Laatste nieuws
01.25Vernietigend oordeel over Ajax én Feyenoord: 'Het lijkt echt nérgens op'

Gisteren

23.52'Neymar is één van beste voetballers aller tijden, iedereen ziet hem graag spelen'
23.38Derksen heeft geen hoop meer in avontuur Oranje-international: 'Dat wordt niks met hem'
23.37'Man City onderhandelt met mogelijke nieuwe sportief directeur'
23.25Vrouwen FC Twente verslaan Celtic bij debuut in groepsfase Champions League
23.17FC Twente Vrouwen luistert Champions League-debuut op met zege in Schotland
23.10Palmer verslaat twee wereldtoppers en wordt gekozen tot Engels speler van het jaar
22.51Uitblinker Van Dooren bezorgt FC Twente perfect Champions League-debuut
22.50Kayleigh van Dooren bezorgt FC Twente Vrouwen droomdebuut in Champions League
22.30Vink komt met fel betoog na nieuws over Bosz: 'Je hoeft je niet als een idioot te gedragen, maar...'
22.24Gravenberch: 'Mensen zijn verbaasd, maar dit deed ik bij Ajax ook al'
22.20Derksen fileert Groningen-talent: 'Je verliest door hem van Ajax, zo kwetsbaar'
21.55Vink ziet nieuwe werkwijze van Koeman: 'Kijk wat er bij Ajax gebeurt, is toch niet heel raar'
21.45Iniesta deelt hoogtepunt van carrière: 'Mooier dan Ballon d'Or had geweest'
21.35Deportivo maakt eigen fans gek: geen Sergio Ramos, maar eSporter
21.30Gravenberch mist Ajax-trio als teamgenoot: 'Spreek ze nog superveel'
20.59'Rotte appel' in selectie van Ten Hag bekend: 'Dat kan er maar één zijn'
20.48Historische deal: Atlético Madrid verandert stadionnaam
20.48Atlético sluit historische deal: Metropolitano krijgt nieuwe naam
20.40Vitesse ongerust over KNVB-onderzoek: bijzondere aandacht voor deal met Parry
20.35Brian Brobbey ergert zich niet aan Marco van Basten: ‘Hij heeft al vijftig keer hetzelfde over me gezegd’
20.18Opnieuw afmelding bij Spanje, schorsingen Dams en Meijers bekend
20.13Kieft analyseert spitsendiscussie Ajax: 'Komt een moment dat hij hem moet passeren'
20.05'Liverpool wil selectie van Slot mogelijk versterken met Bundesliga-sensatie'
19.42Flamingo: 'Soms sta ik tegen hem op de training bij PSV, daar leer ik van'
19.30'Manchester City neemt na twaalf jaar afscheid van sportief directeur'
19.25KNVB opent condoleanceregister voor Neeskens en deelt mooie video
19.25KNVB opent condoleanceregister voor Neeskens en deelt fraaie video
19.24'Ik denk niet dat ik te vroeg ben weggegaan bij Ajax, maar ik mis de club zeker'
19.10Chelsea-aanvaller Jackson komt met de schrik vrij
19.00Van de Ven blikt terug op moeilijke tijd: 'Als mensen dat niet inzien..'
18.52'Het is mijn schuld: had EK met Oranje in m'n hoofd, maar dacht: komt wel goed'
18.45Voor Ten Hag cruciale United-meeting afgelopen: 'Niks gehoord over een ontslag'
18.30'Ten Hag verdient lof voor hoe hij zich opstelt'
18.20'Anderlecht denkt aan jonge Tottenham-assistent, Wirtz wil Bayern'
Resultaten x
binnenland

Oud-speler Clemens Zwijnenberg over FC Twente - Feyenoord: "In het Diekman scoorde ik nota bene met links"

Acht jaar speelde Clemens Zwijnenberg voor FC Twente. In 1995 kaapte trainer Willem van Hanegem de offensieve rechtervleugelverdediger namens Feyenoord weg uit Enschede. Komende zondag spelen zijn twee liefdes tegen elkaar. "3-3 zou een mooie uitslag zijn. Met een doelpunt in de laatste minuut, dikke prima. Heeft het publiek een leuke middag gehad en ben ik ook tevreden."

27-10-2023 12:00 door Sander Berends

De nu 53-jarige Lossenaar is zondag niet lijfelijk aanwezig in de Grolsch Veste als de huidige nummers vier en drie van de Eredivisie het tegen elkaar opnemen. Als trainer van DSVD uit Deurningen staat de uitwedstrijd tegen SC Overwetering op het programma. "Balen dat we juist tegen een club spelen die op een uur reistijd ligt. Niet in de regio Twenthe. We hebben gevraagd om de wedstrijd te verplaatsen, maar daar wilden ze niet aan meewerken. Niet alleen een chagrijnige trainer, maar ook een aantal chagrijnige spelers zondag, haha."

In vorm

Als oud-speler beschikt Zwijnenberg over een seizoenkaart. "Die krijg je als je minstens 75 wedstrijden voor FC Twente hebt gespeeld (hij heeft er 148 achter zijn naam, red.). Leuk om dan voormalig ploeggenoten als Berthil ter Avest en Edwin Hilgerink te spreken." De wedstrijd van zondag noemt hij 'een heel interessante wedstrijd'. "FC Twente is in vorm, Feyenoord is helemaal in vorm. Ik heb woensdag voor de televisie naar de thuiswedstrijd in de Champions League tegen Lazio (3-1, red.) zitten kijken. Ik heb genoten. Beide teams scoren gemakkelijk. Ik verwacht voor de neutrale kijker een prachtig duel. Een 3-3 zou voor mij helemaal prima zijn."

In zijn betaald voetbalcarrière, die ook nog via Aalborg BK, Bristol City, NAC Breda en Austria Lustenau verliep, maakte hij de ontmoeting tussen FC Twente en Feyenoord vaak vanaf het veld mee. "De eerste keer miste ik door een blessure. Volgens mij de tweede speeldag van het seizoen. We belegden een trainingskamp. Werd ik zondagochtend met een dik onderbeen wakker. Bleek er sprake van een ontsteking. Met FC Twente won ik regelmatig van Feyenoord. Ik herinner me een duel net voor Kerst, maar uiteraard ook de 5-1 in het Diekman. Een memorabele middag (op 20 november 1994, red.). Ik scoorde ook nog (de 4-1, red.). Nota bene met links. Later in het seizoen wonnen we ook in De Kuip (met 0-3 op 17 april 1995, red.). Waarschijnlijk hield ik daar mijn transfer naar Feyenoord aan over."

Juventus

In het Feyenoord-shirt is hem van de onderlinge wedstrijden niet heel veel bijgebleven. "Of ik had gejuicht mocht ik scoren tegen FC Twente? Zeker. Je bent in dienst van de club waarvoor je speelt. Dat moet kunnen. Daar wordt tegenwoordig vaak iets te zwaar over gedaan." Terugdenkend aan Feyenoord passeert als eerste de Champions League-ontmoeting met Juventus in zijn hoofd. "De 2-0 met twee doelpunten van Julio Ricardo Cruz (op 26 november 1997, red.). Een mooie, goede wedstrijd. Een shirtje heb ik niet geruild. Alessandro Del Piero was al gewisseld, haha. Achteraf? Ja, had ik dat moeten doen. Dit zijn van die momenten waar je later spijt van hebt gekregen. We haalden in de poulefase toen negen punten. Dat was onvoldoende om door te gaan. Nog altijd zonde."

In De Kuip komt Zwijnenberg, die als speler van de Stadionclub in Barendrecht woonde, niet vaak meer. "In het begin nog wel, maar het is steeds moeilijker om aan meerdere kaarten te komen. Voorheen kon ik vaak vier tot acht kaarten bestellen. Tijdens de UEFA Cup-finale van 2002 tegen Borussia Dortmund zaten we met acht vrienden op de tribune. Lekker 's ochtends al in de auto naar Rotterdam en in de middag sfeer proeven. Zoveel kaarten bestellen, lukt nu niet meer. Bovendien is het vanuit Losser (zijn woonplaats, red.) toch ruim tweehonderd kilometer. Een uur en drie kwartier rijden."

Verwaterd

Contact met zijn ploeggenoten van destijds is hij verloren. "Ik trok op met een groepje waar Gaston Taument, Ronald Koeman, Geoffrey Claeys en Henk Vos deel van uitmaakten. Maar dat is helemaal verwaterd. Ik heb Ruud Heus nog weleens gesproken in de periode dat hij jeugdtrainer was bij FC Utrecht. In de periode dat mijn goede vriend Erik ten Hag daar hoofdtrainer was, bezocht ik FC Utrecht regelmatig."

Na zijn carrière koos Zwijnenberg voor een maatschappelijke carrière in combinatie met het trainerschap bij de amateurs. Overdag rijdt hij als werknemer van de Voskamp Groep rond in de omgeving van Enschede om pakketten naar bouwlocaties te brengen. Twee avonden in de week en op zondag trekt hij zijn trainersoutfit aan. Hij stond voor de selecties van SDC'12, vv Oldenzaal, EMOS en nu voor het vierde jaar DSVD uit Deurningen. "Ik heb Oefenmeester II. Ik ben te laat begonnen met het behalen van mijn diploma's om hierin echt ver te komen. Het bevalt me goed. Bij DSVD werk ik nu met een jonge groep en spelen we nog altijd in de Derde Klasse. Dat is ook het doel voor dit seizoen. Lekker in deze klasse blijven voetballen. Voor een club met 210 leden telkens weer een mooi doel." Dat hij daardoor een wedstrijd van FC Twente moet laten schieten. "Dat is jammer. Vooral zondag. Maar het levert me ook veel mooie momenten op."




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Sergio Ramos?
superelf Laatste: Superelf Kees Kwakman, Volendamse karaktervoetballer
transfergeruchten Laatste: Potentiële (links)buitenkansjes voor Ajax
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.