Laatste nieuws
09.15'Van Wonderen mag mogelijk Champions League-winnaar verwelkomen bij Schalke 04'
09.10Podolski krijgt groots afscheid: 'Een laatste liefdesverklaring'
09.10Koeman blij met aanstelling bij Oranje: 'Hij is er sowieso tot het WK 2026 bij'
09.00Koeman waarschuwt Oranje: 'Een speler om in de gaten te houden'
08.59Van Brederode voelt zich op zijn plek in Duitsland: 'Wachten op speelminuten'
08.50Voetbalpodcast | ‘Presentaties jaarcijfers maken de strijd om Champions League-plekken alleen maar interessanter’
08.45Griekse media boos op UEFA: 'Onmenselijke omstandigheden'
08.40Brazilië nipt voorbij Chili in WK-kwalificatie, Argentinië met Messi gelijk
08.35Oranjespitsen Zirkzee en Brobbey scoren niet, Koeman ziet 'geen nummer één'
08.27Kwakman niet onder de indruk: 'Ik vind hem eigenlijk altijd tegenvallen'
08.10Schouten komt met andere lezing over absentie bij Oranje
07.57Waterballet leidt tot Argentijnse frustratie: 'Zo kun je niet spelen'
07.55Feestelijke avond voor Haaland: 'Het is groot, het is historisch'
07.45Micky van de Ven is klaar voor Oranje: ‘Ik heb overwogen om bij Fortuna Wormerveer te gaan spelen’
07.45Engelse pers: 'Horrorshow bij Engeland, dit zou kunnen werken op de PlayStation'
07.30Neeskens speelde nooit een slechte wedstrijd, maar was tegen Brazilië op zijn best
07.25Oranje bewaart goede herinneringen aan Hongarije, maar slechte aan Puskás Arena
07.20Schouten weerspreekt berichtgeving PSV: 'Daarna werd het alleen maar erger'
07.18Brazilië pakt op de valreep gouden punten in WK-kwalificatie
03.05Voetbalpodcast | ‘Presentaties jaarcijfers maakt de strijd om Champions League-plekken alleen maar interessanter’
01.24Argentinië en Venezuela spelen gelijk in mix tussen voetbal en waterpolo
00.55België toont veerkracht na rood Italië, Erling Haaland schiet stokoud record Noorwegen uit de boeken
00.10Emotioneel eerbetoon: Pavlidis draagt goals op aan overleden Baldock bij historische Griekse zege op Wembley

Gisteren

23.55Matchwinner Pavlidis draagt overwinning op aan overleden voetbalvriend
23.51'De Sfeer in de Arena en De Kuip is zeker zo goed als op Anfield en Old Trafford'
23.40Jong Oranje-talent van Feyenoord belt Van Brederode te vaak: 'Vervelende jongen'
23.35Ohio dolt met mede-Eredivisionisten bij Jong Oranje: 'Hoe staan jullie daar!?'
23.31Dekker laat juichen na bij goal in Jong Oranje: 'Daar ben ik niet zo van'
23.20Van der Gijp windt zich op over Oranje: 'Daar zit toch niemand op te wachten?!'
23.09Grieken eren Baldock met winst op Engeland, België komt terug tegen tien Italianen
23.02Grieken verrassen Engeland na eerbetoon voor Baldock
23.00Haaland leidt Noren langs Slovenië en is topscorer aller tijden
23.00Koeman blij met assistent Jonk: 'Afgesproken dat hij sowieso tot 2026 blijft'
22.59Italië blijft koploper na gelijkspel met tien man tegen België
22.56Prachtig moment Pavlidis: ex-AZ-spits maakt in blessuretijd winnende op Wembley
Resultaten x
binnenland

Abel Xavier: "Mijn transfer naar PSV had ik mede te danken aan José Mourinho"

Via een Portugese tv raakte Abel Xavier als puber gefascineerd door het Nederlandse voetbal in het algemeen en PSV in het bijzonder. Een decennium later streek de Portugese verdediger neer in Eindhoven, waar hij naar eigen zeggen de basis legde voor later succes. "Vooral aan de bal heb ik in Nederland veel geleerd."

10-11-2023 12:00 door Sander Berends

"Mijn transfer naar PSV had ik mede te danken aan José Mourinho. Hij was een goede bekende van Bobby Robson uit hun tijd bij FC Porto en FC Barcelona. Mourinho hoorde dat Robson een multifunctionele verdediger zocht en toen viel mijn naam. Ik had het goed naar mijn zin bij Real Oviedo, maar de club had financiële problemen en ik vond PSV een mooie uitdaging. Bij PSV kon ik in Nederland meedoen om de prijzen en in de Champions League spelen", zegt de nu vijftigjarige Xavier tegenover onze medewerker Guus Hetterscheid in ELF Voetbal nummer 11, de Special met als thema Oranje Bril. Het Nederlands voetbal belicht vanuit buitenlands perspectief. Een extra dikke editie die via deze link handig online is te bestellen.

Cultuur

Met plezier blikt hij op ons verzoek terug op zijn periode in Nederland, ook al bleef het bij één seizoen in het shirt van PSV. "Mijn seizoen bij PSV werd wel heel belangrijk in mijn carrière van bijna twintig jaar. In Nederland trad ik buiten mijn comfort zone en leerde ik me aanpassen. Italië en Spanje zijn vergelijkbaar met Portugal, qua cultuur en klimaat. Ik moest wennen aan een nieuwe omgeving, maar vond vrij snel mijn draai en heb nooit spijt gehad van mijn keuze voor PSV. Met mijn 1,91 meter was ik geen typische vleugelverdediger, maar ik wapende mij door goed te timen en positioneren tegen snelle, kleine aanvallers. In Nederland werd ik een nog completere verdediger. Vooral aan de bal heb ik in Nederland veel geleerd, waarvan ik jaren profijt heb gehad."

Terwijl Xavier naar eigen zeggen niet veel moeite had om zich aan te passen, worstelden twee ploeggenoten. "Tegelijk met mij kwamen twee Braziliaanse jongens naar PSV: Marcos en Jorginho. Marcos kende ik al vanuit Portugal, waar hij voor Guimaraes speelde. Jorginho kwam vanuit Brazilië. Hij was daar een toptalent en werd gezien als de natuurlijke opvolger van Roberto Carlos. Maar vooral Jorginho had het moeilijk in Nederland. Hij kon bijvoorbeeld niet wennen aan de kou. Ik probeerde Marcos en Jorginho te helpen waar ik kon. Ik was al 25 toen ik naar PSV kwam. Helaas kon Jorginho de hoge verwachtingen nooit waarmaken."

Lastige taal

Ze zaten samen op Nederlandse les. "Dat was voor buitenlandse jongens verplicht bij PSV en dat vond ik alleen maar goed. Door die lessen begrijp je beter wat er om je heen gebeurt en bouw je ook sneller een band op met je nieuwe omgeving. Ik spreek nog altijd een paar woorden Nederlands, maar het is een lastige taal. Ik kon het goed vinden met Ernest Faber, Ruud van Nistelrooij, André Ooijer en Stan Valckx. Stan had net als ik bij Sporting gespeeld, dat schiep een band. Stan zat in de nadagen van zijn carrière, maar was een echte leider in de kleedkamer. Net als Luc Nilis en Ronald Waterreus."

Xavier stond op het trainingsveld vaak tegenover Nilis en Van Nistelrooij. "Ruud en Luc waren twee geweldige aanvallers. Heel verschillend, maar complementair als duo. Iedereen had al snel door dat Ruud iets speciaals had. Hij had een enorme drive en was mentaal erg sterk. Daarbij had hij een geweldige dribbel en kon hij met links en rechts feilloos afwerken. Nee, het was niet altijd een pretje om hem te verdedigen op het trainingsveld. Dat Ruud een legend werd, verbaasde mij niets. Later kwamen we elkaar tegen in de Premier League. Ruud sprak ook een beetje Portugees en hij kende wat Portugese uitdrukkingen. Nu hebben we weleens appcontact. Ik vond het mooi voor Ruud dat vorig jaar zijn droom uitkwam om trainer van PSV te worden. Hij vindt vast een mooie, nieuwe uitdaging."

Haardracht

In het interview vertelt Abel Xavier ook van welk Nederlands icoon hij een poster op zijn slaapkamer had hangen, welke invloed het Nederlandse voetbal voor hem had, zijn vriendschap met toenmalig Ajax-speler Dani, de ontmoeting met PSV tegen Benfica, zijn vertrek bij PSV, de band met Bobby Robson, zijn opvallende haardracht, de forse schorsing die hij opliep na de finale van het EK 2000 in De Kuip, een vermeende positieve dopingtest, zijn transfer naar LA Galaxy, zijn visie over het huidige Nederlandse voetbal en zijn huidige werk en leven. "In die tijd leerde ik Pieter de Jongh kennen."

Het interview met Abel Xavier maakt deel uit van ELF Voetbal nummer 11, omgedoopt tot Oranje Bril Special. Het Nederlands voetbal belicht vanuit buitenlands perspectief. Daarin ook interviews met Ioan Sabau die te goed was voor Feyenoord en de Nederlandse School nu toepast als trainer in zijn thuisland Roemenië. Met Henrik Larsen die drie keer scoorde in de halve finale van het EK 1992 en zo Oranje uitschakelde. Met Graham Arnold, de bondscoach van Australië die zijn Roda JC- en NAC-periode meeneemt in zijn trainersaanpak. Ook vertelt Ronald de Boer over de passie van Josep Guardiola voor Johan Cruijff, Urby Emanuelson over de nalatenschap van de grote drie van Milaan bij AC en Holger Badstuber over de invloed van Louis van Gaal bij Bayern München.

De ELF Voetbal Special: Oranje Bril valt automatisch bij de abonnees op de deurmat. De editie is ook verkrijgbaar bij de bekende verkooppunten als de supermarkten, (kantoor)boekhandels en op reislocaties als de NS-treinstations, Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. De editie is natuurlijk ook gemakkelijk online te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Voor 15.00 uur besteld, betekent nog diezelfde dag verstuurd. Een abonnement nemen is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch thuisgestuurd. Via deze link zo afgesloten. Kies je eigen welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Sergio Ramos?
superelf Laatste: Superelf Kees Kwakman, Volendamse karaktervoetballer
transfergeruchten Laatste: Potentiële (links)buitenkansjes voor Ajax
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.