"Dan speel ik potjes tegen de computer of gooi ik specifiek op dubbels. Ik vind het fijn dat je enkel focust op jezelf, het bord en je drie pijlen. Regelmatig gooi ik 180 en op een goede dag haal ik misschien zeventig gemiddeld, maar als het niet loopt kan het ook zomaar vijftig gemiddeld zijn", vertelt Sierhuis tegenover onze medewerker Tim Beck in ELF Voetbal nummer 2, die via deze link handig online is te bestellen en waarin de spits van Fortuna Sittard deelneemt aan het spel De Slimste Mens...
Dartwinkel
Daarin komen ook diverse gespreksthema's aan bod. "Onlangs deed ik op het veld als juichgebaar een darter na. Niet veel later volgde Callan Rydz me op Instagram. Hij staat in de top veertig van de wereld. Af en toe ga ik langs bij Vincent van der Voort in zijn dartwinkel in Zaanstad. Dan praten we over voetbal en darten, maar dat blijft oppervlakkig, hoor. Het is niet zo dat hij allerlei adviezen geeft. Of ik fan ben van Luke Littler? Ik heb liever dat een Nederlander wint, maar als iemand op die leeftijd zo goed gooit als hij, dan kun je niet anders dan fan zijn."
Sierhuis kon zijn school als jeugdspeler van Ajax altijd goed combineren met zijn trainingen en wedstrijden. "Ik was een goede leerling die geluk heeft gehad dat hij een goed stel hersens heeft meegekregen van huis uit. Ik zat weliswaar vanaf mijn tiende bij Ajax, maar op heel jonge leeftijd kwam voetbal op de tweede plaats. Dat werd ook gestimuleerd door de club, omdat weinig jongetjes het halen. Mijn favoriete vak op school was economie. Grappig dat veel voetballers dat zeggen. Misschien dat het in het ondernemende zit, of dat het een directere vertaling is op de wereld. Naast economie was ik ook geïnteresseerd in talen."
Groot talent
Met een tevreden gevoel vertelt hij over zijn tijd in de Ajax-jeugd. "Vanaf de A-junioren werd ik als groot talent gezien. Ik moest me opwerken, want ik begon als vijfde spits in de A-jeugd. Ik begon te scoren en werd beloond met een contract." Sierhuis bleef nuchter onder zijn stempel als talent. "Al was de eerste vraag aan mijn ouders altijd hoe het met mij bij Ajax ging. Je identiteit wordt op jonge leeftijd bepaald door voetbal. Dat is ook logisch, maar er wordt daardoor al heel erg naar je prestaties gekeken."
"Het scheelt wel dat ik in de jeugd niet het grote talent was. Ik moest er hard voor werken en de eindgesprekken aan het einde van het seizoen vond ik iedere keer spannend. Mijn ouders hielden me sowieso met beide voeten op de grond. Mijn vader is baas van de Floris Groep. Dat is het familiebedrijf van mijn moeders kant. Een onderneming gespecialiseerd in de bouw en bouwproducten. Mijn vader heeft de aandelen van mijn moeders oom gekocht en is tegenwoordig algemeen directeur. Toen ik jonger was, heb ik in het magazijn gewerkt en ik krijg een en ander mee, maar of ik ooit een functie in het bedrijf wil bekleden, durf ik op dit moment niet te zeggen."
Safari
In het artikel in ELF Voetbal nummer 2, waarin Sierhuis een spannende strijd uitvecht in De Slimste Mens, vertelt hij ook over het leven als topsporter, welk boek hij als laatste heeft gelezen en samenvalt met dat leven, met welke Fortuna Sittard-supporter hij graag een praatje maakt, over zijn eerste levensjaren in Griekenland, op safari gaan in Zuid-Afrika, de Franse taal, het leven in het land waar hij de afgelopen jaren onder contract stond en in welke sporten hij buiten voetbal bovengemiddeld geïnteresseerd is.
Het volledige interview met Kaj Sierhuis, als onderdeel van het spel De Slimste Mens, is te lezen in ELF Voetbal nummer 2. Daarin ook interviews met Sergino Dest, dit seizoen door PSV gehuurd van FC Barcelona, AZ-huurling Tiago Dantas en Ajax- en Oranje-spits Brian Brobbey. We gingen in Sevilla op bezoek bij Nemanja Gudelj, spraken af met oud-Feyenoord en AZ-speler Ruud Heus die weer overeind is gekrabbeld en zochten oud-Ajacied Edgar Manucharyan op in Armenië, net als spits Sam Hendriks die daar dit seizoen kampioen hoopt te worden met FC Pyunik. We maakten een portret van Julián Álvarez en onderzochten of het terecht is dat de Afrika Cup bekendstaat als een spijkerhard toernooi.
ELF Voetbal nummer 2 is bij de abonnees automatisch op de deurmat gevallen. De editie ligt ook in de winkelschap bij de vertrouwde supermarkten, bij de (kantoor)boekhandels en op diverse reislocaties. Denk aan de NS-stations, aan Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Natuurlijk is de editie ook handig online verkrijgbaar. Via deze link in een handomdraai gedaan. Voor 15.00 uur besteld, betekent nog diezelfde dag verstuurd. Een abonnement nemen, is helemaal handig. Via deze link gemakkelijk gedaan. Elke editie automatisch met de post verstuurd. Zoek je welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!