedstrijd in eigen huis af met een 1-1 gelijkspel. Op 28 september staat het tegenbezoek in Noorwegen gepland. "Het veld was extreem drassig. Het had flink geregend en daardoor was een modderpoel ontstaat. We speelden met lange pinnen. Eigenlijk langer dan lang. De atmosfeer met uitzicht op de bergen was wel prachtig." NEC wint door een doelpunt van Michel Mommertz. Hoekman ziet het duel vanaf de bank. "Ik was ziek. Het werd steeds erger. Bij terugkomst bleek er sprake van waterpokken. Als achttienjarige jongen kun je daar heel ziek van worden. Ik liep daar weken mee rond."

Happening

Hoekman mist daardoor de befaamde thuiswedstrijd in de tweede ronde tegen FC Barcelona. "Ik mocht van Van de Meent op de bank plaatsnemen. Maar de kans op invallen, was miniem. Ook door het wedstrijdverloop. In de rust stonden we met 2-0 voor. Dan ga je geen aanvaller binnen de lijnen brengen. FC Barcelona werd toen wakker, schakelde twee tandjes bij, kwam met 2-3 voor en stopte met voetballen. Ze vonden het wel goed. Ook, omdat ze met tien spelers (rood voor Migueli in de 56e minuut, red.) stonden. De happening rond het duel zal ik nooit vergeten. Tijdens de warming-up keek ik rond en elke plek in het stadion was gevuld."

"Eigenlijk zouden we eerst naar Camp Nou moeten, maar op verzoek van het bestuur van NEC heeft de UEFA de heen- en terugwedstrijd omgedraaid. Achteraf maar goed. Het was jammer dat Diego Maradona juist onbrak. Hij was dat weekend vooraf zwaar geblesseerd geraakt door die doodschop van Andoni Goikoetxea (van Ahtletic de Bilbao, red.)." Twee weken later denkt Hoekman in het befaamde Camp Nou wel te starten. "Ik kwam van een koude kermis thuis. Van de Meent schreef de opstelling op het bord. Als elfde en laatste verwachtte ik mijn naam te zien, maar hij schreef een andere naam op. Daar ben ik nog boos over. Ik had al niet zo'n goede band met Van de Meent, maar dit kwam hard aan. 'Wat maak je me nou?', heb ik hem ook gevraagd. Hij gaf als reden een defensievere speelwijze om zo tot een beter resultaat te komen. Ik zei dat hij echt een probleem met me kreeg als ik niet in zou vallen. Ik was jong en toen al assertief. Van de Meent kon die gezonde brutaliteit wel waarderen."

Makkelijkste wedstrijden

In de 72e minuut mag Hoekman, die gisteren (donderdag) zijn 59e verjaardag vierde, alsnog het veld in voor John van Geenen. "Zenuwachtig was ik niet. Was dat ook nooit als we met NEC tegen Ajax, PSV of Feyenoord speelden. In deze wedstrijden is alleen maar wat te winnen. Ik vond het altijd de makkelijkste wedstrijden om te spelen. Achteraf was ik blij met mijn invalbeurt. Om het überhaupt in Camp Nou tegen FC Barcelona te hebben opgenomen. Zij speelden de wedstrijd heel zakelijk uit. Traden met een aantal B-spelers aan. Na de wedstrijd zijn we met de selectie naar een discotheek in Barcelona gegaan. Zagen we daar een herhaling van de wedstrijd op groot scherm."

Op donderdag vliegt de NEC-selectie terug naar Nederland. "Op vrijdag zat ik weer in de klas. De MDS (Middelbare Detailhandelschool, red.) naast het zwembad bij het Goffertstadion. Elke dag had ik tot 14.25 uur school en kon ik net op tijd om 15.00 uur aansluiten voor de middagtraining. Ik heb dat schooljaar nog afgemaakt en daarna werd ik fullprof. Heb ik mijn diploma via een thuisstudie behaald."

Heilige gras

In Barcelona keert hij later met zijn zoon terug. "Ik wilde hem laten zien waar ik had gevoetbald. Onderweg in de taxi vroeg de chauffeur naar de reden van ons bezoek. Die man had ook een business in voetbalkaarten. Toen ik mijn verhaal vertelde, vond hij dat zo bijzonder. Je zag zijn houding en gelaatsuitdrukking veranderen. Ik leek Maradona wel. Hij vroeg mijn handtekening, of hij met me op de foto mocht en was erg vriendelijk. Ik had toch op dat heilige gras gestaan. Als ik nu terugdenk, is dat natuurlijk bijzonder geweest. Maar ja, ik besefte dat toen absoluut niet. Ik was achttien jaar. Ik stond aan het begin van mijn loopbaan en verwachtte eerlijk gezegd nog vaker Europese wedstrijden te spelen. Met Roda JC plaatsten we ons voor Europees voetbal. Daarna raakte ik echter zwaar geblesseerd en miste ik het succesvolle Europese avontuur."

Hoekman vertrekt in 1986 bij NEC. Hij speelt voor Roda JC, VVV, FC Den Haag, Manchester City, Southampton en ADO Den Haag alvorens in 1993 terug te keren in Nijmegen. In 1996 stopt hij als speler. Later is hij jeugdtrainer bij de club, bekleedt er de functie van technisch manager en is technisch adviseur van de directie. Nu maakt hij elke week het internet tv-programma Over RoodGroenZwart met presentator Jochem van Gelder en NEC-watcher Jeroen Bijma van De Gelderlander. Zaterdag zit hij naast Bijma op de perstribune van De Goffert tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht.

2-1

"NEC treft FC Utrecht net twee weken te laat. Door de komst van Ron Jans is er een nieuwe impuls ontstaan. Op het middenveld en in de aanval lopen daar enkele goede spelers rond. Hun verdediging vind ik de zwakste linie. NEC heeft een verlengde voorbereiding achter de rug, zo moeten ze de mislukte start maar beschouwen. Er staat zaterdag druk op, ook omdat ze thuis spelen. Vier en eigenlijk zes punten uit de duels met FC Utrecht en Vitesse zijn noodzakelijk om de rust te bewaren. Misschien is mijn wens de vader van de gedachte, maar ik hoop op een 2-1 overwinning."




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Sergio Ramos?
superelf Laatste: Superelf Kees Kwakman, Volendamse karaktervoetballer
transfergeruchten Laatste: Potentiële (links)buitenkansjes voor Ajax
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.