Laatste nieuws
20.40Grote verbazing bij Vandaag Inside: ‘Tuurlijk moet hij met Oranje mee naar het EK’
20.40LIVE buitenlands voetbal | Malen scoort voor winnend Dortmund, Dumfries en De Vrij in basis Inter
20.39Praat mee op VP: RCD Mallorca - Atlético Madrid
20.35Real Madrid kroont zich door verlies FC Barcelona voor 36ste keer tot kampioen van Spanje
20.33Real Madrid dankt falend Barcelona en sleept 36ste landstitel in de wacht
20.33VI Live: Dumfries en De Vrij in de basis bij Internazionale
20.33Barça verliest van Blind en co en zakt naar derde plaats, Real kampioen
20.30Weergaloze Erling Haaland brengt Manchester City met 4 treffers stap dichter bij Engelse titel
20.28Man City dankt Haaland voor vierklapper en is stap dichter bij titelprolongatie
20.28Real Madrid verovert 36ste landstitel na nederlaag van FC Barcelona bij Girona
20.27Real Madrid kampioen na verlies Barcelona tegen Blind en co
20.25Ontembare Haaland houdt City met vier goals op titelkoers
20.25Ziggo Sport grijpt in tijdens Nationale Dodenherdenking: grote gevolgen voor kijkers
20.25Ontketende Haaland houdt Manchester City met vier goals op titelkoers
20.15Arsenal-fans kunnen beter wegkijken: ontketende Haaland neemt City bij hand
20.10VI Live: Barcelona geeft het helemaal weg, Real Madrid op weg naar landstitel
20.09Lazio verder verwijderd van Champions League na hele late mokerslag
20.04VI Live: Barcelona geeft het helemaal weg, Real Madrid virtueel kampioen
20.03VI Live: Barcelona geeft het helemaal weg, Haaland maakt er vier
19.55Fraaie cijfers voor Malen: 'Liet meteen zien hoe belangrijk hij voor Dortmund is'
19.51Miskoop vertrekt bij Ajax: Amsterdammers accepteren fors verlies van 40 procent
19.50VI Live: Barcelona voor, Haaland maakt er vier, Mikautadze blinkt uit
19.47VI Live: Barcelona opnieuw voor, Haaland maakt er vier
19.45Miskoop van Ajax heel hard op weg naar de uitgang: deal van 3 miljoen euro
19.33Rensch onthult: 5 Ajax-spelers gingen gesprek aan met fans na uitfluiten Taylor
19.28Slot heeft vertrouwen in Te Kloese: 'In staat om een goede trainer te vinden'
19.26Bayern-directeur hint op 'ondenkbare optie' als opvolger Tuchel
19.25'Ajax gaat transferflop dan toch definitief uitzwaaien na twee jaar'
19.24Willie Overtoom: ‘Verkopen, een ontzettend overschatte speler met een laag IQ’
19.18VI Live: Barcelona opnieuw voor, hattrick Haaland en goal Mikautadze
19.18VI Live: Barcelona opnieuw op voorsprong, vroege hattrick voor Haaland
19.15'United kan verguisde Greenwood opnieuw verhuren, terugkeer ook niet uitgesloten'
19.14Sterkhouder mist EK-wedstrijd tegen Nederlands elftal door ernstige blessure
19.10Oranje-tegenstander Oostenrijk moet na Alaba volgende sleutelspeler missen op EK
19.05VAR-controverse na zege Arsenal: 'Schwalbe van Havertz'
Resultaten x
binnenland

Promotie en degradatie in het buitenland: welke clubs zien we volgend seizoen niet meer terug op het hoogste niveau?

Na de historische puntenstraf voor Vitesse is het zeker dat we de club uit Arhnem volgend seizoen niet meer terug zien op heet hoogste niveau van Nederland. Daarnaast is de race tussen Willem II, Roda JC en FC Groningen voor promotie bezig in volle gang. Hoe zit met de degradatiespoken en promotiestrijden buiten onze landsgrenzen? Welke clubs zien we volgend seizoen niet meer terug in de Europese topcompetities en welke clubs zijn hun vervangers?

24-04-2024 13:00 door Sjors Spijkers

Engeland

In de Premier League is het simpel: de drie laagst geklasseerde ploegen degraderen direct naar de Championship. Op dit moment staan de drie gepromoveerde ploegen van vorig jaar; Sheffield United (20), Burnley (19) en Luton Town (18) onderaan. Maar ook de beide teams die dit seizoen punten in de mindering hebben gekregen; Nottingham Forest (17) en Everton (16) staan nog in de gevarenzone.

Leicester City heeft de beste papieren om volgend seizoen haar rentree te maken in de Premier League. De nummers één en twee van de Engelse Championship promoveren direct naar het hoogste niveau. De strijd tussen de overige promotieplek lijkt tussen Leeds United (2) en het net gepromoveerde Ipswich Town (3) te gaan. De verliezer van die strijd neemt het samen met drie andere ploegen op in de play-offs voor het laatste promotieplekje. De andere deelnemers van de play-offs lijken Southampton (4), West Bromwich Albion (5) en Norwich City (6) te zijn. Een uitgebreider artikel over de promotiestrijd in Engeland lees je hier.

Italië

Net als in Engeland vliegen ook in Italië de laatste drie ploegen er direct uit. Een van die drie teams staat al zo goed als vast: Salernitana (20). De strijd om die twee andere plekken te ontlopen is een spannende in 'het land van de laars'. Het gat tussen plek negentien en veertien bedraagt slechts zes punten. Sassuolo (19) is de grootste naam die tot de degradatie kanshebbers behoort. Verder zijn Frosinone (18), Udinese (17), Empoli (16), de Nederlanders bij Verona (15) en Cagliari (14) nog lang niet veilig.

In de Serie B stevent Parma af op een kampioenschap en promotie. Plek twee geeft ook recht op promotie. Die strijd gaat tussen Como (2) en Venezia (3), het gat tussen die twee ploegen bedraagt drie punten met nog vier wedstrijden te gaan. Plek drie tot acht gaan het via play-offs uitvechten wie nog meer naar het hoogste niveau van Italië promoveren. Cremonese (4) en Catanzaro (5) zijn al zeker van die play-offs. De strijd om die andere drie plekken is razend spannend.

Spanje

Ook in de Spaanse La Liga valt het doek voor de clubs die aan het einde van het seizoen bij de laatste drie staan. Dat doek is voor twee clubs zo goed als zeker al gevallen: Almería (20) en Granada (19). Het derde slachtoffer lijk Cádiz (18) te gaan worden. Maar met zes wedstrijden te gaan en een gat van zes punten zijn ook Celta de Vigo (17) en Mallorca (16) nog lang niet veilig.

De spannendste promotiestrijd vinden we in Spanje. Leganés staat met zes wedstrijden te gaan eerste, maar heeft maar twee punten voorsprong op Eibar (2) en Real Valladolid (3). De nummers één en twee promoveren rechtstreeks en de nummers drie tot en met zes nemen het wederom in de play-offs met elkaar op voor het laatste promotieplekje. De strijd voor die play-off plekken is bloedstollend. Het gat tussen de nummer zes en de nummer elf is drie punten. Een hoop ploegen kunnen zich nog via de play-offs promoveren naar de La Liga.

Duitsland

Bij onze oosterburen degraderen niet de laatste drie, maar laatste twee direct naar de 2. Bundesliga. Die twee ploegen lijken Darmstadt (18) en FC Köln (17) te worden. De nummer zestien van de Bundesliga neemt het in een directe confrontatie tegen de nummer drie van de 2. Bundesliga op voor lijfsbehoud. Met nog vier speelronden voor de boeg zijn er vijf kanshebbers voor plek zestien. Bochum (16) en Mainz (15) met beiden 27 punten, de ploeg die dit seizoen nog in de Champions League actief was: Union Berlin (14) met 29 punten, Wolfsburg  (13) en Borussia Mönchengladbach (12) met beiden 31 punten.

De twee ploegen die direct promoveren naar de Bundesliga lijken zeker te zijn. Holstein Kiel (1) en St. Pauli (2) lijken promotie binnen te hebben en vechten met één punt verschil alleen nog uit wie kampioen wordt. Fortuna Düsseldorf heeft plek drie stevig in handen. Die ploeg gaat zich klaarmaken voor de onderlinge confrontatie met de nummer zestien van de Bundesliga voor promotie. In de 2. Bundesliga moet Schalke 04 oppassen voor degradatie naar de 3. Bundeliga. 

Frankrijk

Clermont Foot (18) is in de Franse Ligue 1 hard op weg richting de uitgang. De strijd voor plek zeventien, die directe degradatie is en plek zestien, die voor een plek in de play-offs is, is nog in volle gang bezig. Met nog vier potten op het programma gaat de strijd nog tussen Lorient (17) met 26 punten, Le Havre (16) met 28 punten, Metz (15) met 29 punten en Nantes (14) met 31 punten.

De nummers één en twee in de Ligue 2 promoveren direct. De ploegen die daar met nog vier wedstrijden te gaan het meest kans op maken zijn Auxerre (1) met 64 punten, Angers (2) met 61 punten en Saint-Étienne (3) met 60 punten. De nummers drie, vier en vijf doen mee aan de play-offs.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <