Laatste nieuws
12.15Tiental van Oranje sleept in frustrerende wedstrijd een punt uit het vuur tegen Hongarije
12.12Weghorst benoemt lastige verdedigers tegen wie hij ooit heeft gespeeld: 'Was een duo'
12.00Koeman uit kritiek: 'Die kant hadden we meer uit kunnen halen'
12.00Lewandowski en Ronaldo tegenover elkaar: spitsenmentors zijn scoren niet verleerd
11.55Tevreden Hongaren na duel met Oranje: 'Hadden hier vooraf voor getekend'
11.40Champions League-winnaar wijst Van Wonderen af en stopt op 33-jarige leeftijd
11.39Matip stopt enkele maanden na Liverpool-afscheid definitief
11.35Van Dijk zou ploeggenoten steunen tegen Duitsland, maar gaat toch naar huis
11.25Van der Vaart voorspelt wie Van Dijk gaat vervangen: 'Dat vind ik best gek'
11.23Bondscoach Marokko stelt fans gerust over Mazraoui
11.11Duitsland beducht voor Oranje: 'Als we dat laten gebeuren, wordt het moeilijk'
11.10Koeman zag Oranje-speler tobben tegen Hongarije: 'Hij had het echt moeilijk'
10.55Geschorste aanvoerder Virgil van Dijk reist toch niet met Oranje mee naar Duitsland
10.45Volgende boost voor Indonesië: oud-Feyenoorder kiest voor interlandswitch
10.45Krijg het laatste voetbalnieuws binnen via WhatsApp, net als 60.000 anderen
10.30Van Dijk komt terug op eerdere woorden en verlaat Oranje-kamp definitief
10.28Blessuregolf blijft Duitsland teisteren: nieuwe domper in aanloop naar Oranje
10.10Blessuregolf bij Duitsland: Nagelsmann mist nog een speler voor duel met Oranje
10.05Blessuregolf Duitsland houdt aan: aanvaller Führich niet tegen Oranje
10.00Walging over manier van spelen van Hongarije: ‘Ze gaan voor het Nations League-record’
09.55Koeman moet Van Dijk-gat opvullen: 'Dan speelt Hato of Maatsen'
09.53Driessen ziet Feyenoorder 'urgentie' ontberen bij Oranje: 'Dat weet ik niet'
09.52Van der Vaart: 'Best gek dat Maatsen niet in beeld lijkt bij de bondscoach'
09.49Suriname maakt het Costa Rica erg lastig en krijgt beloning
09.30Kraay verdedigt 'strandvoetbal'-speler Oranje: 'Mag je niet van hem verwachten...'
09.18Column Sjoerd Mossou | Er zijn drie redenen te bedenken waarom Schouten een ander verhaal heeft dan Bosz en Koeman
09.17Gelijkspel tegen Oranje wordt gevierd: 'Vloek is doorbroken!'
09.05Koeman denkt aan Hato of Maatsen en is kritisch op 'moeizame' Zirkzee
09.05Feyenoord ontlast Te Kloese: 'Maar hij houdt de touwtjes nog wel stevig in handen'
09.00Oranje met vertrouwen richting gehavend Duitsland: €10 wordt €50 bij één goal!
08.49Makkelie staat open voor verzoening met Bosz: 'Dan kun je het gewoon uitpraten'
08.40Zirkzee analyseert eigen spel in Hongarije: 'Het midden was compleet dicht'
08.38Koeman verklaart late wissels en baalt van matige standaardsituaties
08.25Koeman kritisch op Van Dijk: 'Dan moet je dit niet doen'
08.20Update: onduidelijkheid omtrent Van Dijk, Oranje-captain blijft mogelijk toch
Resultaten x
binnenland

Henrik Larsen, Oranje-kwelgeest op EK 1992: "Jullie hadden misschien de beste spelers"

Oranje reisde in 1992 als grote favoriet naar het EK in Zweden. Als titelverdediger struikelde het Nederlands elftal in de halve finale over Denemarken. Het land dat vijf dagen voor de start in allerijl werd opgeroepen en zonder enige vorm van voorbereiding afreisde. Henrik Larsen ontpopte zich met drie goals tot onze kwelgeest. "Jullie hadden misschien de beste spelers, wij de beste ploeg."

17-11-2023 10:00 door Sander Berends

"Ronald Koeman, Frank Rijkaard, Ruud Gullit, Marco van Basten, Dennis Bergkamp, de broers Witschge: jullie hadden een geweldig team." Henrik Larsen laat een korte stilte vallen. "En Jan Wouters natuurlijk. Hij was het beest op jullie middenveld." Ruim dertig jaar later benoemt de voormalig Deens international in ELF Voetbal nummer 11, omgedoopt tot Oranje Bril, probleemloos de namen van de Oranje-internationals die hij op het veld tegenkwam in de halve finale, het duel waarin hij uitgroeide tot de absolute uitblinker. In de editie, waarin het Nederlands voetbal wordt belicht vanuit buitenlands perspectief, die via deze link ook handig online te bestellen is. Voor 15.00 uur besteld, betekent nog diezelfde dag verstuurd.

Leeuwen

"Oranje had op het EK van 1992 met Duitsland en Frankrijk de beste spelers tot haar beschikking", vervolgt de nu 57-jarige Larsen, die tijdens het EK het rugnummer dertien droeg maar als nummer tien fungeerde. "In de halve finale hadden we een kans, al was die niet groot. Wij traden aan met een 5-3-2-systeem, net als in de groepswedstrijden. Daarin voelden we ons thuis. Met drie pure centrale verdedigers, met John Sivebaek als opkomende rechtsback en Henrik Andersen in dezelfde positie op links. Oranje speelde zoals altijd 4-3-3. Dennis Bergkamp en Bryan Roy zouden vanaf de vleugels Van Basten bedienen. We merkten dat jullie ons onderschatten. Wij startten scherp, vochten vanaf de eerste minuut als leeuwen. Jullie vonden daar aanvankelijk geen antwoord op."

Denemarken kreeg binnen vijf minuten twee goede kansen. In de zesde minuut kopte Larsen zijn ploeg, die als lucky loser op het allerlaatste moment als deelnemer aan het EK is toegevoegd, naar een 1-0 voorsprong in het Nya Ullevi Stadion van Göteborg. Hij rondde een voorzet van Brian Laudrup succesvol af. "Ik wist dat Brian een uitstekende actie in huis had. Als hij de bal had, moest ik ervoor zorgen zo snel mogelijk in het strafschopgebied te komen. Hij passeerde Ronald Koeman eenvoudigweg door sneller te zijn. Ik koos voor de tweede paal. Ik verwachtte in duel te komen met Frank Rijkaard, maar Dennis Bergkamp bleek aan mijn schouder te hangen. Hij kwam te laat."

Gelukkig

Nadat Bergkamp vanaf de rand van het strafschopgebied de gelijkmaker aantekende, zette Larsen zijn ploeg na een halfuur opnieuw op voorsprong. "Ik zette de aanval zelf op, passte naar Flemming Povlsen, die met een voorzet John Jensen bereikte. Via het hoofd van Laudrup en Ronald Koeman kwam de bal voor mijn voeten. Natuurlijk was ik gelukkig, maar ik liep als middenvelder bij elke aanval door naar het strafschopgebied. Als ik ergens in geloofde, ging ik daar vol voor. Ik scoorde gemiddeld tien keer per seizoen en dat kwam onder meer hierdoor."

Larsen vertelt ook over de tweede helft, onthult de reden waarom Denemarken in de verlenging eigenlijk met een man minder speelde en waarom hij de eerste strafschop nam. Daarna over het wonder in de finale tegen Duitsland en waarom hij die zomer maar vijf dagen vakantie had. Ook de bizarre last-minute uitnodiging voor het EK komt aan bod, het geheim achter het gewonnen EK in Zweden, waarom een overstap naar Ajax afketste, waarom hij definitief afscheid heeft genomen van het voetbal en hij vertelt over zijn huidige baan. "Met een laag bacterieniveau kun je ziektedagen besparen."

Het interview met Henrik Larsen maakt deel uit van ELF Voetbal nummer 11, omgedoopt tot Oranje Bril Special. Het Nederlands voetbal belicht vanuit buitenlands perspectief. Daarin ook interviews met de Portugees Abel Xavier, die mede vanwege de Europa Cup-finale Benfica - PSV voor de Eindhovenaren koos. Met Ioan Sabau die te goed was voor Feyenoord en de Nederlandse School nu toepast als trainer in zijn thuisland Roemenië en met Graham Arnold, de bondscoach van Australië die zijn Roda JC- en NAC-periode meeneemt in zijn trainersaanpak. Ook vertelt Ronald de Boer over de passie van Josep Guardiola voor Johan Cruijff, Urby Emanuelson over de nalatenschap van de grote drie van Milaan bij AC en Holger Badstuber over de invloed van Louis van Gaal bij Bayern München.

De ELF Voetbal Special: Oranje Bril valt automatisch bij de abonnees op de deurmat. De editie is ook verkrijgbaar bij de bekende verkooppunten als de supermarkten, (kantoor)boekhandels en op reislocaties als de NS-treinstations, Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. De editie is natuurlijk ook gemakkelijk online te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Voor 15.00 uur besteld, betekent nog diezelfde dag verstuurd. Een abonnement nemen is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch thuisgestuurd. Via deze link zo afgesloten. Kies je eigen welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Sergio Ramos?
superelf Laatste: Superelf Kees Kwakman, Volendamse karaktervoetballer
transfergeruchten Laatste: Potentiële (links)buitenkansjes voor Ajax
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.