Laatste nieuws
17.20Manchester United denkt naast Van Nistelrooij ook aan andere opvallende nieuwe trainer
17.20Koeman geschrokken door overlijden Neeskens, Swart: 'Beschouwde hem als mijn zoon'
17.18Duitsland-bondscoach Julian Nagelsmann streeft naar dubbele overwinning ondanks flinke ziekenboeg
17.15Koeman bekeek Memphis-wedstrijd: 'Moet meer spelen en fitter zijn'
17.11KNVB staat tijdens duels met Hongarije en Duitsland stil bij overleden Johan Neeskens
17.10Ook Koeman mengt zich in discussie: 'Komen alleen maar meer wedstrijden'
17.05VP-voetbalkantine: 'Til is de ideale vervanger van Koopmeiners in Oranje'
17.05Ronald Koeman geschrokken van overlijden Johan Neeskens: ‘Als jong ventje was hij mijn grote idool’
17.04Koeman gaat in op Oranje-afmelding Schouten: 'Ik kan niet door telefoon kijken'
17.02Nick Olij bij Oranje? Niemand kijkt er meer van op: ‘Ik vind het nog steeds elke keer bewonderenswaardig’
17.00VI Live: Koeman over Jonk, Bosz en Sem Steijn
17.00Oud-voetballer Johan Neeskens (73) overleden
16.58Koeman vertelt wat Memphis moet doen om terug te keren in Oranje
16.55Clubs treuren om overlijden Johan Neeskens: ‘Een held die onze harten veroverde’
16.54Koeman schrikt van verdrietig Neeskens-nieuws: 'Hij was mijn grote idool'
16.41Koeman schrikt van overlijden Neeskens: 'Op straat wilde ik hem zijn'
16.41Koeman schrikt van overlijden Neeskens: 'Was mijn grote idool'
16.35Rensch bevestigt AS Roma-nieuws: 'Wilde laten zien dat ik bij Ajax hoor'
16.25Voetbalwereld rouwt om overlijden Neeskens: Ajax en Barça eren hun 'legende'
16.25VI Live: Koeman over Neeskens en vervolg Nations League
16.15Oranje-icoon en doelpuntenmaker in WK-finale Johan Neeskens (73) plotseling overleden
16.12Reiziger ziet onder meer Ajax-duo afhaken en roept AZ-trio op voor Jong Oranje
16.12Voetbalwereld rouwt om Johan Neeskens
16.05Verdrietig nieuws: Johan Neeskens op 73-jarige leeftijd overleden
16.01Manchester City boekt 'historische' juridische overwinning op Premier League
15.52Man City behaalt juridische zege op Premier League inzake sponsorregels
15.45Fitz-Jim, Baas, Cissoko en Salah-Eddine melden zich af bij Jong Oranje
15.44Johan Neeskens op 73-jarige leeftijd overleden
15.40Rensch lyrisch over beste vriend: "Een niet normaal goede speler"
15.30Priske erkent probleem Ueda: 'Ik had iets meer verwacht'
15.25Farioli maakt indruk met gewaagde keuze: 'Hij geeft precies wat Ajax nodig heeft'
15.18Heerenveen-speler opgeroepen, Labyad zeker van promotie in China
15.18Heerenveen-speler opgeroepen, Argentinië ook zonder Garnacho
15.15NAC baalt van KNVB: 'Scheidsrechter onnodig onder druk gezet'
15.15Koopmeiners haakt geblesseerd af bij Oranje, PSV'er Til is zijn vervanger
Resultaten x
binnenland

Rob Reekers, Twentse Bundesligalegende: "Hij vroeg me niet voor Jong Oranje, maar het grote Oranje"

FC Twente liet hem transfervrij gaan. Aanvankelijk overheerste bij Rob Reekers teleurstelling. Achteraf was de centrale verdediger daar alleen maar blij om. Hij speelde bijna driehonderd wedstrijden in de Bundesliga en haalde Oranje. Als een van de acht internationals die nooit in de Eredivisie uitkwamen. Na zijn spelerscarrière bleef hij in Duitsland hangen, werkte hij als trainer en assistent voor mooie clubs, inclusief een bizar avontuur in Azerbeidzjan. "Ik waste mijn haren met Spa Rood."

20-10-2023 10:00 door Sander Berends

Hij kent een opvallende loopbaan. Reekers verwachtte dat het amateurvoetbal zijn eindbestemming zou worden, toen hij te horen kreeg dat FC Twente niet met hem verder wilde. "Ik was net negentien geworden en aanvoerder van het tweede elftal. Manager Ton van Dalen bood me geen contract aan. Ik was volgens hem niet snel genoeg. Daar heb ik hem later nog eens aan herinnerd, haha. Ik dacht dat mijn vader (Dick, red.) de reden was. Hij was prof geweest bij Heracles en als trainer actief bij Sportclub Enschede, in die tijd de aartsrivaal van FC Twente. De twee clubs lagen elkaar niet," vertelt de nu 57-jarige Reekers in ELF Voetbal nummer 10, die eerder deze maand is verschenen en via deze link handig online is te bestellen. Binnen twee à drie werkdagen in huis.

Fietsenzaak

"Ook Bennie Brinkman en Jeroen Wotte, de jongere broer van Mark, mochten transfervrij weg bij FC Twente. Met zijn drieën gingen we naar ASC Schöppingen, net over de grens. Dat speelde Oberliga. Ik kon nog mooi een aantal jaren voor wat centen voetballen en dan op mijn dertigste in de fietsenzaak van mijn vader gaan werken. Zo had ik het voorzien. In de voorbereiding stond een oefenduel met FC Twente gepland. In de stromende regen. We wonnen met 2-1. Dat seizoen draaiden we top."

"Er wonen zevenduizend mensen in Schöppingen. Bij onze thuiswedstrijden waren vijfduizend toeschouwers aanwezig. We wonnen van het grote Preussen Münster en werden kampioen van de Oberliga Westfalen. Ik werd uitgeroepen tot beste speler van de competitie. Stond ik als negentienjarig broekie op het Gala van Kicker, het Duitse sporttijdschrift, naast Toni Schumacher op het podium. Hij was uitgeroepen tot beste keeper van de Bundesliga. Met het deelstatenteam van Westfalen pakten we ook het Duits kampioenschap. Mochten we Duitsland vertegenwoordigen in Afrika, maar daar stak Bochum een stokje voor."

Veel interesse

Na het seizoen stroomden de aanbiedingen binnen. "Van VfL Bochum, Borussia Dortmund en 1. FC Kaiserslautern. Dat voelde als net twintigjarige Nederlander als een grote waardering. In het Duitse voetbal gold een buitenlanderregel: er mochten slechts drie buitenlandse jongens tegelijk in het veld staan. Bochum stond erom bekend jonge spelers bij lagere teams te scouten en een kans te geven. In Hermann Gerland beschikte Bochum over een trainer voor wie je door het vuur ging."

"Ik debuteerde op de eerste speeldag tegen 1. FC Köln. Stond ik in een vol stadion met dertigduizend toeschouwers als voorstopper tegenover Klaus Allofs, die net met een zilveren medaille was teruggekeerd van het WK 1986 in Argentinië. We wonnen met 3-1. Ik bleef negen jaar een vaste kracht. Ik miste enkel een halfjaar vanwege een rugblessure en stond vanwege drie meniscusoperaties tijdelijk buitenspel. Bijna driehonderd Bundesliga-wedstrijden staan er achter mijn naam. Daar ben ik trots op. Meer dan op mijn uitverkiezing voor Oranje."

Ronald Koeman

In november 1988 kreeg Reekers voor de eerste keer een uitnodiging. "Het zat me dwars dat ik nooit was opgeroepen voor Jong Oranje. Ik had een basisplaats in de Bundesliga, presteerde in mijn ogen goed, maar hoorde niets vanuit Zeist. Ook niet vanuit de jeugdteams. We hadden net verloren van Werder Bremen met 2-0 toen assistent Jupp Tenhagen naar me toe kwam. Er was iemand van het Nederlands elftal die me wilde spreken. Stond Nol de Ruiter in de catacomben, de assistent-bondscoach. Hij had me bekeken en vond dat ik een uitnodiging verdiend had. Niet voor Jong Oranje, maar voor het grote Oranje. Ik debuteerde in Rome tegen Italië. Ik deelde een kamer met Ronald Koeman. Hij deed zijn best om het me naar mijn zin te maken. Vroeg me mee als we met een aantal spelers koffie gingen drinken. Daarover had ik niets te klagen."

Reekers speelde vier interlands voor Oranje, maar vertelt in het artikel waarom hij zich geen oud-international voelt. Ook hoe zijn laatste interland tegen Brazilië via een opmerkelijke samenloop van omstandigheden tot stand kwam. Zijn ploeggenoten van VfL Bochum wisten van niets. Ook praat hij over zijn hoogte- en dieptepunt in de Bundesliga, waarom en voor welk bedrag hij zich vrijkocht bij Bochum, zijn bizarre tijd in de Tweede Bundesliga waarover hij een boek kan schrijven, en zijn ongeplande afscheid als speler. "De spelers vroegen me waarom ik niet in wedstrijden meedeed." Daarna vertelt hij uitgebreid over zijn trainersloopbaan, een absurd avontuur in Azerbeidzjan, zijn band met Jos Luhukay die hem op touw nam en zijn huidige leven. En over zijn zoons die deels de voetbalgenen van hun vader hebben overgenomen.

Het volledige interview met Rob Reekers is te lezen in ELF Voetbal nummer 10, die deze week is verschenen. Daarin ook interviews met Xavi Simons, Dave Mitchell, Erling Haaland en Jorrel Hato. Enkele direct betrokkenen over de doorbraak van PSV-talent Isaac Babadi, drie oud-medespelers vertellen in de rubriek Eredivisieparels over de PSV-jaren van Ronaldo Luís Nazário de Lima en Million Manhoef van Vitesse licht zijn inspiratiebronnen uitgebreid toe. We gingen muskusratten vangen met Meindert Postma, oud-profvoetballer van sc Heerenveen, Veendam en SC Cambuur, gingen op bezoek in het privémuseum van keepersgoeroe Frans Hoek en speelden De Slimste Mens... met Bart Vriends van Sparta Rotterdam.

ELF Voetbal nummer 10 valt deze week bij de abonnees op de deurmat. De editie is natuurlijk ook in de bekende supermarkten en boekenzaken verkrijgbaar. En natuurlijk op reislocaties als Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Online bestellen kan uiteraard ook. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Binnen twee à drie werkdagen in huis. Een abonnement nemen is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch thuisbezorgd. Via deze link zo afgesloten. Zoek je eigen welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Sergio Ramos?
superelf Laatste: Superelf Kees Kwakman, Volendamse karaktervoetballer
transfergeruchten Laatste: Potentiële (links)buitenkansjes voor Ajax
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.