Op dit moment kent Ajax met 62 miljoen euro de grootste begroting van Nederland. Feyenoord draait met een bedrag van 35 miljoen per jaar. "Met dit stadion zal de begroting nadrukkelijk omhoog gaan", vertelde algemeen directeur Eric Gudde tijdens de officiële napraat.
"Ik hoef in Nederland alleen maar naar Vitesse te wijzen om te bepleiten dat geld een belangrijk deel van je succes bepaalt. We gaan naar een begroting toe waarin alleen Ajax een concurrent is." De nieuwe voetbaltempel zou in de zomer van 2018 geopend moeten worden in Rotterdam-Zuid.
Sinds de introductie van de plannen voor een nieuw stadion is er veel kritiek op het verdwijnen van de oude Kuip. Een vrijwillig actiecomité ReddeKuip heeft ook een alternatief plan in handen. Gudde: "Het is logisch dat er nu nog emotie is en twijfels zijn, maar om structureel tot de top te behoren moet Feyenoord dit nieuwe stadion omarmen."
Gudde verzekerde dat supporters een grote inbreng krijgen tijdens het bouwproces van het stadion. "Het is een absolute voorwaarde dat de sfeer minstens zo goed is als in de huidige
Kuip. We zullen de suggesties van het Legioen meenemen. Dit moet het thuis van de Feyenoord-fans blijven. Dat wordt bijvoorbeeld concreet in het feit dat mensen dicht op het veld moeten zitten en worden betrokken bij de inrichting van fanshops en dergelijke", tekende NUsport op.
Gudde en stadiondirecteur Jan van Merwijk zijn langs diverse stadions in Europa gegaan om inspiratie op te doen. Schalke 04, Benfica, Arsenal en Steaua Boekarest dienden als goede voorbeelden om het nieuwe stadion op in te richten. "Daar hebben we goed rond kunnen kijken. Ongevraagd komen supporters ook met tips waar we zeker naar luisteren."
Volgens Gudde zijn de risico's voor de gemeente beperkt. "Ik denk wel dat er wat overtuigingskracht nodig zal zijn, maar wat dat betreft ben ik vol vertrouwen. Als je nagaat dat de garantstelling van de gemeente pas ingeroepen wordt wanneer we op vijftien procent van de geplande inkomsten zitten, dat halen we bij wijze van spreken al met de rondleidingen en vijf thuiswedstrijden, dan acht ik het risico voor de gemeente vrij gering," is te horen op het filmpje van RTV Rijnmond hierboven.
Het gevaar van de Europese Commissie, dat onder meer PSV momenteel nauwlettend in de gaten houdt, ligt daarbij op de loer. "Brussel kijkt mee in dit proces. De discussies die in Eindhoven aan de gang zijn, willen we hier niet hebben. Er gaat geen euro belastinggeld in dit stadion", vertelde Van Merwijk.
Overigens is nog niet duidelijk hoe het nieuwe stadion gaat heten. De betrokken partijen zijn op zoek naar een bedrijf dat de naam wil verbinden aan de accommodatie die nu nog onder de werknaam 'Het Nieuwe Stadion' door het leven gaat. Feyenoord hoopt dat het geschikte bedrijf bereid is 2,5 miljoen euro per jaar voor de naamgeving te betalen.
Laatste nieuws
Resultaten
x
BinnenlandGudde: 'Feyenoord kan zich na komst nieuw stadion meten met Ajax'
Ambitieuze woorden. Feyenoord denkt door de komst van het nieuwe stadion financieel de concurrentie met Ajax weer aan te kunnen. Dat werd bekend gemaakt rond de presentatie gisteren (woensdag) in het stadhuis van Rotterdam.