Laatste nieuws
05.00Rashford grote afwezige in voorselectie Engeland, Southgate neemt één voormalig Eredivisiespeler mee
03.05Voetbalpodcast | ‘Sinds Mislintat weg is heeft Ajax natuurlijk alles voor elkaar’
03.00Voor Teun Koopmeiners en Jeremie Frimpong staat meer dan alleen de Europa League op het spel
00.00'Veel concurrentie: United en Bayern sturen net als Ajax en PSV scout naar Zweden'

Gisteren

23.56Ranieri stopt na handhaving bij club van zijn hart Cagliari
23.56Ranieri stopt na handhaving alsnog bij club van zijn hart Cagliari
23.53‘Slot raakt direct een van zijn Nederlandse spelers kwijt bij Liverpool’
23.50Lieke Martens schreef historie en veranderde het Nederlandse vrouwenvoetbal voorgoed
23.40Van Gastel vond Emmen-strafschop terecht: 'Dan zou ik ook wel reclameren'
23.40'Sfeer was geweldig, moeten niet vergeten dat NAC top zes-club van Nederland is'
23.30'Slot met één Nederlander minder bij Liverpool: transfer van 5 miljoen aanstaande'
23.28Valverde maakt indruk met emotionele brief aan zijn 'idool' Kroos
23.15Ajax en Feyenoord in strijd verwikkeld om aanvaller van Chelsea
23.05Vrouwen Ajax willen na veelbesproken seizoen stap hoger: 'Hele club moet daarachter staan'
23.02Huiberts gaat in op transferperiode AZ en verwacht drie uitgaande transfers
22.56Israëlische clubs schrijven historie met unieke reeks van 56 (!) strafschoppen
22.49VI: Feyenoord en Ajax gaan strijd aan om handtekening van Chelsea-aanvaller
22.47Xabi Alonso voedt hoop van Leverkusen-fans met update over Wirtz
22.47Dit zegt Alonso over het meespelen van Wirtz in de Europa League-finale
22.45Romano: steunpilaar overweegt ander avontuur en kan Manchester City verlaten
22.42‘Ajax en PSV zetten zich schrap: United en Bayern jagen op zelfde target'
22.40Feyenoord en Ajax strijden om begeerde Hutchinson
22.40Oud-keeper baalt van spel United onder Ten Hag: 'De ziel van de club is weg'
22.40Sleutelspeler kan Manchester City verrassend genoeg verlaten in de zomer
22.30Dit is wat er nog komen gaat in de nacompetitie
22.20'Feyenoord meldt zich met openingsbod voor talent op derde niveau Frankrijk'
22.17Ajax-zondebok aast op revanche: 'Na de zomerstop nog meer laten zien wat ik kan'
22.11‘PSG zorgt doelbewust dat PSV vele miljoenen misloopt voor Xavi Simons’
22.05Van Persie gaat uit van successen: ‘Verwacht dat hij het hartstikke goed gaat doen’
22.05NAC Breda geeft in stromende regen voorsprong tegen FC Emmen uit handen
22.00NAC geeft voorsprong weg: strijd om finaleticket voor play-offs wordt beslist in Emmen
21.54NAC en Emmen laten spannend waterballet in nacompetitie onbeslist
21.53NAC laat in slotfase de zege op Emmen uit handen glippen: return allesbeslissend
21.53Emmen kan klus thuis klaren na laat gelijkspel op bezoek bij NAC
21.49Van Persie verklaart keuze voor SC Heerenveen: 'Daar ben ik wel gevoelig voor'
Resultaten x
binnenland

Meer teams en een competitiesysteem: Hoe ziet de Champions League er vanaf 2024 uit?

De UEFA heeft de laatste details van de grote hervorming van de Champions League vanaf volgend seizoen afgerond. De veranderingen beloven een drastische reorganisatie van de meest prestigieuze competitie in Europa. Jarenlang heeft de Champions League, met zijn traditionele formaat van 32 teams in acht groepen en de daaropvolgende knock-outfase, voor furieuze duels en ongelooflijke verhalen gezorgd. Maar vanaf het seizoen 2024/25 zal de opzet van de competitie fundamenteel veranderen.De UEFA heeft nu de laatste details van de grote hervorming van de Champions League vanaf volgend seizoen afgerond. De veranderingen beloven een dramatische reorganisatie van de meest prestigieuze competitie in Europa. Jarenlang heeft de Champions League, met zijn traditionele formaat van 32 teams in acht groepen en de daaropvolgende knock-outfase, voor furieuze duels en ongelooflijke verhalen gezorgd. Maar vanaf het seizoen 2024/25 zal de opzet van de competitie fundamenteel veranderen.

26-04-2024 15:00 door Mike Bogaard

De Champions League is zonder twijfel de grootste clubcompetitie ter wereld en de komende veranderingen zullen een verregaande impact hebben op de internationale voetbalwereld. Met meer deelnemers, meer wedstrijden en vooral meer financiële prikkels belooft het nieuwe tijdperk van de Champions League een spannend hoofdstuk te worden in het Europese voetbal. Hoewel sommige traditionalisten rouwen, biedt deze hervorming de kans om de competitie te moderniseren en een nieuw elan te geven.

Meer spanning: de nieuwe Champions League en de geluksfactor

Een van de meest opvallende veranderingen betreft de afschaffing van de groepsfase, die voorheen een integraal onderdeel van de competitie was. In plaats daarvan komt er een uitgebreid deelnemersveld en een nieuw competitiesysteem vanaf 2024/25, wat de competitie nog spannender moet maken. Vanuit het oogpunt van de UEFA is het in het verleden te vaak voorgekomen dat de winnaars van de achtste finales in sommige groepen al twee wedstrijddagen voor het einde vaststonden, waardoor de resterende wedstrijden zinloos werden en de spanning aanzienlijk afnam.

Met de nieuwe modus moet elk spel ergens over gaan - net als Live Blackjack in het online casino. Of het nu gaat om een kansspel of de Champions League - de geluksfactor is zeker welkom. In het voetbal is de geluksfactor een van de redenen voor het onvoorspelbare karakter van de competitie en zorgt het voor een speciale spanning. Natuurlijk is de nieuwe hervorming van de Champions League erop gericht om dit te behouden.

Het einde van de traditionele groepsfase

De beslissing van de UEFA om de groepsfase in de Champions League af te schaffen markeert waarschijnlijk de meest radicale verandering in de structuur van deze prestigieuze competitie. Deze stap zal leiden tot een groter aantal wedstrijden en dus extra inkomsten voor de UEFA en de deelnemende clubs. Elk team dat zich kwalificeert voor de Champions League zal in de toekomst minstens acht gegarandeerde wedstrijden spelen, in plaats van de vorige zes.

In de nieuwe opzet van de Champions League nemen 36 teams deel aan de eindronde in plaats van de huidige 32. Deze teams worden in vier groepen verdeeld. Deze teams worden verdeeld in vier groepen op basis van plaatsing, wat betekent dat elk team acht wedstrijden speelt in de voorronde. In plaats van twee keer tegen elk van de drie groepstegenstanders te spelen, zullen de teams nu in totaal tegen acht verschillende clubs spelen. Elke club speelt vier thuiswedstrijden en vier uitwedstrijden. De tegenstanders worden geloot uit de vier lotingspotten, waarbij elk team twee teams uit elke pot krijgt toegewezen.

De beste acht teams op de algemene ranglijst kwalificeren zich rechtstreeks voor de achtste finales, terwijl de volgende 16 teams strijden voor nog eens acht plaatsen in een knock-outronde. De ploegen op de onderste plaatsen (25e tot 36e) worden direct na de voorronde uitgeschakeld. Hoewel het basisprincipe van de competitie hetzelfde blijft, belooft de nieuwe opzet meer variatie en spanning in de voorronde en een eerlijkere kwalificatie voor de achtste finales.

Veranderingen in de knock-outfase

De knock-outfase van de Champions League zal vanaf de zomer van 2024 ook belangrijke veranderingen ondergaan om de competitie nog spannender te maken. Een van de belangrijkste veranderingen is de introductie van een extra knock-outronde vóór de achtste finales. De ploegen die tussen de 9e en 24e plaats eindigen in de competitiefase van de groepen zullen tegen elkaar strijden. De teams die tussen de 9e en 24e plaats eindigen in de competitiefase van de groepen zullen strijden om de resterende acht plaatsen in de achtste finales in een knock-outronde met heen-en-weer wedstrijden.

Vanaf de achtste finales zal de competitie terugkeren naar de traditionele toernooivorm, met heenrondes en terugrondes tot en met de halve finales. De afschaffing van de regel voor uitdoelpunten was dit seizoen al van kracht en is een opmerkelijke verandering die moet zorgen voor een eerlijkere organisatie van de wedstrijden. Bovenal zou deze beslissing ertoe moeten leiden dat de teams over het algemeen aanvallender gaan spelen, omdat de tactische berekening met betrekking tot uitdoelpunten niet meer zo belangrijk is.

De traditionele knock-outfase wordt georganiseerd met behulp van een vaste toernooiboom die van tevoren is vastgesteld. De koppels worden zo gevormd dat twee van de teams die de competitiefase hebben doorlopen en buren zijn op de ranglijst elkaar ontmoeten. Dit voorkomt dat de twee beste teams in een groep elkaar bijvoorbeeld in de achtste finales ontmoeten. Deze regeling is bedoeld om te zorgen voor een eerlijkere krachtverdeling in de loop van het toernooi en om de kans op spectaculaire duels later in de competitie te vergroten.

Een andere opvallende verandering is de mogelijkheid voor teams uit dezelfde divisie om elkaar te ontmoeten vanaf de play-offs van de knock-outronde. Deze regel belooft extra drama en spanning, want het kan leiden tot prestigieuze duels tussen teams uit hetzelfde land die vechten voor een plek in de volgende ronde.

Conclusie: Het nieuwe hoofdstuk van de Champions League - een baanbrekende hervorming

De aanstaande veranderingen in de Champions League vanaf de zomer van 2024 vormen een keerpunt in de geschiedenis van deze prestigieuze competitie. Door uit te breiden naar 36 deelnemers en een competitiesysteem te introduceren, hoopt de UEFA een spannender en dynamischer evenement te creëren dat zowel fans als clubs nieuwe kansen biedt. Vooral de topclubs kunnen profiteren van de hervorming, omdat de nieuwe structuur grote verrassingen en onverwachte afzeggingen in de achste finales zal verminderen.

De financiële impact van de hervorming zal waarschijnlijk ook aanzienlijk zijn, omdat meer wedstrijden zullen leiden tot hogere inkomsten uit tv-contracten, kaartverkoop en sponsoring. Deze extra middelen komen niet alleen ten goede aan de deelnemende clubs, maar ook aan de UEFA zelf, die zal profiteren van de hogere media-inkomsten. De Europa League en de Conference League zullen ook profiteren van de hervorming, omdat er geen degradatie van de Champions League naar deze competities zal plaatsvinden. Dit waarborgt de integriteit van de kleinere competities.

Voor toeschouwers betekent de hervorming dat ze zich moeten aanpassen aan een nieuw formaat met meer wedstrijden en een andere competitiestructuur. In plaats van de 125 wedstrijden van voorheen kunnen fans nu in totaal 189 Champions League-wedstrijden per seizoen bekijken. De UEFA hoopt dat deze veranderingen de aantrekkingskracht en populariteit van de Europese competities zullen vergroten, vooral die van de Champions League.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <