Ajax is daar overigens niet meer bij betrokken. De Amsterdammers wonnen woensdag met 2-0 van VVV Venlo en behaalden op dezelfde avond dat Real Madrid de 32ste Spaanse titel pakte, de 31ste landstitel uit de clubhistorie. Een prachtig resultaat en wat mij betreft - ik schreef het al eerder - een veel betere prestatie dan die van vorig seizoen, toen Ajax vooral profiteerde van het feit dat FC Twente op de laatste speeldag van het seizoen in de ArenA als het ware 'bevroor' en Ajax de titel in de schoot wierp.
In dit seizoen gebeurde min of meer hetzelfde, hoewel Ajax in de loop van het seizoen steeds beter ging spelen en in de laatste maanden een oppermachtige indruk maakte. Maar, zoals Johan Cruijff in zijn felicitatie-column ook schreef, Ajax dankt dit seizoen de titel ook aan het falen van de concurrentie. En dan met name aan de volledig mislukte tweede competitiehelften van AZ en FC Twente.
Hoe het zo mis kon gaan bij de Alkmaarders begrijp ik nog wel. Een loodzwaar programma, mede het gevolg van Europese en bekersuccessen, gecombineerd met een vrij kleine selectie, zorgde elke keer weer voor onnodig puntverlies. In Alkmaar ziet men het feit, dat bijna zeker in het komende seizoen weer Europa League-voetbal in het stadion te zien zal zijn, beslist als 'een prijs'.
Anders is dat bij FC Twente, waar ik sterk de indruk heb dat de in mijn ogen volledig onnodige wissel Adriaanse/McClaren uiteindelijk catastrofale gevolgen heeft gehad. Onder Adriaanse werden in de herfst van het afgelopen jaar 33 punten uit 17 wedstrijden gehaald en ook nog eens de volgende ronde van de Europa League bereikt. Eigenlijk was de bekeruitschakeling tegen PSV de enige tegenvaller voor de ploeg, die mijns inzien echt Adriaanse voetbal speelde: zolang er maar meer werd gescoord dan er tegentreffers waren, kon het nooit verkeerd gaan!
Met McClaren aan het roer begon de grote terugval. Opnieuw was de wedstrijd tegen PSV een uitzondering; een positieve deze keer. Maar voor de rest presteerde Twente zwaar onder de maat. Uiteindelijk werden nog 27 punten aan het totaal toegevoegd en is Twente nu niet eens meer zeker van Europa League-deelname. Sterker nog: de club wacht bijna zeker de loterij van de Play Off's om één laatste plaatsje, gevolg - door succes - met een eerste Europese ronde al begin juli. Een kleine catastrofe!
De onverwachte thuisnederlaag van Twente tegen Heerenveen heeft - behalve voor veel treurnis in Enschede - ook nog voor een bizar einde van de competitie gezorgd. Zondag immers spelen Heerenveen en Feyenoord tegen elkaar, een duel dat de thuisclub heel graag wil winnen. OF VERLIEZEN! Maar in ieder geval niet gelijk wil spelen. Deze rare situatie is een ongewenst gevolg van het feit dat de KNVB Bekerfinale zo ongewoon vroeg werd gespeeld.
Laten we er eens van uit gaan dat PSV zondagmiddag wint bij Excelsior en dat het AZ lukt om het aangeslagen FC Groningen aan de kant te zetten; beide geen rare voorspellingen. De uitslag van Heerenveen-Feyenoord is dan allesbepalend voor verdeling van de Europese plaatsen. Wint Heerenveen, dan wordt PSV tweede en speelt de Friese club (die dan als 4de eindigt) zelf in de Europa League. Wint Feyenoord, dan zijn de Rotterdammers tweede, gaat PSV (als bekerwinnaar) automatisch naar de Europa League en geeft de vijfde plaats - waar Heerenveen dan op eindigt - ook recht op Europa League-deelname. Tot zo ver niets aan de hand. Anders wordt het bij een gelijkspel. Dan gaat bekerwinnaar PSV naar de Champions League, gaat de extra Europa League-plaats naar bekerfinalist Heracles Almelo en moet Heerenveen ineens aan de Play Off's gaan deelnemen.
Ik zie het al voor me: de laatste minuut van Heerenveen-Feyenoord. De stand is nog 0-0 en Heerenveen-doelman Kristoffer Nordfeldt heeft de bal. Hij draait zich om, schiet de bal in eigen doel en loopt juichend weg, omdat hij zojuist Europees voetbal heeft veilig gesteld.
Dat wordt zondag nog genieten, daar in Friesland.