Laatste nieuws
18.30Weghorst krijgt lachers op zijn hand met bloedserieus antwoord op persconferentie
18.30Financieel succes: PSV presenteert geweldige jaarcijfers na kampioensjaar
18.27Nederlands elftal houdt minuut stilte voor training na overlijden Johan Neeskens
18.15Jaarcijfers PSV: kampioensjaar 2023/24 is ook financieel succes
18.15Ajax-rvc en bestuursraad botsen opnieuw: 'Wedstrijdje ver plassen in Arena'
18.15Dirk Kuyt blijft voorlopig aan boord bij Beerschot: bestuursoverleg uitgesteld
18.06Bondscoach Koeman over blessures en volle speelkalender: 'Halt toeroepen'
18.02Iniesta bevestigt: loopbaan Spanjaard definitief ten einde
18.00PSV presenteert recordomzet en miljoenenwinst, maar hint op uitgaande transfers
17.55Schalke-coach Kees van Wonderen begint aan flinke uitdaging: ‘Ik weet dat het niet gemakkelijk zal zijn’
17.55Koeman geschrokken door overlijden Neeskens, Swart: 'Beschouwde hem als mijn zoon'
17.46Reiziger over Neeskens: 'Hij wist wat in onze hoofden omging'
17.45Oranje-icoon en doelpuntenmaker in WK-finale Johan Neeskens (73) plotseling overleden
17.40Guus Til vervangt geblesseerde Teun Koopmeiners bij Oranje: ‘We hebben ook aan Sem Steijn gedacht’
17.34Naast Til was nog andere Eredivisie-middenvelder in beeld bij Koeman
17.25Koeman over Oranje-terugkeer Memphis: 'Hij moet goed spelen'
17.25Julian Nagelsmann streeft naar dubbele zege Duitsland ondanks forse ziekenboeg
17.25Oud-voetballer Johan Neeskens (73) overleden
17.25'Kuyt ziet Beerschot vergadering afblazen: Nederlander nog niet ontslagen'
17.11KNVB staat tijdens duels met Hongarije en Duitsland stil bij overleden Johan Neeskens
17.10Ook Koeman mengt zich in discussie: 'Komen alleen maar meer wedstrijden'
17.05VP-voetbalkantine: 'Til is de ideale vervanger van Koopmeiners in Oranje'
17.05Ronald Koeman geschrokken van overlijden Johan Neeskens: ‘Als jong ventje was hij mijn grote idool’
17.04Koeman gaat in op Oranje-afmelding Schouten: 'Ik kan niet door telefoon kijken'
17.02Nick Olij bij Oranje? Niemand kijkt er meer van op: ‘Ik vind het nog steeds elke keer bewonderenswaardig’
17.00Koeman over Jonk, Bosz en Sem Steijn
17.00VI Live: Koeman over Jonk, Bosz en Sem Steijn
16.58Koeman vertelt wat Memphis moet doen om terug te keren in Oranje
16.55Clubs treuren om overlijden Johan Neeskens: ‘Een held die onze harten veroverde’
16.54Koeman schrikt van verdrietig Neeskens-nieuws: 'Hij was mijn grote idool'
16.41Koeman schrikt van overlijden Neeskens: 'Op straat wilde ik hem zijn'
16.41Koeman schrikt van overlijden Neeskens: 'Was mijn grote idool'
16.35Rensch bevestigt AS Roma-nieuws: 'Wilde laten zien dat ik bij Ajax hoor'
16.25Voetbalwereld rouwt om overlijden Neeskens: Ajax en Barça eren hun 'legende'
16.25VI Live: Koeman over Neeskens en vervolg Nations League
Resultaten x
binnenland

Craig Goodwin: "Ik luister regelmatig naar de podcast van Bart Vriends en Thomas Verhaar"

Twee jaar droeg hij het shirt van Sparta Rotterdam. Dit seizoen speelt hij in Saoedi-Arabië samen met Vito van Crooij, die afgelopen zomer de overstap van Het Kasteel naar het nieuwe voetbalwalhalla maakte. Craig Goodwin heeft veel contact met onze landgenoot. Niet alleen op het veld. "Ik kan nu weer met iemand lekker probleemloos Engels praten."

20-10-2023 14:00 door Sander Berends

De 31-jarige left winger keerde afgelopen zomer terug bij Al-Wehda, uitkomend in de Saudi Pro League. De hoogste voetbalelite van Saoedi-Arabië. De club waar hij eerder reeds drie seizoenen onder contract stond. Al verhuurde Al-Wehda hem tussentijds aan Abha, eveneens uit Saoedi-Arabië, en Adelaide United in zijn thuisland Australië. "De Pro Lague is dit seizoen natuurlijk erg aantrekkelijk geworden met vele grote sterren. Het niveau is naar next level gebracht. De kwaliteit ligt hoog." Zo neemt Goodwin het dit seizoen op tegen Cristiano Ronaldo, Neymar, N'Golo Kanté, Fabinho en Karim Benzema.

Zwaar programma

Na negen wedstrijden staat Al-Wehda keurig in de middenmoot. Op plek acht om precies te zijn. "De komende weken treffen we de topclubs Al-Ahli, Al-Ettifaq en Al-Nassr." Bij de eerste club staan onder meer Riyad Mahrez, Roberto Firmino, Allan Saint-Maximin, Franck Kessié en doelman Edouard Mendy onder contract. Al-Ettifaq is de ploeg van Jordan Henderson, Moussa Dembélé en Georginio Wijnaldum. En de sterrenformatie van Al-Nassr is gebouwd rondom Cristiano Ronaldo en bestaat ook uit Sadio Mané, Aymeric Laporte, Alex Telles en Marcelo Brozovic.

Goodwin, die een verbintenis tot medio 2025 bezit, voegt toe dat zijn club niet wordt gefinancieerd door het Public Investment Fund, het Saoedische staatsinvesteringsfonds met een totaal geschat vermogen van omgerekend ruim zeshonderd miljard euro en onder direct toezicht staand van kroonprins Mohammed bin Salman. De clubs Al Ittihad, Al Ahli, Al Hilal en het Al-Nassr vallen daar wel onder. "We hebben mede daarom ook geen eindklassering uitgesproken. Zo hoog mogelijk eindigen, daar gaan we voor. Daar moeten we keihard aan werken. Voor ons en mezelf een mooie uitdaging. De weersomstandigheden zijn zwaar door de temperaturen."

Vito van Crooij

Sinds begin september is de Australisch international ploeggenoot van een Nederlander. "Vito van Crooij", zegt hij direct. "Ik kende hem nog niet. Toen hij naar Sparta Rotterdam kwam (in de zomer van 2020, red.), was ik al vertrokken. Het is prettig dat ik weer Engels met iemand kan praten. Dat kan niet met alle jongens uit het land zelf in het team. Ik probeer Vito vanaf het begin wegwijs te maken bij de club en in de omgeving. Een leuke jongen", aldus Goodwin, die bij de club de beschikking heeft over een tolk. "Gelukkig hebben we een trainer (de Griek Georgios Donis, red.) die Engels spreekt en in winkels en op straat kan ik ook regelmatig Engels praten."

Goodwin speelt dit seizoen bij Al-Wehda, dat haar thuisbasis in Mekka heeft, als rechtsbuiten. "Dan kan ik met mijn linkerbeen naar binnen komen waardoor er meer ruimte achter me valt. Vito speelt als rechtsbenige vleugelaanvaller juist linksbuiten vanwege dezelfde reden. De wisselwerking verloopt goed." Goodwin, die tijdens het WK van afgelopen jaar in Qatar in alle vier de groepsduels in actie kwam, het openingsdoelpunt maakte tegen Frankrijk en goed was voor twee assists, scoorde dit seizoen reeds drie keer in de Saudi Pro League.

Podcast

Van 2016 tot 2018 verdedigde hij in 47 wedstrijden de clubkleuren van Sparta Rotterdam. "Een leuke tijd. Een periode waar ik met een goed gevoel op terugkijk. Helaas heeft de kans zich niet meer voorgedaan om eens terug te keren en een bezoek te brengen. Dat is erg lastig in mijn voetballeven. Ik heb nog steeds contact met Bart Vriends (anno 2023 nog altijd Spartaan, red.) en Thomas Verhaar (nu assistent-trainer Excelsior en trainer Excelsior onder 21, red.). Ik luister zelfs naar hun podcast. Die is populair bij jullie, hè?" Dat klopt. De Cor Podcast werd afgelopen jaar zelfs genomineerd voor de RadioRing Beste Podcast.

Met de nationale ploeg van Australië oefende Goodwin afgelopen week in Londen tegen Engeland (vrijdag, 1-0 nederlaag) en Nieuw-Zeeland (dinsdag, ). "We willen stappen maken. We speelden goed, laten de bal gemakkelijk rondgaan en kunnen kansen creëren. Maar we moeten nu nog onze kansen afmaken. De duels waren een goede voorbereiding op de Azië Cup." Na de jaarwisseling reizen de Socceroos af naar Qatar waar in poule B achtereenvolgens India (13 januari), Syrië (18 januari) en Oezbekistan (23 januari) als tegenstanders aantreden.

Daarna gaat de blik op de kwalificatie voor het WK van 2026. "We hebben afgelopen jaar in Qatar laten zien te kunnen verrassen." Australië overleefde zijn poule met Frankrijk, Denemarken en Tunesië en strandde in de achtste finale op de latere wereldkampioen Argentinië. "We willen de voetbalwereld straks opnieuw verrassen. Daar werken we met de ploeg hard aan en hanteren een speelwijze vol pressie die voor andere landen lastig is te bespelen. Er is een lange weg te gaan, maar we hebben daarin alle vertrouwen."




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Sergio Ramos?
superelf Laatste: Superelf Kees Kwakman, Volendamse karaktervoetballer
transfergeruchten Laatste: Potentiële (links)buitenkansjes voor Ajax
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.