Laatste nieuws
05.25RKC weet wél te winnen in besloten oefenduel, primeur voor Ihattaren
05.25Griekse international Baldock (31) dood gevonden in zwembad
03.05Voetbalpodcast | ‘Zaakwaarnemers zijn dominante en bijna onmisbare figuren in het voetbal geworden’
03.00Voetbalpodcast | ‘Zaakwaarnemers zijn dominante en bijna onmisbare figuren in het voetbal geworden’
00.06Rond Hongarije-Nederland hing zweem van omkoping, maar alleen die stift beklijfde

Gisteren

23.50Miedema en Roord verslaan Brugts en stunten tegen titelhouder Barça
23.47'Wirtz spreekt eerste voorkeur uit en stelt twee absolute topclubs teleur'
23.40Panathinaikos-speler Baldock (31), invaller tegen Ajax, plots overleden
23.37Grieks international Baldock (31) overleden; 'dood aangetroffen in zwembad'
23.27Na 22 jaar heeft Italië weer een Maldini: 'De voetballer die we missen'
23.20City verrast titelhouder Barcelona in Champions League, Miedema belangrijk
23.08Voetbalsters City kloppen Barcelona mede dankzij assist Miedema
23.05Griekenland en Engeland in shock door onverwachts overlijden Baldock (31)
23.04'Geruchten over Pogba ontkracht: gesprekken over Franse terugkeer niet gaande'
22.54'Weer keeperstegenslag voor Slot'
22.50Oudste speler die ooit debuteerde in de eredivisie overleden
22.49Flamingo trainde vroeger ook in andere sport dan voetbal: 'Vader nam me soms mee'
22.40Engelse bondscoach kiest nieuwe captain bij afwezigheid Kane: 'Ben sprakeloos'
22.20Abidal legt uit hoe hij Frenkie de Jong overtuigde van afzeggen PSG
22.05'PSV neemt standpunt in en vindt eventuele schorsing Bosz 'totaal onzinnig''
22.02Buitenspel: Ronaldo verlaagt vraagprijs en deelt video van miljoenenvilla in Engeland
21.55Kane mist Nations League-duel Engeland, Stones aanvoerder
21.45Iniesta deelt toekomstplannen na pensioen: 'Als alle omstandigheden kloppen..'
21.45'Als je maand geleden zei dat ik nu voor Barça zou spelen, had ik je uitgelachen'
21.40EK-uitschakeling Oranje herkenbaar voor Wieffer: 'Ze loeren erop'
21.35'Exit van vertrouweling heeft geen invloed op grote toekomstbeslissing Guardiola'
21.30Oudste Eredivisie-debutant ooit op 73-jarige leeftijd overleden
21.15'Ancelotti krijgt voor El Clasico geweldig nieuws uit bomvolle ziekenboeg Real'
21.14Anderlecht weert harde supporterskern bij uitwedstrijden
21.12'Manchester City vindt nieuw transferbrein in Portugal en wacht op Pep'
20.45Feyenoord presenteert fraaie jaarcijfers en 'Ruijl als technisch manager'
20.44Wat hangt PSV-trainer Peter Bosz boven het hoofd na uitspraken over Danny Makkelie?
20.41Oudste Eredivisie-debutant overleden
20.34Feyenoord krijgt Priske-advies uit Tsjechië: 'Fans hier vonden hem ook niet leuk'
20.17Szczesny: 'Als je had gezegd dat ik naar Barça ging, had ik je uitgelachen'
Resultaten x
binnenland

Boudewijn Pahlplatz: "Dat FC Twente dit spel kan spelen, vind ik heel knap"

Acht jaar voetbalde hij er. Vijftien jaar bekleedde Boudewijn Pahlplatz meerdere trainersfuncties bij FC Twente. Nu volgt hij de Enschedese club als supporter. "Ik ben in de zomer van 2018 op een niet zo'n leuke manier weggegaan. Zelfs een jaar niet geweest, omdat ik er klaar mee was. Maar dat is geheeld. FC Twente is en blijft mijn club."

03-11-2023 14:00 door Sander Berends

"Als ik kijk hoe de ploeg dit seizoen presteert, kan ik daarvoor maar één woord vinden: knap! Afgelopen seizoen zijn ze in Ramiz Zerrouki en Vaclav Cerny twee bepalende spelers verloren. Ik verwachtte een moeilijk jaar, maar ze lieten ook zondag (2-1 thuiswinst op Feyenoord, red.) weer zien dat er echt een team staat. Een ploeg die voor elkaar knokt. Dat ze dit spel kunnen spelen, vind ik heel knap. Mathias Kjölo heeft een jaar kunnen wennen en doet het nu heel goed. Youri Regeer, die over is genomen van Ajax, toont aan dat hij het niveau van FC Twente aankan. Alleen van Naci Ünüvar heb ik nog te weinig gezien om een oordeel te vellen. Carel Eiting zit nog op de bank en heeft bij FC Volendam aangetoond dat hij een versterking kan zijn."

Te vroeg

Van 1988 tot 1994 en van 2000 tot 2002 droeg Pahlplatz zelf de clubkleuren van FC Twente. "Achteraf ben ik te vroeg naar PSV gegaan. Ik had pas net een volledig seizoen achter de rug als basisspeler in het Diekman. PSV wilde een nieuw elftal bouwen waarvan ik deel zou gaan uitmaken. Een mooie waardering. Mijn vader (Theo Pahlplatz, red.) had dertien jaar in het eerste elftal van FC Twente gespeeld. Hij ontving aanbiedingen van Feyenoord, AC Milan, RSC Anderlecht, grote clubs in Europa. Vanwege familie-omstandigheden ging hij daar niet op in. Hij drukte me misschien juist daarom op het hart de kans te pakken als die komt. Hij stond achter mijn vertrek naar PSV. Zaakwaarnemer Ton van Dalen heeft de transfer rondgemaakt."

"Maar achteraf had ik te weinig bagage. Ik had nog lekker twee, drie jaar bij FC Twente moeten blijven. Ervaring opdoen, onbevangen spelen. Maar het is nu eenmaal zo. Bij PSV heb ik een geweldige tijd beleefd, maar mocht ik geduld hebben betracht, was het toch anders gelopen. Als spelersbegeleider druk ik de jongens, die ik nu onder mijn hoede heb, ook op het hart dat ze niet te snel een stap hogerop moeten maken. Bevestig eerst dat je goed bent. Dan volgt daarna de beloning."

Buitenlandse aanbiedingen

Nadat Pahlplatz zijn actieve voetballoopbaan in 2003 beëindigde, trad hij bij FC Twente in dienst als jeugdtrainer. Daarna werd hij jeugdtrainer en de laatste acht jaar tot zijn vertrek in 2018 assistent-trainer van het eerste elftal. "Na de degradatie naar de Eerste Divisie werd mijn contract niet verlengd. Toen stelde ik mezelf ook de vraag 'wat ga je nu doen?'. Ik kreeg aanbiedingen uit landen als Australië, China en Saoedi-Arabië. Maar ik heb twee studerende dochters en een werkende vrouw. Zie je hen één, twee keer in het jaar. Daar zat ik niet op te wachten."

"Mijn trainersdiploma Oefenmeester I heb ik nog steeds. Ik zorg er telkens op tijd voor dat die niet verloopt. Het scouten en het begeleiden van spelers kwam op mijn pad. Ik vind dat hartstikke leuk om te doen. Ik zie veel wedstrijden. Ben bijvoorbeeld ook regelmatig in Duitsland te vinden. Het bevalt me goed. Een terugkeer als trainer? Het heeft nu niet mijn prioriteit."

Kees van Wonderen

Na PSV (1994-1997) droeg Pahlplatz in drie opeenvolgende seizoenen het shirt van sc Heerenveen. "Ik kom daar nog heel af en toe. Met Kees van Wonderen heb ik vele jaren prettig samengewerkt binnen de technische staf bij FC Twente. Iemand met enorm veel voetbalverstand, een trainer die duidelijk is voor zijn spelers. Ik hoop dat hij de weg, die hij zondag met sc Heerenveen is ingeslagen (3-0 winst tegen Heracles Almelo, red.), kan doortrekken. Bij Go Ahead Eagles heeft hij eerder laten zien uitstekend te kunnen presteren. Met beperkte middelen dwong hij promotie naar de Eredivisie af."

Bij FC Twente maakte Pahlplatz als speler in zijn laatste seizoen John van 't Schip als trainer mee. "Toen zijn eerste functie als hoofdtrainer. Een moeilijk seizoen. Maar we zijn nu twintig jaar verder. Hij heeft zich verder kunnen ontwikkelen. Heeft enkele mooie buitenlandse functies bekleed. Ajax heeft hem niet voor niets gevraagd om als interim-trainer het seizoen af te maken."

Verrassen

Zondag zal de nu 51-jarige inwoner van De Lutte het duel tussen Ajax en sc Heerenveen en eerder op de dag FC Utrecht - FC Twente voor de televisie bekijken. "FC Twente is en blijft mijn club. Ik waardeer de wijze waarop FC Twente met het overlijden van mijn vader (begin juli 2023, red.) is omgegaan. Na mijn vertrek kon ik het een jaar niet opbrengen om te gaan kijken. Maar dat gevoel is nu verdwenen. Hopelijk kunnen ze dit seizoen blijven verrassen."




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Sergio Ramos?
superelf Laatste: Superelf Kees Kwakman, Volendamse karaktervoetballer
transfergeruchten Laatste: Potentiële (links)buitenkansjes voor Ajax
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.