- De in het begin van het seizoen hevig bekritiseerde PSV-doelman Andreas Isaksson blijkt ondanks 13 tegentreffers toch gewoon de minst gepasseerde doelman te zijn.
- Dat Ajax wel erg afhankelijk is van Luis Suárez. 18 Goals (hoewel die eigen goal van André Ooijer natuurlijk nooit op Suarez's conto had mogen komen) en 11 assists zeggen genoeg.
- Dat Rogier Molhoek (Vitesse) en Nana Asare (FC Utrecht) met 7 gele kaarten wel erg veel aan de noodrem moesten trekken.
- Ajax (311) en PSV (301) de meeste doelpogingen ondernamen en dat deze ploegen de meeste doelpunten (5x) in het eerste kwartier van een wedstrijd scoorden.
- VVV-Venlo na het vertrek van Keisuke Honda waarschijnlijk niet meer aan het totaal van 8 doelpunten zal komen, die tot nu toe van buiten het strafschopgebied zijn gescoord.
- Er pas 15 goals direct zijn gescoord uit vrije schoppen. En er slechts één speler (PSV-er Balázs Dzsudzsák) twee keer uit zo'n positie scoorde.
- FC Utrecht en VVV-Venlo (4x) het vaakst scoorden uit een hoekschop. En dat PSV na 155 genomen hoekschoppen slechts één keer juichend terug naar eigen helft kon lopen.
- Dat AZ-aanvallers altijd scherp staan. Maar dat 54x 'teruggevlagd' worden voor buitenspel wel erg veel is.
- Ajax het team is dat in het laatste kwartier van zijn wedstrijden verreweg het meest (11x) scoorde en dat het Haags kwartiertje verleden tijd lijkt, omdat de Hagenaars in 18 wedstrijden vanaf de 75e minuut niet tot scoren kwamen.
- 10 Gele kaarten bij RKC Waalwijk - Sparta Rotterdam een negatief seizoenrecord is.
- Mads Junker (Roda JC) en Sandro Calabro (VVV-Venlo) 3x erg scherp waren toen de doelman van de tegenstander de bal niet goed kon verwerken.
- Alfons Groenendijk de trainer moet zijn die het meest met dichtgeknepen billen in de dug-out zat, omdat de Willem II-tegenstanders gezamenlijk maar liefst 284 doelpogingen konden ondernemen.
- Piet Velthuizen (Vitesse) voor velen de beste speler van de eerste competitiehelft is.
- Michal Papadopulos (sc Heerenveen) en Ola Toivonen (PSV) al vijf keer raak kopten.
- Willem II en NEC met 318 en 313 bestrafte overtredingen de duels niet uit de weg lijken te gaan.
- NEC (39), RKC Waalwijk (38) en ADO Den Haag (36) een dusdanig aantal kaarten hebben verzameld dat de Fair Play Cup voor hen nu al niet meer te winnen is.
- Heracles Almelo met zijn voor de Eredivisie kleine begroting een geweldige eerste seizoenhelft heeft afgewerkt.
- De 54 bestrafte overtredingen tijdens VVV-Venlo - RKC Waalwijk waarschijnlijk niet meer in een wedstrijd overtroffen zullen worden.
- Maarten Stekelenburg (Ajax) de doelman is die 491 minuten achtereen niet werd gepasseerd.
- De toeschouwers tijdens FC Utrecht - Sparta Rotterdam het ongelofelijke aantal van 25 hoekschoppen genomen zagen worden.
- Dat de vleugelspelers van PSV (Dzsudzsák en Lazovic) gezien hun 8 assists waaruit werd gescoord erg waardevol zijn.
Interessante statistische informatie. Maar is het u ook opgevallen dat nog steeds geen speler van FC Twente is opgevoerd terwijl die ploeg toch echt de Eredivisie aanvoert.
Simpelweg te verklaren, omdat FC Twente de ploeg is die het meest efficiënt met het aantal doelpogingen omgaat. En daar gaat het nog steeds om.
Toch had de huidige stand er heel anders uit kunnen zien. Deze week kwam ik in contact met de familie Opmeer. Vader en twee dochters. Voetballiefhebbers, die zich sinds het afgelopen seizoen, nadat zij grondig onderzoek hadden verricht, verbazen en opwinden over de hoeveelheid wedstrijdresultaten die negatief werden beïnvloed door arbitrage missers. En dan lieten zij fouten bij een 3-0 stand of twijfelgevallen zelfs buiten beschouwing. De consequenties blijken ingrijpend te zijn. Volgens het onderzoek zou in mei jl. De Graafschap in plaats van FC Volendam direct zijn gedegradeerd en zou Ajax op basis van de eindstand toegelaten zijn tot de voorronden van de Champions League. Ook dit seizoen houdt het Opmeer-trio de vergissingen van de vaderlandse arbitrage nauwkeurig bij. Aan het eind van het seizoen worden de resultaten in boekvorm gepresenteerd. Het boek dat de passende titel "Het klonk als hands", ontleend aan een uitspraak van scheidsrechter Jan Wegereef na afloop van de wedstrijd Roda JC tegen PSV op 18 januari 2009, gaat dragen.
Tegen het einde van de wedstrijd meende Wegereef dat Roda JC-verdediger Pa-Modou Kah hands maakte. Hij kende PSV een strafschop toe waardoor de wedstrijd in een gelijkspel eindigde. De beelden lieten duidelijk zien dat Kah de bal tegen zijn hoofd kreeg. De scheidsrechter gaf dat na afloop ook toe. Zijn verweer was opvallend: 'Het klonk als hands'.
Er wordt vaak gezegd dat aan het eind van het seizoen alle plussen en minnen tegen elkaar kunnen worden weggestreept. Maar is dat wel zo? Zeker met de drie punten die men tegenwoordig voor een overwinning krijgt, kan het verschil aardig oplopen. Ik vroeg om een aantal voorbeelden en deze werden spontaan uit de mouw geschud.
En of ik mij de volgende voorbeelden nog kon herinneren?
- Bij Willem II - Vitesse waar Vitesse een duidelijke stafschop werd onthouden;
- Bij Heracles Almelo - AZ waar AZ een zuivere stafschop werd onthouden;
- Bij VVV-Venlo - ADO Den Haag waar een Venlo's doelpunt werd toegekend terwijl de bal niet geheel over de doellijn was geweest;
- Bij Vitesse - Feyenoord waar Vitesse een zuivere strafschop werd onthouden;
- Bij PSV - Ajax waar het winnende doelpunt werd gescoord terwijl er een duidelijke duwfout aan vooraf ging;
- Bij PSV - VVV-Venlo waar een doelpunt van PSV werd afgekeurd terwijl er van buitenspel totaal geen sprake was;
- Bij Heracles Almelo - Feyenoord waar, voordat Feyenoord scoorde, twee overtredingen over het hoofd werden gezien;
- Bij FC Twente - RKC Waalwijk waar FC Twente duidelijk vanuit buitenspelpositie scoorde;
- Bij FC Utrecht - Sparta Rotterdam waar FC Utrecht in buitenspelpositie scoorde en de Rotterdammers een strafschop werd onthouden;
- Bij FC Twente - VVV-Venlo waar de Tukkers scoorden nadat er duidelijk hands was gemaakt;
- Bij Vitesse - VVV-Venlo waar VVV-Venlo een duidelijke strafschop werd onthouden;
- Bij NAC Breda - Feyenoord waar NAC Breda tot twee keer toe een strafschop werd onthouden;
- Bij Roda JC - FC Twente waar Roda JC alle recht op een strafschop had;
- Bij NEC - FC Utrecht waar FC Utrecht recht op een duidelijke stafschop had;
- Bij Vitesse - NEC waar de thuisclub twee strafschoppen door de neus werden geboord;
Of ik er nog meer wilde horen. Nee, laat maar.
Maar ik ben erg nieuwsgierig naar de verdere resultaten van het onderzoek. En hoe zou de huidige stand in de Eredivisie eruit zien als de bovenstaande situaties volgens het spelregelboekje zouden zijn beoordeeld?
Neem uw rekenmachine er maar even bij. Tijd genoeg.
Het voetballen is voorlopig toch afgekeurd.
Klik hier voor informatie over de auteur.