Om te beginnen wordt het deelnemersveld in de drie competities volgend seizoen vergroot. In plaats van de gebruikelijke 32 deelnemers, bestaat het deelnemersveld vanaf volgend seizoen uit 36 deelnemers. Ook worden deze niet meer verdeeld over acht poules van vier teams, maar staan alle 36 deelnemers in een grote ranglijst. Dit verandert een hoop aan de poulefase zoals we die al zo lang kennen.
Competitiefase
Voorheen speelden alle deelnemers zes poulewedstrijden, twee keer tegen elke tegenstander. Vanaf volgend seizoen spelen de ploegen in de Champions League en de Europa League acht wedstrijden in de competitiefase. Alle 36 ploegen worden ingedeeld in vier lotingspotten. Deze indeling wordt bepaald door de huidige club-coëfficiëntenlijst van de UEFA. Op deze lijst worden de clubs gerangschikt op basis van de punten die de clubs de afgelopen vijf seizoenen hebben verdiend in de Europese competities. Vervolgens wordt elke ploeg aan acht verschillende tegenstanders gekoppeld, twee per pot. Van die acht wedstrijden speelt de ploeg vier wedstrijden thuis en vier wedstrijden uit.
In de Conference League werkt het iets anders, daar spelen de ploegen in de competitiefase zes wedstrijden. Alle ploegen worden daar verdeeld over zes lotingspotten en de ploegen worden dus aan één team uit elke pot geloot. Ook hiervoor geldt: de helft van de wedstrijden thuis, andere helft van de wedstrijden uit. Nadat alle wedstrijden uit de competitiefase zijn gespeeld wordt de balans opgemaakt. Aan de hand van de ranglijst wordt bepaald welke ploegen doorgaan naar de knock-outfase.
Geen vangnet meer
Na de competitiefase gaan de beste acht clubs van de ranglijst direct door naar de knock-outfase. De clubs op de negende tot en met de vierentwintigste plaats spelen een tussenronde tegen elkaar om te bepalen welke ploegen door mogen naar de achtste finale. De nummers 25 tot en met 36 van de ranglijst worden geëlimineerd en zijn uitgespeeld in Europa. Het vangnet van een lagere competitie bestaat namelijk niet meer. Voorheen konden afvallers uit de Champions en Europa League nog via een tussenronde in de Europa of Conference League konden belanden. Maar dit is vanaf volgend seizoen verleden tijd.
Knock-outfase
Aan de knock-outfase verandert niet veel, zoals al gezegd worden er tussenrondes gespeeld tussen de nummers negen en vierentwintig van de ranglijst. Hierbij is er een voordeel voor de ploegen op plaats negen tot en met zestien. Zij worden gekoppeld aan de ploegen op plaats zeventien tot en met vierentwintig, waarbij ze in principe de tweede wedstrijd thuis spelen. Na deze tussenronde gaat het format over in het bekende systeem. Knock-outs over twee wedstrijden, thuis en uit. De finale is zoals altijd op neutraal terrein en wordt over één wedstrijd beslist.
Speelkalender
De speelkalender gaat ook op de schop. Vanaf volgend seizoen bestaat de term ‘overwinteren in Europa’ niet meer. De wedstrijden in de competitiefase van de Champions en Europa League worden namelijk gespeeld tussen september en januari. Gezien er in de competitiefase van de Conference League minder wedstrijden op het programma staan vallen die wedstrijden in de periode september tot december. Elk van de drie competities zal ook een exclusieve speelweek hebben, waarin alleen wedstrijden uit die competitie op het programma staan.
De speeldagen blijven wel grotendeels hetzelfde, Champions League blijft gespeeld worden op de dinsdagen en woensdagen. Waarbij in de exclusieve Champions League week ook de donderdag erbij komt. Europa League en Conference League blijft gespeeld worden op donderdag, met als uitzondering de exclusieve Europa League week. Hierin worden namelijk ook wedstrijden op woensdag gespeeld. Daarbij worden, zoals ook in de Eredivisie gebruikelijk is, alle wedstrijden in de laatste speelronde van de competitiefase op hetzelfde tijdstip afgetrapt. Dit geldt voor zowel de Champions League, Europa League als de Conference League.
Voor extra informatie kunt u hier terecht.