Drie gebeurtenissen hebben het Nederland/België bid enorm in de kaart gespeeld: de publicatie van de omkopingsschandalen door de Engelse media, het bekend worden van mogelijke onderlinge afspraken tussen Spanje/Portugal en Qatar, alsmede het wegblijven van de Russische minister president Vladimir Poetin (zou inmiddels verwachten dat Rusland het niet gaat halen en wil geen gezichtsverlies lijden) kunnen allemaal positief uitpakken voor het Nederlandse WK-bid.
ELF Voetbal zet alle stemgerechtigde leden vaan het uitvoerend comité van de FIFA op een rijtje en geeft aan hoe ze (volgens de kenners uit hun eigen land) waarschijnlijk gaan stemmen.
FIFA
Sepp Blatter (Zwi). De FIFA President is niet vies van controversiële keuzes en wil het WK het liefst organiseren in een land dat het nog nooit heeft gehouden. Had in eerste instantie een voorkeur voor het Russische-bid, maar zou - nu Poetin wegblijft - zomaar naar Nederland/België kunnen overstappen. Vanwege het publiceren van alle schandalen door de Engelse pers en om niet in verband te worden gebracht met het Spanje/Portugal/Qatar-schandaal, zal zijn stem niet snel naar een van deze twee bids overgaan.
UEFA (Europa, 8 leden)
Michel Platini (Fra). UEFA-voorzitter, heeft een voorkeur voor de kleinere landen en zal waarschijnlijk Nederland/België steunen.
Angel Maria Villar-Llona (Spa). Maakt deel uit van het Iberische-bid en zal hier zeker voor stemmen.
Geoff Thompson (Eng). Zeker voor Engeland.
Michel D'Hooghe (Bel). Zeker voor Nederland/België.
Senez Erzik (Tur). Niet zeker, maar twijfelt waarschijnlijk tussen Rusland of Spanje/Portugal.
Marios Lefkaritis (Cyp). Volgens geruchten heeft Rusland zijn voorkeur.
Vitaly Mutko (Rus). Minister van Sport. Zeker voor Rusland.
Franz Beckenbauer (Dui). Voorkeur voor Rusland.
CONMEBOL (Zuid-Amerika, 3 leden)
Julio H. Grondona (Arg). Steunt Spanje/Portugal.
Ricardo Terra Teixeria (Bra). Door de BBC hard aangepakt. Steunt Spanje/Portugal. Absoluut niet Engeland.
Nicolas Leoz (Par). Nam volgens BBC ook smeergeld aan. Steunt Spanje/Portugal en zeker nooit Engeland.
CAF (Afrika, 4 leden, 3 stemgerechtigden)
Issa Hayatou (Cam). Werd in 2002 door de Engelse FA gesteund bij zijn - mislukte - poging om FIFA-voorzitter te worden. Steunt Engeland, tenzij hij te beledigd is door de BBC-reportage waarin hij van corruptie is beschuldigd.
Jacques Anouma (Ivo). Minister van Financiën. Steunt Rusland, tenzij de Belgen hem succesvol bewerkt hebben.
Hany Aborida (Egy). Maakt deel uit van de Spanje/Portugal/Qatar-combo.
AFC (Azië, 4 leden)
Mohamed bin Hammam (Qat). Heeft afspraken met Spanje/Portugal voor het steunen van elkaars bid.
Chung Mong Joon (ZKo). Steunt Nederland/België nu Guus Hiddink van de partij is.
Worawi Makudi (Tha). Maakt deel uit van Spanje/Portugal/Qatar-combine.
Junji Ogura (Jap). Steunt waarschijnlijk Nederland/België boven Engeland.
CONCACAF (Noord- en Midden Amerika en het Caribisch gebied, 3 leden)
Jack Warner (T&T). Ook genoemd in de BBC-reportage. Leek tot maandag Engeland te steunen, maar dat is inmiddels twijfelachtig.
Chuck Blazer (VS). Steunt waarschijnlijk Engeland.
Rafael Salguero (Gua). Steunt Spanje/Portugal.
EERSTE STEMRONDE
Als het allemaal gaat zoals ELF voetbal verwacht zal de uitslag van de eerste stemronde waarschijnlijk eindigen met Spanje/Portugal (8), Rusland (6), Nederland/België (4) en Engeland (4). Mogelijk eindigen Rusland en Nederland/België beide op vijf stemmen als Blatter meteen al Rusland in de steek laat en valt Engeland meteen af. Anders zal er een stemming plaatsvinden tussen Nederland/België en Engeland, waarbij de Engelsen waarschijnlijk het onderspit zullen delven, aangezien ze geen enkele steun zullen krijgen uit de hoek van de Spanje/Portugal-stemmers.
TWEEDE STEMRONDE
Alle stemmers op Engeland zullen waarschijnlijk overgaan naar het Nederland/België-bid. Rusland zal dus afvallen.
DERDE (EN LAATSTE) STEMRONDE
Ook onder de stemmers op Rusland zitten maar weinig FIFA-leden die op Spanje/Portugal gaan stemmen. Het Iberische-bid blijft voor de derde keer op 8 stemmen steken; Nederland/België krijgen 14 stemmen en halen het WK kan binnen.
Uitleg van de stemmingsprocedure
Donderdagmiddag, na de presentaties van alle kandidaten voor 2018, zal het uitvoerend comité van de FIFA zich terugtrekken en zullen alle 22 stemgerechtigde leden een stemkaart krijgen, met de keuze tussen Nederland/België, Spanje/Portugal, Engeland en Rusland. Een land met een meerderheid van 12 stemmen is de winnaar. In het geval dat er in de eerste stemronde geen absolute meerderheid is, zal de kandidaat met de minste stemmen afvallen. Als twee kandidaten gezamenlijk onderaan staan, zal een extra stemming plaatsvinden waarbij gekozen wordt welke van deze twee af moet vallen. Als de laatste stemronde een gelijkspel oplevert, zal de stem van FIFA President Sepp Blatter doorslaggevend zijn. De uitslag wordt zo rond 16:00 verwacht.