Laatste nieuws
21.14Beleeft Ajax weer zo'n eenvoudige avond tegen Jagiellonia? €10 wordt €50 bij zege!
21.05Eerste versterking voor Slot: EK-uitblinker gecontracteerd en direct uitgezwaaid
21.01Weinig inhaalmomenten voor De Klassieker: 'Maar niet in het donker'
21.00Slot verwelkomt eerste aankoop, maar heeft er pas over jaar plezier van
21.00Praat mee op VP: Red Bull Salzburg - Dinamo Kiev
21.00Praat mee op VP: Galatasaray - Young Boys
20.55'PSV accepteert torenhoog bod op Bakayoko, maar Belg bedankt voor topsalaris'
20.50TransferTalk | Cancelo naar Saoedi-Arabië, Davy Klaassen in beeld bij Belgische topclub
20.48Praat mee op VP: Rayo Vallecano - FC Barcelona
20.45Officieel: Kadioglu heeft transfer naar Brighton te pakken, NEC casht mee
20.35'Ajax en AC Milan naderen akkoord: transfersom voor Vos valt fors lager uit'
20.35Ex-NEC'er Kadioglu rondt transfer naar de Premier League af
20.33PSV praat met Bakayoko over verlenging van contract
20.20Feyenoord, Ajax én KNVB teleurgesteld na streep door Klassieker: ‘Uitspelen competitie kan echt in gevaar komen’
20.15Hels karwei KNVB, Aboutaleb stelt eisen voor inhalen Klassieker: 'Niet in avond'
20.04Aboutaleb over Klassieker: 'Kan de veiligheid van de spelers niet garanderen'
20.00LIVE TRANSFERS: Liverpool wil Slot nieuwe aanvaller bezorgen, geen Brobbey-move
20.00Waar Stengs frustratie snel van zich afspeelde, zal het voor Bijlow lang duren voordat hij mislukte keuring vergeten is
19.50Cancelo voor topsalaris naar Saoedi-Arabië
19.47Ajax hoeft niet te rekenen op miljoenendeal: Brobbey zet zelf streep door transfer
19.46'Versterking voor Everton, Coman kan naar Saoedi-Arabië vertrekken'
19.46'Sarr naar Serie A, Coman verlaat Bayern en vertrekt uit Europa'
19.45Barcelona grijpt mis: Cancelo voor topsalaris naar Saoedi-Arabië
19.35'Feyenoord moet als een gek proberen Weghorst voor neus van Ajax weg te kapen'
19.32'Feyenoord zet niet direct streep door transfer Bulgaarse goalie na Bijlow-twist'
19.30Vertrokken Ajacied helder over eventuele terugkeer: 'Wat is er mooier dan dat?'
19.08'Beweging rond Akpom bij Ajax, dat Europa League kan gebruiken voor Weghorst-move'
18.55'Nottingham blijft op Eredivisie-tour en klopt nu bij Ajax aan voor Brobbey'
18.55Transfer Bijlow naar Southampton afgeblazen: Feyenoord-doelman niet door medische keuring
18.43Klassieker uitgesteld; nieuwe datum nog onbekend
18.43Ajax wil Akpom niet verhuren, PSV ontkent geruchten over Kurzawa
18.43Verhuur Akpom geen optie voor Ajax, PSV ontkent geruchten over Kurzawa
18.36Nottingham Forest informeert naar Brobbey
18.32'Man Utd belt naar Chelsea voor pikante ruil met Sancho als wisselgeld'
18.32'Ten Hag belt naar Chelsea voor pikante ruil met Sancho als wisselgeld'
Resultaten x
Overige

OMKOPING? BOM ONDER FIFA JURY WK 2018

Sinds zondagmorgen ligt er een bom onder de verkiezing voor de plek waar in 2018 het WK Voetbal gehouden gaat worden. Een groot bericht op de voorpagina van The Sunday Times, mogelijk de belangrijkste krant ter wereld, maakt duidelijk dat twee van de 24 leden van FIFA's Executive Committee (die op 2 december bepalen waar het WK wordt gehouden) hun stemmen aan de 'meest biedende' hebben verkocht. TV beelden ondersteunen het bericht.

18-10-2010 09:30 door Redactie ELF Voetbal

De FIFA heeft direct een onderzoek gestart naar de activiteiten van de Nigeriaan Amos Adamu en naar Reynald Temarii, de voorzitter van de voetbalbond van Oceanië, nadat vertegenwoordigers van de Sunday Times video beelden heeft getoond waarop Adamu een bedrag van $ 800,000 vraagt om voetbalvelden in zijn land aan te leggen en Temarii zo'n $ 2,4 miljoen wil voor het opstarten van een voetbalschool.

Beiden deden dit in gesprekken met undercover verslaggevers die beweerden te lobbyen voor een consortium van Amerikaanse bedrijven die in 2018 het WK naar de VS wilden halen. De VS hebben zich trouwens eind afgelopen week teruggetrokken als organisator voor het toernooi in 2018 waarvoor nu nog slechts vier kandidaten zijn: Nederland/België, Spanje/Portugal, Rusland en favoriet Engeland. De VS willen zich nu vooral richten op organisatie van het WK in 2022.

Uiteraard is het verkopen van stemmen totaal in strijd met de regels en richtlijnen van de FIFA. De wereldvoetbalbond heeft zondagmorgen direct al gereageerd met de wat slappe mededeling dat haar 'ethische commissie' het proces in de gaten houdt en dat ook zal blijven doen. Wel heeft men bij de Sunday Times al het beschikbare materiaal opgevraagd. "Zodra het materiaan binnen is zal de FIFA het onderzoeken nauwkeurig en zich daarna beraden over de volgende stappen."

Op de video is Adamu, de voorzitter van de West African Football Union, te zien en te horen als hij verslaggevers zegt het geld direct aan hem te betalen en geeft aan dat dit een stem voor de VS oplevert: "Natuurlijk heeft zo'n gift effect. Het is duidelijk dat als jullie willen investeren, jullie ook de stem willen hebben", zegt Adamu letterlijk.

De Sunday Times zegt ook dat de uit Tahiti afkomstige Temarii de verslaggevers heeft verteld dat twee andere landen die ook voor organisatie van het toernooi in 2018 en 2022 in aanmerking willen komen, zijn federatie al bedragen tot $12 miljoen hebben geboden omzijn stem te krijgen.

UPDATE: Volgens  Duncan Mackay, de British Sports Internet Writer of the Year van de website Inside World Football, zou de betrokkenheid van Adamu vooral een slag zijn voor Engeland dat hem al maandenlang heeft achtervolgd om zijn stem binnen te krijgen. De Engelse organisatie had vast op de stem van de Nigeriaan gerekend.

UPDATE 2: Bij het schandaal zijn nog twee andere Afrikanen - alsmede een Europeaan - betrokken. Amadou Diakite uit Mali, lid van FIFA's scheidsrechters comité en tussen 1998 en 2007 zelfs lid van het FIFA Uitvoerend Comité, zou de verslaggever - die de naam Franklin Jones gebruikte, op weg hebben geholpen door hem te vertellen dat als hij bedragen wil bieden om stemmen te kopen, hij dan aan een som van rond de miljoen dollar moet denken. "En dan moet u het aan de leden zelf overlaten wat ze met dat geld willen doen", zou Diakite hebben gezegd.

Tijdens een ontmoeting in Parijs zou Tunesiër Slim Aloulou, lid van de FIFA commissie die 'problemen moet oplossen' (en tussen 1988 en 2004 ook lid van het Uitvoerend Comité) zichzelf hebben aangeboden. Ook hij vertelde Franklin Jones bedragen van minimaal één miljoen dollar te bieden. "Alles daaronder is 'peanuts'", aldus Aloulou.

De Zwitser Michael Bacchini - voormalig FIFA-direurteur voor het Olympische Voetbaltoernooi - zou de Sunday Times undercover reporter hebben verteld dat bedragen van één miljoen makkelijk voor omkoping worden neergeteld.

UPDATE 3: De FIFA overweegt om de stemmingsprocedure van 2 december uit te stellen in verband met het onderzoek dat de wereldvoetbalbond gaat instellen. Dat zal deze week van start gaan.

UPDATE 4: FIFA-president Joseph Blatter schrijft in een brief aan de leden van het comité dat de bond een diepgravend onderzoek zal starten. Hieronder de tekst van de brief, gepubliceerde op de FIFA-website:

Zurich, 17 October 2010

Dear members of the FIFA Executive Committee,

I am sorry to have to inform you of a very unpleasant situation, which has developed in relation to an article published today in the Sunday Times titled "World Cup votes for sale".

The information in the article has created a very negative impact on FIFA and on the bidding process for the 2018 and 2022 FIFA World Cups. Some current and former members of the Executive Committee are mentioned in the article. FIFA has reacted by providing the following statement to the media, which I would like to share with you:

"FIFA and the FIFA Ethics Committee have closely monitored the bidding process for the 2018 and 2022 FIFA World Cups and will continue to do so. FIFA has already requested to receive all of the information and documents related to this matter, and is awaiting to receive this material. In any case, FIFA will immediately analyse the material available and only once this analysis has concluded will FIFA be able to decide on any potential next steps. In the meantime, FIFA is not in a position to provide any further comments on this matter."


FIFA will stand by this statement, and will open an in depth investigation, which we will start immediately together with the FIFA Ethics Committee and the FIFA Secretary General.


I will keep you duly informed of any further developments. In the meantime, I would like to ask you to refrain from making any public comments on this matter.


Thank you in advance for your cooperation.


Sincerely yours,
Joseph S. Blatter
FIFA President




Aanmelden
transfergeruchten Laatste: Jordan Teze lijkt op weg naar de uitgang bij PSV
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met… James Rodríguez?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.