Laatste nieuws
21.15Weghorst niet verrast door heldenrol bij Ajax: 'Voelde weer dat ik ging scoren'
21.15Druk op Ten Hag blijft onverminderd groot na inspiratieloos optreden tegen Aston Villa
21.15Geplaagde Ten Hag boekt met United verdienstelijk gelijkspel bij Aston Villa
21.15LIVE eredivisie | Fortuna mist strafschop en raakt drie keer de paal, AZ mag niet klagen met gelijke stand
21.12Weghorst onthult 'klik' met Ajax-aangever: 'Manier waarop hij traint...'
21.10Van Hanegem wordt niet blij van Feyenoord-trio: 'Het is een mysterie'
21.10Feyenoord-opponent Benfica vliegt voor niks 970 kilometer: wedstrijd al na 9 minuten gestaakt
21.05Mindset zit wel goed bij Feyenoord-spelers, maar hoe wordt het een dominante voetbalmachine?
21.03VI Live: AZ ontsnapt in Sittard, Atlético scoort binnen minuut tegen Sociedad
21.00Column Willem van Hanegem | Feyenoord zag ik als een kip zonder kop FC Twente onder druk zetten
20.50Invaller Weghorst helpt Ajax in blessuretijd aan zege met goal en assist
20.49VI Live: Halilovic verzuimt strafschop te benutten tegen AZ
20.48Nieuwe tegenvaller voor Van Bronckhorst: 'Besiktas veranderde in soep'
20.45Ajax boekt benauwde zege op AZ, Feyenoord schudt ADO van zich af
20.41Opmerkelijke afgelasting in Portugal: duel van Benfica gaat de mist in
20.40LIVE buitenlands voetbal | Lewandowski belangrijk voor Barça met hattrick, Minteh scoort voor Brighton tegen Spurs
20.30Farioli dolblij met Ajax-transfer: "Hierom hebben we hem gehaald"
20.30Van Bronckhorst en Besiktas lopen averij op in Turkse titelstrijd
20.26Groningen teleurgesteld, maar niet terneergeslagen na laat verlies bij Ajax
20.24VI Live: brilstand bij Fortuna - AZ, banneling Dembélé weer in PSG-basis
20.23Nieuwe domper Bayern na late tegengoal in Frankfurt: 3-3 gelijkspel
20.14Vink: één speler van Ajax 'zit met een klotegevoel in de kleedkamer'
20.10Lewandowski imponeert opnieuw: 'Hij is de beste in het strafschopgebied'
20.06VI Live: Fortuna Sittard en AZ sluiten Eredivisie-weekend af
20.00Bueno heeft bijzondere band met teamgenoot: 'Hij probeert me enorm te helpen'
20.00Wout Weghorst flikt het: supersub redt Ajax in blessuretijd tegen FC Groningen met goal en assist
19.52Vraag van Kraay valt verkeerd bij Farioli: 'Dit hoor ik na elke Ajax-wedstrijd...'
19.48Farioli koestert zege op Groningen: 'Elke minuut en elke seconde moeten we tellen'
19.47VI Live: Nacional - Benfica vanwege opmerkelijke reden stilgelegd
19.46Chelsea-aanvaller moet vrezen voor schorsing na uitdelen tik na de wedstrijd
19.46Chelsea-aanvaller moet vrezen voor schorsing na uitdelen klap na de wedstrijd
19.40VI Live: Lukebakio laat Sevilla ontploffen in El Gran Derbi
19.38Ajax pakt gedeelde koppositie door overwinning bij AZ
19.35Goudhaantje Wout Weghorst had duel met Groningen bijna gemist: ‘Ik zei: laten we het nou doen’
19.34Priske meldt zich even niet bij Feyenoord en deelt goede reden
Resultaten x
binnenland

Ontslagen bondscoach Remko Bicentini van Curaçao wint kort geding van FFK: "Nu tijd voor bestuurlijke veranderingen"

Liever had hij geen kort geding aangespannen. Maar Remko Bicentini, die afgelopen zomer werd ontheven uit zijn taken als bondscoach van Curaçao, moest wel volgens eigen zeggen. De rechter heeft hem in het gelijk gesteld. Voetbalbond Federashon Futbol Korsou (FFK) moet alsnog de contractueel vastgelegde ontslagvergoeding volledig betalen. "Ik betreur het ten zeerste dat er weer een kort geding aan te pas moest komen."

14-10-2023 13:00 door Redactie ELF Voetbal

Afgelopen maandag werd de uitspraak gedaan. Bicentini spande het kort geding aan om ervoor te zorgen dat FFK de afspraken, die de bond met hem had, na zou komen. De rechter gaf hem gelijk. Ondanks dat de voormalig bondscoach heeft gekregen waar hij om vroeg, is hij er niet blij mee dat het zover heeft moeten komen. "Ik betreur het ten zeerste dat er weer een kort geding aan te pas moest komen, om ervoor te zorgen dat de afspraken die ik met FFK heb gemaakt over een eventueel vervroegd ontslag, door FFK werden nagekomen", aldus Bicentini.

Hernieuwde samenwerking

"In augustus 2022 werd ik door de FFK op verzoek van voorzitter Ramiro Griffith gevraagd of ik interesse had in de functie van bondscoach bij Curaçao. De reden was dat de zittende staf (Guus Hiddink/Art Langerer, red.) was opgestapt (of ontslagen, red). De voetbalbond vroeg of ik interesse had in een hernieuwde samenwerking. Gelet op het feit dat nog vers in mijn geheugen lag hoe ik eerder schaamteloos door de bond werd ontslagen overheerste bij mij het gevoel voor het land, het team en de speler. Zowel de voetbalbond als ik hadden de behoefte aan een langdurige en duidelijke overeenkomst. Die kwam uiteindelijk in goed overleg ook tot stand."

WK 2026

"Uit zowel de gesprekken die ik heb gevoerd met voorzitter Ramiro Griffith als uit de overeenkomst zijn we gegaan voor een langere periode met het behalen van het WK 2026 als hoofddoel. Daar had ik een enorm goed gevoel bij, net zoals over de afspraken die we met elkaar gemaakt hadden. Op 22 augustus 2022 ben ik dan ook met veel energie begonnen."

Vorige week liet Bicentini weten dat de rechter tijdens de eerste zitting, op 2 oktober 2023, de partijen had gevraagd om er eerst onderling uit te komen. Dat is niet gelukt, waardoor de rechter het geschil heeft beslecht. De rechter bepaalde dat de trainer recht heeft op een volledige uitbetaling van zijn afspraken in zijn contract. "Zoals iedereen nu bekend, staat het bestuur van FFK momenteel erg onder druk. Zowel vanuit de verenigingen is er veel ongenoegen over het functioneren van het bestuur, maar ook heeft de FIFA recentelijk in een brief het bestuur van FFK beschuldigd van slecht financieel beheer, zwakke controleomgeving, gebrek aan capaciteit, hoge belangenconflicten, in het bijzonder binnen het directiecomité?, en het ontbreken van effectief bestuur."

Dubieuze gronden

De oud-bondscoach vervolgt: "Ik kan hier alleen maar aan toevoegen dat het bestuur mij tot twee keer toe op een zeer onprettige manier heeft behandeld, nadat ik tot twee keer toe op dubieuze gronden werd ontslagen. De eerste keer in 2020 moest ik na prima resultaten met het Curaçaose team uit de media vernemen dat ik plaats moest maken voor Guus Hiddink. De tweede keer op 30 juli 2023 kreeg ik zonder enige vorm van evaluatie, via een kil telefoontje van de vicevoorzitter Sharetti Bryan, te horen dat ik na vijf wedstrijden het veld kon ruimen."

"De uitleg die ik van de vice-voorzitter kreeg was kort. Het besluit was gebaseerd op statistieken (vier gespeeld en vier verloren, waaronder van toplanden als Canada en van de kersverse wereldkampioen Argentinië, red.) en op basis van de uitschakeling voor de Gold Cup in de eliminatieronde tegen St. Kitts en Nevis. Op basis daarvan heeft het bestuur met meerderheid van stemmen het besluit genomen om mij voor de tweede keer in drie jaar te ontslaan."

"Ik heb een dag later een brief ontvangen met de bevestiging daarvan. Dit terwijl er een commitment en overeenkomst voor vier jaar was afgesproken en de voorzitter Ramiro Griffith notabene zelf nog aangaf vooral samen eensgezind toe te willen werken naar het WK van 2026. Dat was de absolute doelstelling van onze vierjarige overeenkomst. Dus dit ontslag kwam voor mij als een volkomen verrassing. Want als je nog geen jaar geleden in zeer goed overleg met de voorzitter Ramiro Griffith, een overeenkomst sluit voor een periode van vier jaar dan kan het toch niet afgelopen zijn na vijf wedstrijden zonder enige vorm van contact of evaluatie? Dan moet er welhaast iets anders aan de hand zijn."

Geen evaluatie

"In de overeenkomst staat duidelijk dat er jaarlijks een evaluatie plaatsvindt. Ik heb direct na de teleurstellende wedstrijd tegen St. Kitts en Nevis het bestuur om een evaluatie gevraagd. Na de wedstrijd heb ik voorgesteld om naar Curaçao te komen om met het bestuur en de voorzitter mijn evaluatie (een analyse van wat afgelopen jaar goed ging en beter zou moeten, red.) te presenteren en bespreken, maar ik kreeg te horen dat ik niet naar Curaçao hoefde te komen om mijn evaluatie te bespreken, maar of ik deze wel voor 25 juni naar het bestuur wilde sturen, en dat heb ik gedaan. Daar heb ik helemaal geen reactie op gekregen."

"Samen met het bestuur had ik graag willen evalueren om er weer sterker uit te komen met WK 2026 kwalificatie als einddoel. In de evaluatie die ik heb gemaakt heb ik mijn analyses inclusief verbetervoorstellen opgeschreven die ik graag met het bestuur had willen bespreken. Op basis van die evaluatie heb ik verbeterpunten aangegeven en een actielijst voor het komend jaar gemaakt. Dit alles had ik graag willen bespreken. Hetgeen ook logisch zou zijn gelet op onze lange termijn doelstelling."

Uit het niets

Maar toen kwam het plotselinge ontslag. "Uit het niets en gebaseerd op bijna niets. De verloren wedstrijden hebben allemaal een verhaal en kunnen gebeuren in een opbouwfase. Mijn voorgangers hebben steken laten vallen in teamspirit en eenheid binnen het team. Daar ben ik het afgelopen jaar tegenaan gelopen en zou daar veel energie in gaan steken komende jaren. Curaçao heeft met mijn voorgangers de mogelijkheid gehad om zich rechtstreeks te kwalificeren via de poulefase voor de Gold Cup maar dit nagelaten. Ook dat kan gebeuren."

"In de extra eliminatiefase die in het leven was geroepen, ging onze wedstrijd tegen St. Kitts en Nevis de mist in. Eén wedstrijd die we eigenlijk hadden kunnen en moeten winnen. Een tegenslag voor mij en het hele team. Maar met het WK 2026 voor ogen kunnen we hiervan leren en hadden we hier alleen maar sterker van kunnen worden."

"Maar op basis van het plotselinge ontslag op 30 juli had ik vele vragen: waarom wilde de FFK mij terug, en wel voor een periode van vier jaar? Waarom geen wederzijdse evaluatie na één jaar? Waarom niet samenbouwen aan een nieuw sterk Curaçaos team met bijbehorende organisatie op basis van de geconstateerde verbeterpunten? Waarom zonder enige vorm van contact een telefoontje van de vicevoorzitter Sharetti Bryan dat het bestuur met meerderheid van stemmen heeft besloten om mijn overeenkomst te stoppen op basis van vijf verloren wedstrijden? Waarom houdt de voorzitter Ramiro Griffith zich afzijdig in alles en geen enkele communicatie, al drie maanden niet? Hij is degene die mij heeft benaderd om terug te komen."

Mijn gelijk moeten halen

"Na beide ontslagen heb ik via een kort geding mijn gelijk moeten halen. En in beide gevallen heeft de rechter mij in het gelijk gesteld." In zijn verklaring steekt Bicentini zijn liefde voor Curaçao, de Curaçaoënaars en het Curaçaose voetbal niet onder stoelen of banken. Maar voor het zittende FFK-bestuur heeft hij geen goed woord over. "Ik heb aan den lijve ondervonden dat het bestuur van FFK niet capabel is om de voetbalbond aan te sturen en ben het ook voor een groot gedeelte eens met de beschuldigingen die de FIFA heeft geuit en de zorgen die de clubs hebben uitgesproken."

"Het is tijd voor bestuurlijke veranderingen, waar gezocht moet worden naar een team van competente, betrokken en bevlogen bestuurders, die het Curaçaose voetballandschap structureren en professionaliseren. Dat verdient dit land en iedereen die op Curaçao van voetbal houdt."




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Sergio Ramos?
superelf Laatste: Superelf Kees Kwakman, Volendamse karaktervoetballer
transfergeruchten Laatste: Potentiële (links)buitenkansjes voor Ajax
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.