Laatste nieuws
01.20Arne Slot bijt op zijn tanden tegenover Viaplay: ‘Ik hoop dat ze dit niet naar Engels vertalen’
00.40Met debuterende Depay wint Corinthians cruciaal degradatieduel
00.02Hoofd en hand van Klaassen en de Sadiq-show: samenvattingen eredivisie
00.00Farioli over gebrek aan creativiteit bij Ajax: 'Niet om huilen'
00.00Henderson laat doorschemeren: 'Bergwijn... Speler met veel kwaliteiten'

Gisteren

23.55Farioli legt keuze voor Kaplan uit en gaat in op rol Weghorst tegen Go Ahead
23.52Henderson: 'Niet ideaal om op laatste dag twee buitenspelers te verliezen'
23.45Klaasen weet niet wat hij hoort: 'Tussenjaar? Wij kunnen meer dan derde plaats'
23.45Klaassen redt punt voor matig Ajax bij Go Ahead Eagles
23.45Heracles boekt dankzij flitsende start in Nijmegen eerste zege van seizoen
23.44Farioli verdedigt Weghorst na Ajax-basisdebuut: 'Lag niet aan Wout'
23.40Real Madrid herstelt zich van blunder Courtois, PSV-beul Juventus scoort weer niet in Serie A
23.33Boca - River Plate ontspoort (uiteraard): dappere arbiter keurt late goal af
23.32Boca Juniors - River Plate ontspoort (uiteraard): dappere arbiter keurt late goal af
23.30Farioli is hard voor Ajax-spelers: 'Niemand haalde zijn niveau'
23.15Go Ahead voelt zich benadeeld door niet gegeven strafschop tegen Ajax: ‘Hele aparte beslissing’
23.15'Memphis-mania' op debuutavond: Nederlander boekt belangrijke zege met Corinthians
23.05Gepasseerde Vinícius Júnior helpt Real langs Espanyol, Girona blijft het lastig houden
23.04Memphis Depay debuteert als invaller voor winnend Corinthians
23.02Real Madrid boekt na invalbeurt uitblinkende Vinícius alsnog klinkende zege
23.01Real Madrid herstelt zich na fout Courtois en wint van Espanyol
23.01Heracles Almelo boekt tegen NEC eerste seizoenszege
23.00Paris Saint-Germain geeft Olympique Marseille en AS Monaco een kans
23.00Heracles Almelo boekt bij NEC eerste zege van het seizoen
22.57Heracles Almelo verrast NEC en boekt eerste zege van het seizoen
22.57Debutant Memphis laat zich zien tijdens broodnodige zege Corinthians
22.56Ajax-redder Klaassen: 'Tussenjaar? Dat kan niet, zeker niet bij Ajax'
22.55Heracles knokt zich na sterke start in Nijmegen naar eerste zege
22.54Real Madrid recht de rug na ongelukkig eigen doelpunt van Courtois
22.41Kritische Farioli: 'Dit was de slechtste wedstrijd onder mijn leiding'
22.36VI Live: Real Madrid zet het recht, Memphis debuteert in Série A
22.30Ten Hag baalt van puntenverlies met United: 'Hadden daar beter mee om moeten gaan'
22.28VI Live: Memphis debuteert in Série A, Dembélé gouden wissel bij PSG
22.26'Koppige' Wijndal in genade aangenomen bij Ajax: 'Ik laat mij niet zo wegsturen'
22.25Pover Ajax worstelt zich door treffer Davy Klaassen naar moeizaam gelijkspel tegen Go Ahead Eagles
Resultaten x
Binnenland

Hoe staat het Nederlands elftal er voor?

Vanavond komt het Nederlands elftal bijeen in Noordwijk voor de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije en de oefeninterland tegen Italië. We kunnen vaststellen dat Nederland er rooskleuriger voorstaat dan eind vorig jaar. Hoe deden de Oranjespelers het de afgelopen weken?

20-03-2017 19:39 door Redactie ELF Voetbal

Doelmannen:
Wat betreft de doelmannen lijkt Jeroen Zoet een zekerheid voor een basisplek in de komende wedstrijden, aangezien de PSV-keeper als enige een basisplaats heeft bij zijn broodheer. Jasper Cillessen imponeerde weliswaar in de halve finale van de Copa del Rey tegen Atlético Madrid, maar maakte daarentegen ook pas een keer zijn opwachting in de competitie voor Barcelona. Michel Vorm stond aan het begin van het seizoen een tijdlang onder de lat bij Tottenham Hotspur vanwege een blessure van concurrent Hugo Lloris, maar sinds diens terugkeer speelde ook Vorm nog maar sporadisch.

Verdediging:
De personele problemen in de verdediging zijn voor bondscoach Danny Blind vrij groot. Met het centrum Jeffrey Bruma-Virgil van Dijk leek Blind een definitieve keuze te hebben gemaakt achterin, maar beiden zijn momenteel geblesseerd. Daartegen staat wel de terugkomst van Stefan de Vrij, die indruk maakt in de Serie A. De oud-Feyenoorder kende lange tijd fysieke problemen en speelde zijn laatste interland in en tegen Turkije, september 2015. Even leek het er op dat hij de interlandperiode weer aan zijn neus voorbij moest laten gaan, maar de kwetsuur aan zijn knie viel gelukkig mee. Afgelopen weekend maakte hij het duel tegen Cagliari vol en hield bij bovendien de spitsen van scoren. Overigens met Wesley Hoedt naast hem in het centrum. De Alkmaarder kan zijn debuut maken voor Oranje komende week.

Liefst vijf Ajax-verdedigers haalde Blind bij de selectie. Uit de statistieken blijkt dat dit niet geheel onterecht is, want Ajax kreeg na de winterstop pas drie doelpunten om de oren. Afgelopen weekend kende het team een off-day, maar vorige week donderdag maakte de achterhoede juist indruk door tegen FC Kopenhagen vrijwel geen kans weg te geven.

Net als De Vrij speelde ook Bruno Martins Indi al lange tijd niet voor Nederland. Dat heeft zo zijn redenen: de ex-Feyenoorder speelde zelden bij FC Porto en kreeg in zijn laatste interland op onverklaarbare reden de rode kaart, terwijl Oranje tegen IJsland voor zijn laatste kans streed om plaatsing voor het Europees kampioenschap. Daarnaast werden Rick Karsdorp en Daley Blind opgeroepen. De zoon van de bondscoach komt de laatste weken minder aan bod bij Manchester United, maar heeft nog genoeg speelminuten in de benen.

Middenveld
Op het middenveld zijn de problemen voor Blind een stuk minder groot, want de keuzeheer beschikt over vijf spelers die, op wat voor niveau dan ook, in uitstekende vorm steken. Kevin Strootman, Jens Toornstra, Tonny Vilhena, Davy Klaassen en Georginio Wijnaldum zijn aan een uitstekend seizoen bezig. Vooral die laatste heeft zich ontwikkeld tot een van de steunpilaren van Liverpool de laatste maanden. In de kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk in oktober was de middenvelder niet goed, maar Wijnaldum komt deze periode met een andere status binnen bij Oranje.

Dan is er ook nog Wesley Sneijder. De 126-voudig international kwakkelde de afgelopen weken met een dijbeenblessure, maar stond afgelopen weekend weer in de basis tegen Trabzonspor. De laatste keer dat Sneijder negentig minuten volmaakte, dateert echter alweer van eind januari. In die wedstrijd tegen Akhisarspor was de Utrechter met drie voorzetten wel van doorslaggevende waarde voor Galatasaray.

Aanval
Het is misschien wel de meest prangende vraag voor de bondscoach: kan Blind om de prestaties van Bas Dost heen? In een competitie met meer aanzien dan de Eredivisie is de spits van Sporting Lissabon niet te houden. Dost heeft een straatlengte voorsprong in de strijd om het topscorerschap en was bovendien afgelopen weekend wederom twee keer trefzeker. Dit kalenderjaar haalt Dost ongekende gemiddelden.

Toch laait de discussie omtrent de spitspositie in volle hevigheid. De laatste interland tegen Luxemburg kreeg Dost de kans in de spits, maar maakte hij een matige indruk. Vincent Janssen daarentegen heeft het altijd goed gedaan in Oranje, maar kan bij zijn club maar weinig indruk maken. Ondanks de blessure van Harry Kane krijgt Janssen nog steeds weinig kansen bij Spurs. Veelzeggend was de wissel van trainer Mauricio Pochettino van afgelopen weekend. Harry Winks werd op het middenvelder bijgebracht tegen Southampton en Dele Alli kreeg de taak de spitspositie in te vullen. Janssen kreeg nog wel wat speeltijd, maar het was te weinig om veel te laten zien.

Wie de wind wel weer in de rug heeft is Memphis. Dat is nodig ook voor Oranje, want Blind zit verlegen om goede buitenspelers, zeker nu ook Eljero Elia weer geblesseerd is. Tegen Paris Saint-Germain had hij zijn doelpuntrijke begin in Ligue 1 een vervolg kunnen geven, maar oog in oog met Kevin Trapp verloor hij de controle over de bal. Neemt niet weg dat de ex-speler van PSV zichzelf een kick-start heeft bezorgd bij Olympique Lyon. Hij maakte inmiddels al vijf doelpunten. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de terugkeer van Arjen Robben. Gezien zijn reactie op de wissel van afgelopen weekend heeft de Groninger nog steeds het heilige vuur in zich branden. De bondscoach heeft weer wat te kiezen. 

Krijgt Vincent Janssen de komende wedstrijden een basisplaats van Danny Blind?




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Kees Kwakman, Volendamse karaktervoetballer
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Ansu Fati?
transfergeruchten Laatste: Potentiële (links)buitenkansjes voor Ajax
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.