Eigenlijk niet. In Engeland staat er met het Community Shield jaarlijks een soortgelijk affiche op de rol. Het kleinood wordt vaak gewonnen door een klein poeltje clubs, maar gek genoeg al tijdenlang niet door de aanstaand kampioen - dat deed Manchester United in 2010 voor het laatst. In de afgelopen seizoenen wisselde de schaal tussen United en Arsenal - de beide ploegen hebben allebei al in geen jaren meer een hoofdrol gespeeld in de titelrace. De vraag is hoe Arsenal en Chelsea de wedstrijd zondag zullen benaderen.
Ook in Duitsland rust er niet direct een zegen op de trofee. Vooruit, Bayern München won hem wel eens en werd vervolgens kampioen - bijvoorbeeld afgelopen seizoen of in het eerste seizoen onder Louis van Gaal, maar nooit slaagde een andere ploeg daarin. Ook de drie titelseizoenen voor het vorige verloor Bayern in de eindstrijd. Wolfsburg, Werder Bremen, Borussia Dortmund of VfB Stuttgart, geen van al die clubs won ooit de Supercup voor ze de titel pakten. Statistisch gezien is het dus geen slimme zet als Peter Bosz zaterdag de Super Cup voor zijn Borussia Dortmund opeist.
De Italiaanse Supercup is doordat de wedstrijd vaak in alle windstreken gespeeld wordt op een moment dat er toevallig een gaatje in de agenda is nogal gedevalueerd. Toch wordt hij wel serieus genomen. Italiaanse ploegen worden vaak in reeks kampioen en winnen in die tijd de helft van die bekers. Toch kan het ook een sein van een onttroning zijn. Internazionale werd in 2010 voor het laatst kampioen, maar won nog wel de Supercup voor het dal wachtte. Hetzelfde deed een jaar later AC Milan. Sindsdien heeft Juventus een kampioensabonnement, maar in de Supercup wil ook La Vecchia Signora nog weleens een steekje laten vallen.
Opvallend is dat er ook in Spanje toch een patroon zichtbaar lijkt: de winnaar van de Supercup wordt geen kampioen. In de Supercopa de España - Lionel Messi is all-time topscorer - is net als in Italië de eigenaardigheid dat een winnaar van de dubbel niet tegen de runner-up van de competitie, maar van de Copa del Rey speelt. Het leidt er wel mede toe dat sinds 2010 de winnaar van de seizoensopening geen kampioen meer werd. Dit terwijl Real Madrid en Barcelona vier van de zes keer de Supercopa voor zich opeisten, terwijl ook Atlético Madrid tot de winnaars behoort.
Kortom, de Supercup is niet overal even vervloekt als in Nederland, maar toch zou je verwachten dat de winnaar ervan beter presteert in de competitie. Tenzij je Juventus of Bayern München heet en de competitie in een ijzeren greep houdt, is het een noodlot dat je misschien maar beter niet kan tarten.