Vrijdagavond gaf Vitesse blijk van de meest recente tussenstand voortkomend uit het prachtige initiatief. De teller van de crowdfunding staat inmiddels op bijna 1,2 miljoen euro. En het blijft donaties regenen. Van Leo Beenhakker tot Wilfried Bony, van NEC-supporters tot Guram Kashia en van Chris Woerts tot nota bene Coley Parry; alles en iedereen staat op om de club met de negende supportersschare van Nederland in leven te houden.
De beleidsbepalers mogen er dan een puinhoop van gemaakt hebben bij @MijnVitesse de club hoort behouden te blijven en trouwe supporters mogen hiervan niet de dupe worden. Mooie doneeractie en draag graag mijn steentje bij! Succes ! #vitessearnhem @vandaaginside #Voetbal pic.twitter.com/WYHRkN48eO
— chris woerts (@cwoconsultancy) May 3, 2024
Spelersgroep steunt mee
Na de overweldigende steun kan ook de spelersgroep niet achterblijven, aldus aanvoerder Marco van Ginkel: "Daarom hebben wij vandaag (vrijdag, red.) met zijn allen besloten om een salarisoffer te doen richting de club. Zo hopen wij ook een mooie bijdrage te leveren. Op naar de twee miljoen!" En dan? Dan is het aan Edwin Reijntjes en Paul van der Kraan, de twee crisismanagers die Vitesse tijdelijk heeft aangesteld. Ze boden de club al weer enige structuur en de supporters wat hoop, maar het grote doel dient nog behaald te worden.
Concrete problemen
Concreet kampt de club met een schuld van 18,9 miljoen euro en voldoet ze niet aan de eisen van de licentiecommissie van de KNVB om volgend seizoen in de KKD te gaan spelen. Eind april werd voor het laatst met deze commissie gesproken, het devies: voor 17 mei moet Vitesse van de Russische eigenaar af zijn. Daarnaast dient er tegen die tijd ook een dekkende begroting op tafel gelegd te kunnen worden. Aanvankelijk kreeg de club voor dit alles tot 15 juni, maar de deadline is hiervoor dus bijna een maand naar voren gehaald.
Er zal tegen die tijd dus een plan moeten zijn om de schulden te gaan aflossen, maar de club dient daarnaast ook nog meerdere schikkingen te treffen. Omdat het accountantsbureau BDO de jaarrekening niet ondertekende, zit de club nu zonder accountant, wat een van de voorwaarden is voor het hebben van een proflicentie. Eerder meldden meerdere media dat ING de relatie met de club opzegde, waardoor het ook niet zeker is of de profclub volgend seizoen nog wel een rekening heeft.
Oyf en Parry
Dan rest bovendien nog het geschil met de Russische eigenaar Valeriy Oyf, waar voor half mei mee gebroken moet worden. In een eerder stadium leek daar met Coley Parry en zijn Common Group een uitkomst voor gevonden, maar die charge leverde uiteindelijk alleen nog maar meer ellende op. Van de totale schuld heeft Parry recht op bijna vier miljoen euro. Over deze zaak loopt al een tijdje een beroepszaak in Zeist.
Ondanks alles houden Reijntjes en Van der Kraan hoop. "We gaan en móeten de licentie veiligstellen", verkondigen de twee crisismanagers in De Gelderlander. Lukt het ondanks het volle vertrouwen niet, dan is er op vrijdag 17 mei nog één uitweg: in beroep gaan om het vuurtje op de burelen in Zeist nog voor een laatste keer op te stoken.