Op verzoek heeft hij hem op de tafel gezet: de Man of the Match Award. Een metalen plaatje verduidelijkt het. Het logo van het EK 2012 prijkt prominent aan de bovenzijde van de bokaal die een biertap moet voorstellen. "Uitgerekend een Deens biermerk, Carlsberg, was de sponsor van de prijs. Hij werd me na de wedstrijd tegen Nederland overhandigd door Christian Karembeu (oud-Frans international, red.), vlak voor de persconferentie. Een mooi aandenken, maar hij staat normaliter boven op zolder", geeft hij toe in de dikke EURO 2024 Special van ELF Voetbal, die afgelopen maand is verschenen en via deze link ook handig online is te bestellen.
Uitkappen
Michael Krohn-Dehli kroonde zich op een warme zaterdagmiddag in Oekraïne tot matchwinner van een wedstrijd die Oranje niet kon verliezen. Het gebeurde wel degelijk. Hét moment in minuut 24 kan hij probleemloos oplepelen. "Ik ontving de bal van Simon Poulsen (toen AZ, red.). Hij kwam als linksback vaak mee op. Ik paste mijn spel daarop aan en stond ook op dat moment naar binnen, zodat Simon de ruimte kreeg. Hij legde de bal terug en na de aanname kapte ik John Heitinga, mijn oud-ploeggenoot van Ajax, uit."
Van wie hij wegdraaide, weet hij niet meer. "Mark van Bommel? Dat was me ontschoten. Daarna haalde ik met links uit. Gewoon hard. Dat de bal door de benen van Maarten Stekelenburg vloog, was toeval. Ik zag niet dat hij ze had geopend. Ik kende ook Maarten natuurlijk van Ajax. Ik had niets voorbereid voor als ik zou scoren. Anders had ik mijn doelpunt vast anders gevierd, haha", blikt hij vanuit zijn huis in Zuidoostbeemster terug op het moment dat hij zijn treffer vierde met een uitgestoken rechtervinger, gevolgd door een bescheiden vreugdesprong richting de cornervlag.
Niet onverdiend
"Het doelpunt viel uit het niets. In de eerste twintig minuten waren we kansloos. We kwamen goed weg. Na dat doelpunt herpakten we ons. Als je de wedstrijd vanaf dat moment telt, was onze zege niet onverdiend. Maar we hadden toen al met 3-0 achter kunnen staan. Nederland was natuurlijk favoriet. We besloten niet direct vol in de aanval te gaan, maar het was niet zo dat we niet wilden voetballen. We zagen winstkansen. Of ik tips heb gegeven? Nee, iedereen die bondscoach Morten Olsen goed kent, weet dat hij alles tot in de puntjes voorbereidt. Ik hoefde hem niets te vertellen."
"Voor mij was het duel speciaal, omdat ik naar Denemarken was teruggekeerd na acht jaar in Nederland te hebben gespeeld. Bij Ajax stond ik te boek als niet-geslaagd. Uitgerekend tegen Nederland kon ik nu beslissend zijn." Krohn-Dehli kende zijn opdracht. "Naast mijn aanvallende acties moest ik met Simon proberen Arjen Robben, die als rechtsbuiten speelde, af te stoppen. Een pittige opdracht. Arjen zorgde voor veel dreiging en raakte nog een keer de paal. Nederland trad aan met Robin van Persie, Wesley Sneijder en Nigel de Jong, maar wij startten het EK vol vertrouwen. We hadden onze kwalificatiegroep gewonnen. Wonnen thuis van Portugal. We kenden alleen de pech dat we in de poule des doods terechtkwamen."
Cristiano Ronaldo
Naast Nederland, dat twee jaar eerder de WK-finale had verloren, waren meervoudig wereldkampioen Duitsland en verliezend EK 2004-finalist Portugal van sterspeler Cristiano Ronaldo de opponenten. "In de tweede wedstrijd tegen Portugal plaatsten we ons al bijna voor de knock-outfase. We kwamen terug van een 0-2 achterstand en waren in principe beter, maar de Portugezen maakten vlak voor tijd alsnog de 2-3."
"In de laatste poulewedstrijd tegen Duitsland scoorde ik opnieuw. Met het hoofd zelfs. Het eerste en laatste kopdoelpunt uit mijn carrière, haha. De corner werd doorgekopt. Ik verwachtte dat de bal werd weggewerkt voordat hij mij bereikte. Ik scoorde de 1-1, maar we maakten geen schijn van kans. Met 1-2 mochten we onze handen dichtknijpen. We konden net als Nederland naar huis."
In het artikel vertelt Krohn-Dehli ook uitgebreid over de ervaringen in Charkov, de stad in Oekraïne die twaalf jaar later door het oorlogsgeweld in puin is geschoten. Waarom hij zijn gedragen EK-shirt graag terug wil, zijn ervaringen van het WK van 2018 en de huidige kansen van Denemarken op het EK. Vertelt hij over zijn bijzondere avonturen in Spanje, hoe hij als tiener van Hvidovre door Ajax werd opgepikt en hoe zijn aanpassing aan Nederland verliep, kijkt hij terug op zijn periode in Amsterdam, een gebroken knieschijf waardoor hij een jaar buitenspel stond, licht hij zijn privésituatie toe, waarom hij recent aanbiedingen uit de voetbalwereld afwees en alles over zijn huidige passie wielrennen.
Het volledige interview met Michael Krohn-Dehli is te lezen in de dikke EURO 2024 Special van ELF Voetbal, doorgenummerd nummer 4 van dit kalenderjaar. Daarin alles over de Europese titelstrijd van komende zomer in Duitsland. We bespreken alle 24 deelnemers aan de hand van een vast stramien. Interviews met drie Wereldkampioenen en drie Europees kampioenen. De Fransman David Trezeguet won beide toernooien. De Duitsers Jürgen Kohler (1990) en Philipp Lahm (2014) kroonden zich tot mondiaals beste. Jan Wouters en Nol de Ruiter, de rechterhand van Rinus Michels, wonnen met Oranje het EK van 1988. Daarnaast gesprekken met Tim de Cler, die een WK en EK meemaakte en nu kroegbaas is, Mats Wieffer die komende zomer graag zijn eerste eindtoernooi wil meemaken en met Harry Goudsblom alias De Tietenman, Oranje-fan in hart en nieren.
De dikke EURO 2024 Special van ELF Voetbal is bij de abonnees automatisch op de deurmat gevallen. Ook is de editie verkrijgbaar bij de bekende verkooppunten. Denk aan de supermarkten, de (kantoor)boekhandels en de reislocaties. Schiphol, Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport en de NS-treinstations. De editie is ook gemakkelijk online te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Een abonnement is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch in de brievenbus. Via deze link zo afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit! Veel leesplezier!