Laatste nieuws
23.30Woedende Ajax-fans wijzen opvallende zondebok aan: ‘Een wanprestatie van hem, klaar’
23.30Van Wonderen laakt houding Gimenez: 'Ben je nog wel blij bij Feyenoord?'
23.05Van Hanegem ziet potentie in 'tenenkrommend' Ajax: 'Er zit meer in'
23.05Eredivisie | Bekijk hier alle uitslagen en de stand
23.00Milan in slotminuten langs stadgenoot Inter mede dankzij assist Reijnders
22.55AC Milan verslaat Inter na assist van uitblinker Tijjani Reijnders, FC Barcelona dendert door in La Liga
22.46AC Milan verslaat Inter in stadsderby: Reijnders belangrijk met assist
22.45VI Live: spektakelstuk in Lyon wordt beslist met twee goals in blessuretijd
22.41Prachtige trap Reijnders staat aan de basis van derbyzege voor Milan
22.40Partners Vivianne Miedema en Beth Mead scoren nu tegen elkaar: ‘Ik ben blij dat het achter de rug is’
22.30VI Live: AC Milan in extremis op voorsprong in derby na assist Reijnders
22.30VI Live: AC Milan komt in laatste minuut op voorsprong in derby na assist Reijnders
22.21Arteta hekelt arbitrage na topper: 'Dit is zorgwekkend voor de Premier League'
22.20VI Live: kansen over en weer in Milaan, Gallagher weer trefzeker voor Atlético
22.06VI Live: Inter dringt aan, Gallagher weer trefzeker voor Atlético
22.06VI Live: Inter dringt aan, Simons verspeelt punten bij promovendus
22.05Pérez begrijpt niks van vrije trappennemer bij Ajax: 'Geeft stof tot denken'
22.05Pérez vindt dat Ajax wordt overschat: 'Hij werkt af als een kind'
21.57Peter Bosz over vroege wissel Joey Veerman: ‘Ik doe dit niet om hem op scherp te krijgen’
21.53PSV-versterking maakte grote indruk op El Ahmadi: 'Op zestig procent nog de beste'
21.52Razende Arteta: 'Verwacht nu wel honderd wedstrijden met tien tegen elf'
21.40Tillman kan oorzak lage intensiteit bij PSV niet vinden: 'Lag aan onszelf'
21.34Bosz gefrustreerd over instelling bij PSV: 'Laks, niet goed genoeg'
21.30El Ahmadi ziet vormdip bij 'worstelende' aanvaller: 'Vandaag slechtste van PSV'
21.20Column Willem van Hanegem | Als je bij Go Ahead speelt en Klaassen maakt hands, dan is het toch logisch dat je reageert?
21.17VI Live: Dimarco schiet Inter langszij, Simons verspeelt punten bij promovendus
21.17VI Live: Dimarco schiet Inter langszij, Marseille na vijf minuten met tien man
21.05Treurige beelden: NAC-fans misdragen zich bij Feyenoord
21.05Groningen-fans breken uitvak open en zoeken confrontatie met Heerenveen-supporters
21.03Van Bronckhorst behoudt ongeslagen status in aanloop naar bezoek aan Ajax
21.03Immobile voorkomt duur puntenverlies Besiktas in aanloop naar bezoek aan Ajax
20.55VI Live: Pulisic laat rood-zwarte deel van Milaan juichen
20.45VI Live: derby van Milaan met Dumfries en Reijnders begonnen
20.42VI Live: derby van Milaan op punt van beginnen
20.40Barça rekent mede dankzij vier afgekeurde goals af met Villareal
Resultaten x
binnenland

Dit is het ELF Eredivisie-elftal van het Jaar 2023

De Eredivisie draaide in 2023 volledig om Feyenoord en PSV. De Rotterdammers kroonden zich vlak voor de zomer tot kampioen van Nederland, terwijl PSV sinds de start van het huidige seizoen nog geen punt liet liggen. ELF deed een rondje op de redactie om het beste elftal van 2023 samen te stellen. En dat is zéker gelukt. In het Eredivisie-team is er zelfs ruimte voor een speler van Sparta, AZ én Ajax. Met trots presenteert ELF het Eredivisie-elftal van het Jaar 2023.

30-12-2023 07:00 door Brian Vesseur

Er zijn liefst vier spelers die unaniem gekozen werden op de ELF-redactie. Dat zijn Lutsharel Geertruida, David Hancko en Santiago Giménez van Feyenoord en Joey Veerman van PSV. Over de andere posities was meer discussie.

ELF Eredivisie-elftal van het jaar 2023

Nick Olij

De keeper van het Eredivisie-elftal is Nick Olij, keeper van Sparta. In 2023 hield de 28-jarige goalie dertien keer de nul in de Nederlandse competitie. Deze zomer had Ajax nog interesse in Olij, maar de beruchte Sven Mislintat stak daar een stokje voor. Lars Unnerstall was de enige andere keeper die stemmen kreeg van de ELF-redactie.

Lutsharel Geertruida

Over deze speler was geen twijfel mogelijk. De 23-jarige rechtsback, die ook als centrale verdediger uit de voeten kan, behoort tot de beste spelers van de Eredivisie. Hij hielp Feyenoord afgelopen seizoen aan het kampioenschap. Deze zomer bood RB Leipzig meermaals op Geertruida, maar de allrounder bleef toch in Rotterdam. Geertruida scoorde zesmaal in de Erediviseie in 2023.

David Hancko

Wederom een Feyenoorder: David Hancko. Eigenlijk is de Slowaak een linkercentrale verdediger, maar die positie wordt al bezet gehouden. In de zomer van 2022 betaalde Feyenoord een slordige acht miljoen euro aan Sparta Praag voor Hancko, inmiddels zal hij zo'n vijf keer dat bedrag waard zijn. De 26-jarige Hancko is een van de beste aankopen van Feyenoord van de afgelopen jaren.

Jorrel Hato

Naast Hancko in het centrum staat Jorrel Hato, de eerste en enige Ajacied in het elftal. Het is vooral te bewonderen hoe de nog altijd pas 17-jarige verdediger zichzelf heeft opgewerkt tot een van de reserve-aanvoerders van Ajax én international van het Nederlands elftal. In deze seizoenshelft miste Hato nog geen minuut in de Eredivisie. Gernot Trauner was hij de concurrent van Hato voor deze positie (of eigenlijk de RCV-positie, waardoor Hancko zou opschuiven naar LCV).

Quilindschy Hartman

De derde Feyenoorder van het elftal (en nog zeker niet de laatste). Quilindschy Hartman lijkt met de wedstrijd beter te worden en speelde inmiddels ook al vier interlands voor het Nederlands elftal. Daarnaast staat de teller op acht assists in de Eredivisie in 2023. Hartman had nog enige concurrentie van Milos Kerkez, die in de eerste helft van het jaar furore maakte bij AZ.

Joey Veerman

Hoewel PSV zo dik bovenaan staat, is Joey Veerman pas de eerste speler van PSV in dit lijstje. Hij is dan wél weer unaniem verkozen. Veerman gaf niet voor niks zestien assists in de Eredivisie in 2023. Hij debuteerde in juni van dit jaar in het Nederlands elftal en speelde inmiddels al zes wedstrijden voor Oranje.

Orkun Kökçü

Een van de twee spelers die maar een half seizoen in de Eredivisie (in 2023) speelde is Orkun Kökçü. De Turkse middenvelder hielp Feyenoord als aanvoerder naar het kampioenschap. In de zomer kocht Benfica de 23-jarige Kökçü voor 25 miljoen euro, een bedrag dat kan oplopen tot dertig miljoen euro.

Xavi Simons

En daar hebben we de andere speler die slechts een half 2023 in actie te zien was in de Eredivisie. Xavi Simons maakte enorm duidelijk dat hij te goed was voor de Eredivisie en eigenlijk gewoon bij Paris Saint-Germain in de basis zou kunnen staan. De Fransen hebben hem desondanks verhuurd aan RB Leipzig, waar hij ook fantastisch speelt. Mats Wieffer en Jordy Clasie waren concurrenten voor zijn plekje.

Santiago Giménez

Dé man van dit elftal is natuurlijk Santiago Giménez. Hij is de meest waardevolle speler van de Eredivisie (vijftig miljoen euro) en scoorde simpelweg de meeste doelpunten in 2023. De Mexicaan scoorde 31 keer, waarvan liefst achttien keer in deze seizoenshelft. Giménez werd dan ook unaniem gekozen door de ELF-redactie.

Luuk de Jong

Wie ook veel stemmen kreeg, was Luuk de Jong. PSV heeft een enorme hoeveelheid aan goede aanvallers, maar toch viel de keuze op de aanvoerder van de Eindhovenaren. Daarmee hield hij niet alleen toppers als Noa Lang en Hirving Lozano - die pas een half seizoen bij PSV spelen - achter zich, maar ook Johan Bakayoko. Voor de Belgische vleugelflitser is nét geen ruimte in het elftal. De Jong scoorde 23 keer in de Eredivisie in 2023: elf keer in de vorige seizoenshelft, twaalf keer in deze seizoenshelft.

Vangelis Pavlidis

De laatste positie gaat namelijk óók naar een spits, en wel die van AZ. Net als Giménez scoorde Vangelis Pavlidis ook achttien keer in deze seizoenshelft. Zijn teller in de Eredivisie stokte in 2023 op 27 goals. Overigens debuteerde Pavlidis onder John van 't Schip, momenteel de trainer van Ajax, in het Griekse elftal.




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Kees Kwakman, Volendamse karaktervoetballer
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Ansu Fati?
transfergeruchten Laatste: Potentiële (links)buitenkansjes voor Ajax
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.