Ongeveer vier jaar geleden was Drenthe zoekend in het leven. De voetbalcarrière verliep anders dan gehoopt en gedacht. Een burn-out trof hem; een avontuur bij de Spaanse clubs Racing en Real Murcia nam dat niet weg. Terug in Nederland wachtte enkel een zwart gat op hem. "Ik wist het niet meer. Ja, ik wist een ding: ik moet het voetbal achter mij laten. Afscheid nemen van mijn wereld. Dat was een van de moeilijkste momenten van mijn leven", vertelt hij tegenover onze medewerker Steven Walter in ELF Voetbal nummer 11, de Special omgedoopt tot Na(ast) de Bal Special. Een extra dikke editie over Carrièreswitches van (oud-)profs, die via deze link handig online is te bestellen.
Prikjes
"En ik was niet voorbereid op die tijd na het voetbal. Gedurende mijn carrière wezen zoveel mensen op dat einde. 'Bereid je voor', zeiden ze. Velen gaven steekjes en prikjes om me te motiveren om daar alvast mee bezig te zijn. Ik luisterde niet. Jong als ik was dacht ik alleen maar: het komt wel goed. Het liep toch anders. Dus tja, wat moest ik doen?"
Het antwoord kwam van mensen dicht bij hem. Zijn moeder, zus, tante en zwager werken al jaren in de zorg. Net als vrienden van hem. Een van hen zag Drenthe worstelen met het leven. "Hij vroeg waarom ik niet wat cursussen ging doen voor een baan in de zorg. Het werk in die sector is enorm breed. Hij zag mij dat werk wel doen. Ik volgde twee opleidingen, om te laten zien dat ik bekwaam was voor het werk als zorgondersteuner en -beveiliger. Het was een schot in de roos. Het geeft zoveel voldoening als je aan de eind van de dag thuiskomt en weet dat je iemand aandacht en hulp hebt kunnen geven. Ik ben een gevoelsmens die zich behoorlijk druk kan maken om het welzijn van mensen."
Nooit een prater
Het zware werk heeft Drenthe geholpen om een ander mens te worden. "Als het nodig is, zijn de ondersteuners de sterke arm voor de verplegers. We proberen echter zoveel mogelijk pratend situaties te de-escaleren. Zoals gezegd is mijn mond mijn sterkste wapen. Dat heb ik ontwikkeld, want ik was nooit een prater. Ik was altijd het type dat dingen wegstopte. Ik zou het allemaal zelf wel oplossen, maar dat lukte niet. Toen ik zelf in een dal kwam, moest ik dus wel praten om bepaalde problemen uit mezelf te krijgen. Leren waar verdriet vandaan kwam en zo."
"Ik was ongeduldig en erg kritisch naar mijzelf toe. Gaf mezelf vaak de schuld van de situaties waarin ik verzeild raakte. Zelfinzicht krijgen. Bereid zijn pijn te voelen en zo weer stappen in het leven leren maken. Als jongen kon ik vaak niet uitleggen waarom ik mij voelde zoals ik mij voelde. Door life coaching en therapie leerde ik praten. Daardoor en door dit werk in de zorg bleek er een 'andere' Royston te zijn. Iemand die leerde dat je pas dingen kunt loslaten als je praat of hulp aanvaardt. Dat is de les die ik wil meegeven aan de cliënten die op mijn pad komen."
In het artikel haalt Drenthe ook voorbeelden aan van extreme situaties die hij tijdens zijn werk meemaakt, waarom bepaalde wonderen de wereld niet uit zijn, hoe zijn status als oud-topvoetballer helpt in zijn werk, op welke manier hij met een tbs-patiënt aan de praat komt, de druk waarmee medewerkers in de zorg te maken hebben, hoe (oud-)collega's reageren op zijn huidige werk en wanneer hij met een voldaan gevoel thuiskomt.
In de extra dikke Na(ast) de bal Special van ELF Voetbal spraken we ook John van Beukering over zijn bijzondere leven na het voetbal, net als Kew Jaliens. We gingen op bezoek op de huidige werklocaties van oud-profs Remco Torken, Willem van der Ark, Fons Mallien, Ramon Zomer en Michel Adam. We spraken met betrokkenen over het ondernemershart van Johan Cruijff, het bijzondere leven van de Turkse (ex-)volksheld Hakan Sükür en de weg (en ondergang) naar het presidentschap van George Weah. We maakten overzichten van voetballers die (een deel van) hun leven in de cel doorbrachten, die in de politiek gingen en die een restaurant begonnen. En nog veel meer!
De extra dikke ELF Voetbal Na(ast) de bal Special valt bij de abonnees automatisch in de brievenbus. De editie is ook verkrijgbaar bij de vertrouwde supermarkten, bekende (kantoor)boekhandels en op reislocaties als Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. De editie is ook online te bestellen. Via deze link in een handomdraai gebeurd. Een abonnement nemen, is helemaal gemakkelijk. Elke editie automatisch op de deurmat. Via deze link zo afgesloten. Zoek je welkomstgeschenk uit. Veel leesplezier!