"We hebben de kosten afgelopen jaar al teruggebracht van 14,8 miljoen naar 12,8 miljoen. Maar ook komend seizoen gaan we hiermee door. We zullen de kosten nog eens met minstens een miljoen euro moeten terugdringen", vertelde Van Geel tegenover L1. "Dan kom je steeds verder naar het bedrag wat staat tegenover je inkomsten. Want de uitdaging aan onze kant bestaat om de exploitatie sluitend te krijgen. Het verleende bedrag helpt daar een groot deel aan bij, maar nu willen we door blijven gaan om de inkomsten te laten groeien en de kosten omlaag te brengen."
Van Geel gaf bovendien toe dat Roda JC zonder het verleende bedrag van de gemeente uitstel van betaling had moeten aanvragen. Dat betekent in de praktijk een stap op weg naar een faillissement. Nu kan de club weer gezond worden, volgens de algemeen directeur. Het geld krijgt Roda JC overigens over termijnen van vier jaar. Pas na 2025 hoeft de club de lening terug te betalen en volgens van Geel gaat dat zeker gebeuren.
De wethouder van de gemeente Kerkrade kon niet garanderen dat het geld ooit terugvloeit in de gemeentekas. "Waarom niet? Tot die tijd zal Roda JC de huur betalen van het stadion. Waarom zouden we er daarna niet mee verder gaan en tegelijk de schuld aflossen?", vraagt Van Geel zich af.
Al staat hij wel voor een extra uitdaging. "Wij hadden twee activa die we konden gebruiken voor onze exploitatie. De waarde van de spelers op het veld en de waarde van het stadion. We zijn er nu één kwijt. Roda JC is er daar één van de laatste mee in Nederland, want de meeste clubs hebben hun stadions al verkocht aan gemeente of investeerders."
De eisen van de gemeente vindt hij overigens logisch. "Vanaf de eerste keer dat ik in november een vergadering van de gemeenteraad heb meegemaakt, verloopt alles volgens goede afspraken. Ik vind het geen enkel probleem dat de gemeente onze Raad van Commissarissen komt versterken. We vinden het logisch om open en transparant te zijn. Deze stap is prima."