In 1892 wordt de cricket- en voetbalclub Vitesse opgericht. Daarmee is Vitesse na Sparta (1888) de oudste club die op dit moment in de Eredivisie actief is. Tijdens de oorlogsjaren doormaakt Arnhem een zware tijd en na de Slag om Arnhem wordt de hele stad zelfs geëvacueerd. Het is een tijd die diepe sporen achter heeft gelaten in Arnhem. Om die reden speelt Vitesse jaarlijks de Airborne-wedstrijd, waarbij onder andere veteranen worden geëerd voor hun moed.
Al sinds 1989 spelen de Arnhemmers onafgebroken in de Eredivisie. In dat jaar promoveerde de ploeg van Bert Jacobs, waarna een glorietijd aanbrak. Grootmachten als Real Madrid en Internazionale werden ontvangen in stadion Nieuw-Monnikenhuize en een paar jaar later werd zelfs Werder Bremen sensationeel uitgeschakeld.
Luciferdoosje
Onder leiding van voorzitter Karel Aalbers wil de club doorgroeien en bouwt het een hypermodern stadion: het GelreDome. Fameus is het luciferdoosje waardoor Aalbers op het idee kwam van een in- en uitrijdbaar veld. Een anekdote waarvan Aalbers het overigens niet schroomt om op te brengen in menig interview. In de eerste jaren zit het stadion bijna elke wedstrijd vol en gaat het uitstekend met Vitesse, maar dan breekt een moeilijke periode aan.
Aan het eind van de jaren ‘00 worden de financiële problemen in de Gelderse hoofdstad steeds groter. Eigenaar Maasbert Schouten zag zich genoodzaakt de club van de hand te doen, waarmee het voor het eerst in buitenlandse handen viel. Twee Russen en een Georgiër hebben het voor het zeggen gehad bij Vitesse en de hernieuwde situatie leidde ook tot nieuwe successen.
Bekerglorie
Het hoogtepunt uit de clubgeschiedenis is ontegenzeggelijk de bekerwinst in 2017. Meer dan 17.000 Arnhemmers trokken naar de Kuip voor de finale tegen AZ (0-2) en het werd een geel zwart voetbalfeest. De beelden van aanvoerder Guram Kashia die de beker overhandigd krijgt door clubicoon Dejan Curovic, zal bij veel supporters nog in het geheugen gegrift staan.
Ook in de daaropvolgende jaren was er veel succes in Arnhem. Nog maar twee seizoenen geleden bereikte de ploeg van Thomas Letsch de achtste finale van de Conference League. In een historische Europese campagne werden onder meer Tottenham Hotspur, RSC Anderlecht en Rapid Wien uitgeschakeld. Sinds de oorlog in Oekraïne en het daaropvolgende besluit van de Russische eigenaar de club te verkopen, regeert echter crisis bij de eens zo grote Eredivisionist.
Nu degradatie dit seizoen niet meer te ontlopen lijkt, zal het nieuwe bestuur onder leiding van Edwin Reijntjes alles uit de kast moeten trekken om de licentie voor het volgende seizoen te garanderen. Daarna zal een lange termijn oplossing bedacht moeten worden. Makkelijk zal dit niet gaan, maar een club met zo’n rijke geschiedenis en met het hoogste gemiddelde toeschouwersaantal in Gelderland, is de moeite waard om gered te worden.