Juventus staat nog net in de top tien van clubs met de meeste inkomsten, maar over het algemeen moeten de Italiaanse clubs een enorme pas op de plaats maken. Dat blijkt uit de laatste editie van de Football Money League. AC Milan valt bijvoorbeeld voor het eerst uit de top tien, waar ook Napoli en Internazionale niet in staan. In 2001 stonden er nog vijf Italiaanse clubs in de top tien van de Money League van Deloitte.
Grootste probleem voor Italiaanse clubs is de ontwikkeling en bezit van de stadions, dat ver achterblijft bij concurrerende competities. Gekeken naar de inkomsten op wedstrijddagen, staan alle Italiaanse clubs, behalve Juventus, onderaan. Hoe heeft het zover kunnen komen en waarom lijkt Juventus zich aan de teloorgang te onttrekken?
Bijltjesdag
In tegenstelling tot wat veel mensen denken hanteert de Italiaanse voetbalbond strenge eisen voor wat betreft de economische huishouding. In de derde week van juni moeten alle clubs een sluitende begroting over het afgelopen seizoen kunnen aantonen. Op deze zogenaamde 'bijltjesdag' worden clubs, die met tekorten kampen, teruggezet naar lagere divisies op de voetballadder. Het cliché dat alle grote clubs in Italië grote schulden hebben is onzin. AC Milaan moest niet voor niets haar topspelers verkopen een paar jaar geleden. Messina is zo'n club die iedere keer de gok waagt, maar daardoor heen en weer pendelt tussen de lagere divisies en de Serie A.
Fonkelnieuw stadion afgebroken
De bouw van nieuwe stadions zou de oplossing zijn voor de neerwaartse kwaliteit van de Serie A. Alleen, lokale overheden staan de bouw hiervan vaak niet toe, bang om de macht over de clubs te verliezen. Daardoor spelen veel clubs in stadions van de gemeente. De clubs willen uiteraard een eigen stadion om deze te kunnen exploiteren en zo meer inkomsten te genereren. Cagliari is hiervan een mooi voorbeeld. De huidige Serie A-club liet een nieuw stadion bouwen, maar de gemeente verbood het om erin te spelen. Cagliari keerde terug in het oude Saint'Elia en het nieuw gebouwde stadion werd afgebroken…
Een club als Juventus heeft wél een eigen stadion, simpelweg omdat de eigenaren Fiat machtiger zijn dan de lokale overheid in Turijn. Kijkend naar de concurrent AC Milan is dat vreemd, aangezien dat zelfs Silvio Berlusconi niet lukte in Milaan. Het gevolg is dat Juventus een veel grotere bron van inkomsten heeft. De inkomsten uit wedstrijddagen bedragen voor AC Milan nu bijvoorbeeld slechts tien procent (!) van het totale bedrag. Internazionale doet het nog slechter. Commerciële deals kunnen het gebrek aan inkomsten uit uitzendrechten of de inkomsten uit wedstrijddagen de komende jaren enigszins camoufleren, maar de enige redding lijkt voor de clubs uit Milaan toch echt een nieuw stadion.