Laatste nieuws
01.20Bart Verbruggen begaat vlak voor interlands met Oranje pijnlijke blunder
01.00Mindset zit wel goed bij Feyenoord, maar hoe wordt het een dominante voetbalmachine?
00.40'Sloeg nergens op wat Bosz zei, hier wordt toch wel een tuchtzaak van gemaakt?'
00.13Pikorde ligt open bij vernieuwd Oranje: wie neemt de handschoen op?

Gisteren

23.59'Farioli heeft iets weten te bewerkstelligen bij Ajax'
23.58Studio Voetbal vreest voor Hwang-concurrent: 'Dit is een beetje het einde, toch?'
23.50Flets AZ verliest bij Fortuna Sittard, derde nederlaag op rij
23.45De Gea kan het nog en helpt Fiorentina met gestopte penalty's langs Milan
23.40Geplaagde Ten Hag boekt met United verdienstelijk gelijkspel bij Aston Villa
23.35Eredivisie | Bekijk hier het programma, alle uitslagen en de stand
23.15Perez noemt beste speler van de Eredivisie: 'Qua denken een van de allersnelsten'
23.14Paris Saint-Germain verliest koppositie na gelijkspel bij Nice
23.11Fiorentina verslaat AC Milan in duel met drie gemiste penalty's
23.10Reijnders met Milan onderuit, PSG staat koppositie af en Lewandowski belangrijk voor Barça met hattrick
23.07Sociedad dompelt Simeone en Atlético laat in rouw, PSG raakt koppositie kwijt
23.05Hattrick Lewandowski helpt Barça aan zege, tien minuten voor aanvoerder De Jong
23.00Lees terug: Atlético poetst ruime CL-nederlaag niet weg bij Sociedad
23.00'Krankzinnige' zuivere speeltijd in De Kuip: 'Er zit geen voetbal in Feyenoord'
22.55Invaller Weghorst helpt Ajax in blessuretijd aan zege met goal en assist
22.53Martens legt vinger op zere plek: 'Wel gretig genoeg, maar niet goed genoeg'
22.45VI Live: Sociedad zorgt met late gelijkmaker voor woedende Simeone
22.42AC Milan lijdt verrassende nederlaag bij Fiorentina: heldenrol voor De Gea
22.40Fiorentina klopt AC Milan in duel vol gemiste strafschoppen
22.39PSG moet koppositie afstaan aan AS Monaco, Dembélé keert terug met assist
22.31Perez schrikt van Feyenoord: 'In deze staat hebben ze dit nodig'
22.25Makkelie vindt geen gehoor bij PSV: club lijkt Bosz 'absoluut niet' te berispen
22.25PSV en Ajax ontsnappen, Feyenoord klopt Twente: samenvattingen eredivisie
22.20Ook AZ ziet koploper PSV al uit zicht verdwijnen na derde nederlaag in een week, Fortuna te sterk
22.03VI Live: drie gemiste strafschoppen bij Fiorentina - AC Milan
22.02AZ verliest bij Fortuna voor de derde keer in acht dagen tijd
21.57VI Live: Milan van Reijnders kijkt tegen achterstand aan in Florence
21.54Fortuna Sittard raakt drie keer de paal, maar krijgt loon naar werken en klopt AZ
21.53Fortuna bezorgt AZ derde verliespartij in een week tijd
21.45Miedema, Roord en Casparij voorlopig koploper met Manchester City na zege op West Ham
21.40Gravenberch heeft twee verklaringen voor supervorm: 'Hetzelfde als bij Ajax'
Resultaten x
binnenland

Interview Frans Hoek: "Jullie willen me zeker voor de penalty’s spreken, zei Andries Noppert"

Frans Hoek zit vijftig jaar in het keepersvak. In 1973 trok hij voor het eerst het shirt van FC Volendam aan. Twee jaar later voltooide hij voor zijn CIOS-opleiding zijn eerste naslagwerk; het eerste in Nederland dat de doelverdediger als thema droeg. Bij Ajax werd Frans Hoek later de eerste keeperstrainer in de Eredivisie. Een functie die hij ook bij onder andere FC Barcelona, Bayern München, Manchester United, Galatasaray en vier periodes bij Oranje uitoefende. Het WK in Qatar betekende waarschijnlijk zijn slotstuk op het veld. "Ik heb nog te veel wensen in het ontwikkelen van het keepersvak en het delen van die ontwikkelingen."

06-10-2023 12:00 door Sander Berends

"We hebben vooraf heel veel doelverdedigers bekeken. Ook keepers die in het buitenland speelden en uit beeld waren geraakt zoals Sergio Padt en Kenneth Vermeer", vertelt Frans Hoek over de selectie van de keepers voor het WK van 2022 in ELF Voetbal nummer 10, die eerder deze maand is verschenen en die via deze link ook gemakkelijk online is te bestellen. De nu 66-jarige keepersgoeroe blikt daarin uitgebreid terug op zijn carrière, over wat hij later dacht te worden en over de werkstukken die hij voor zijn opleiding moest maken.

Tim Krul

Uiteraard gaat het ook over de eindtoernooien die hij als lid van de technische staf rond bondscoach Louis van Gaal meemaakte. Zo vertelt Hoek uitgebreid over de keeperstruc met Tim Krul in de kwartfinale van het WK 2014 tegen Costa Rica. En uiteraard ook over het WK van afgelopen winter in Qatar, waarmee hij zijn officiële trainersfuncties bij een club en nationale voetbalbond waarschijnlijk afsloot. "Ik vroeg Krul voor het WK of hij ervoor openstond om opnieuw de penaltyrol te vervullen in de selectie. Of hij dat zes weken kon opbrengen, met het risico een heel toernooi niet te spelen. Dat zag hij niet zitten."

"We namen vijf keepers op in de voorselectie. Drie gingen mee naar Qatar, omdat Louis besloot de van een blessure herstellende Memphis Depay mee te nemen." Die drie waren Andries Noppert, Justin Bijlow en Remko Pasveer. "De afspraak was dat ik de twee afvallers zou bellen op de ochtend waarop de WK-selectie werd bekendgemaakt. Ik besloot te facetimen. Dan kan ik iemand in zijn ogen aankijken. Ik heb aan Mark Flekken en Jasper Cillessen uitgelegd waarom ze niet meegingen. Over de inhoud breng ik niets naar buiten. Dat is iets tussen ons."

Verbazing

"Achteraf las ik tot mijn eigen verbazing de kritiek dat mijn uitleg niet duidelijk zou zijn. Jammer dat zij het zo hebben ervaren. Natuurlijk, je hoeft het niet eens te zijn met mijn verhaal en ik begrijp de teleurstelling van die jongens. Wellicht dat ze daardoor mijn uitleg niet meer hebben gevolgd. Maar een verwijt over een gebrek aan duidelijkheid is in mijn ogen niet op zijn plaats. Als die onduidelijkheid bestaat, bel me dan terug. Dan leg ik het nog een keer uit. Dat gebeurde niet."

"Toen we verzamelden, nodigden we Andries Noppert uit voor een gesprek. Hij kwam binnen. We vroegen waarom hij dacht dat we hem wilden spreken. ‘Voor de penalty’s zeker.’ We vertelden hem dat hij, als hij zo bleef trainen en presteren, straks eerste doelman zou kunnen zijn. We wilden nog even afwachten hoe hij dat idee adopteerde. Op trainingen lieten we bewust niets los. We wisselden de keepers bij de elf-tegen-elf-partijen. Ik geef iedereen binnen en buiten de selectie de credits voor het feit dat het nieuws rond onze keuze voor Noppert niet uitlekte. Hij heeft niemand teleurgesteld op het WK."

Uitgebreid naslagwerk

Frans Hoek vertelt in het artikel ook uitgebreid over de kwartfinale tegen Argentinië waarin Oranje uiteindelijk strandde en de reactie van Lionel Messi waarin hij hem absoluut niet herkende. Ook komt natuurlijk het huidige leven van de oud-doelman aan bod. Zo is hij docent van de UEFA, is hij als technisch adviseur goalplaying actief voor de nationale bond van Japan en werkt hij samen met inspanningsfysioloog Raymond Verheijen aan een uitgebreid naslagwerk over de nieuwe rol van de keeper. "Ook komt er een website waarop alle up-to-date informatie te vinden is."

Het interview met Frans Hoek, waarbij we te gast waren in zijn prachtige privémuseum, is te lezen in ELF Voetbal nummer 10. Daarin ook interviews met Xavi Simons, Dave Mitchell, Erling Haaland en Jorrel Hato. Enkele direct betrokkenen over de doorbraak van PSV-talent Isaac Babadi, drie oud-medespelers vertellen in de rubriek Eredivisieparels over de PSV-jaren van Ronaldo Luís Nazário de Lima en Million Manhoef van Vitesse licht zijn inspiratiebronnen uitgebreid toe. We brachten een bezoek aan Duitsland voor een interview met viervoudig Oranje-international Rob Reekers, gingen met oud-sc Heerenveen speler Meindert Postma op muskusrattenjacht in Noordoost-Friesland en speelden De Slimste Mens... met Bart Vriends van Sparta Rotterdam.

ELF Voetbal nummer 10 valt deze week bij de abonnees op de deurmat. De editie is natuurlijk ook in de bekende supermarkten en boekenzaken verkrijgbaar. En natuurlijk op reislocaties als Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Online bestellen kan uiteraard ook. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Binnen twee à drie werkdagen in huis. Een abonnement nemen is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch thuisbezorgd. Via deze link zo afgesloten. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Sergio Ramos?
superelf Laatste: Superelf Kees Kwakman, Volendamse karaktervoetballer
transfergeruchten Laatste: Potentiële (links)buitenkansjes voor Ajax
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.