Dat heeft Victor Montagliani, hoofd van de aandeelhouderscommissie van de FIFA, gezegd. De Canadese zakenman meldde dat er logische redenen zijn om de huidige maatregel niet aan te passen. Zo wil hij voorkomen dat spelers uitkomen voor landen, waarmee ze enkele connectie hebben. Daarbij wijzende naar het feit dat Qatar en Bahrain in de zeroes diverse Brazilianen inlijfden om de eer van hun land te verdedigen.
Tegelijk liet Montagliani ook weten dat in bepaalde gevallen uitzonderingen toegestaan moeten worden. "De wereld verandert, immigratie verandert", vertelde de bestuurder, die ook voorzitter is van de CONCACAF, de voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika. "Het is goed om hier eens naar te kijken en oplossingen te bedenken, zonder de integriteit van het spel aan te tasten."
Op dit moment mogen voetballers niet meer voor een ander land uitkomen, als ze een bindende officiële wedstrijd hebben gespeeld. Zo heeft de nationale voetbalbond van Kaapverdië een voorstel ingediend om deze regel te laten varen. Spelers met één of twee interlands achter hun naam, die geen uitzicht meer hebben op meerdere wedstrijden voor hun land, zouden uitgesloten worden van een belangrijk onderdeel van het voetbalspel.
Kan Oranje nog gebruik maken van deze regel als de FIFA de regel versoepelt? Jazeker. Hieronder enkele spelers die we graag snel in Oranje zien:
1.
Hakim Ziyech, Ajax
"Vanuit Zeist is er nooit naar me omgekeken. Ik heb maar één keer bij Oranje Onder 19 gezeten, mocht een enkele keer bij de beloften opdraven en slechts twee duels voor Jong Oranje afwerken. Door een blessure moest ik bij het grote Oranje snel afhaken. In het leven gebeuren dingen nooit zonder reden. Dat ik last van mijn enkel kreeg, moest blijkbaar zo zijn."
Hakim Ziyech lichtte in het decembernummer van 2015 in ELF Voetbal zijn keuze voor Marokko toe. "Bij de volgende interlands van Nederland werd ik gepasseerd door Danny Blind, terwijl ik bij FC Twente de lijn van vorig seizoen gewoon aan het doortrekken was. Die teleurstelling betekende voor mij de bekende druppel." Inmiddels onderhoudt Ziyech een haat-liefde-verhouding met bondscoach Hervé Renard. De Afrika Cup ging aan zijn neus voorbij. De verhouding is nu weer goed. Maar voor hoe lang?
2.
Karim el Ahmadi, Feyenoord
De aanvoerder van Feyenoord koos in juni 2008 al voor Marokko. "Ik herinner me de eerste wedstrijd in Marokko, er was meteen warmte van alle kanten en dat mis je nog wel eens in Nederland. Hier ontbreekt soms het respect. Als ik toch zie hoe er in Nederland wordt omgesprongen met een speler als Clarence Seedorf. Hij zou in Marokko een God zijn", zei hij toen.
Wel vond de geboren Tukker het nemen van een beslissing 'verschrikkelijk lastig'. "Want je neemt een belangrijk voorschot op de toekomst. Ik heb er vooral met mijn ouders en vrienden over gesproken. Mijn vader had wel een voorkeur voor Marokko, maar als het Nederland was geworden, was hij net zo trots op me geweest. En dat geldt ook voor mijn Marokkaanse vrienden. Uiteindelijk heb ik mijn gevoel laten spreken."
Een andere reden waarom El Ahmadi voor Marokko koos was dat Foppe de Haan het niet zo zag zitten in de middenvelder. "Foppe de Haan (coach van Jong Oranje, red.) zag het niet zo in mij zitten. Hij vond me geloof ik niet zo'n heel goede speler. Ik was in zijn ogen te frivool."
3.
Marco Asensio, Real Madrid
Zoals bekend is Marco Asensio Willemsen de zoon van een Spaanse vader en Nederlandse moeder. Zijn moeder, een Rotterdamse, overleed in 2011. De middenvelder is nu 21 jaar en al jaren het grootste talent op de Spaanse velden. In september 2015 poogde bondscoach Danny Blind hem over te halen om te kiezen voor Oranje.
"Hij was zeer vereerd dat we contact met hem zochten. Hij zei: 'dank u wel meneer Blind, maar ik kies op dit moment voor Spanje. Ik voel mij Spaans.' We wisten al van de dubbele nationaliteit van Asensio en we hebben nu gekeken hoe hij tegenover Oranje stond." Ook assistent-bondscoach Van Nistelrooy belde nog met Asensio, omdat de Nederlander goed overweg kan met de Spaanse taal, maar het antwoord van de middenvelder bleef hetzelfde.
Op 29 mei 2016 debuteerde hij uiteindelijk voor Spanje.
4.
Cuco Martina, Everton
Donderdagavond stond hij als linksback in de basis bij Everton voor de Europa League-wedstrijd tegen Olympique Lyon. De plek waar in Oranje diverse spelers zijn getest. De 28-jarige verdediger speelde eerder in de Premier League twee jaar voor Southampton. Martina is geboren in Rotterdam, maar speelt voor Curaçao. Daar is hij zelfs aanvoerder.
Op 9 augustus 2011, toen hij net voor RKC Waalwijk speelde, koos hij voor Curaçao. Hij sprak vier jaar later nog over die keuze. "Zelf kan ik helaas niet meer voor het Nederlands elftal uitkomen, maar ik heb geen spijt van mijn keuze. Het is voor mijn familie daar ook speciaal, die spreek ik alleen met vakantie of rond interlands. Ze vertellen me dan dat ze trots zijn en dat ik het goed doe. Het is voor de meesten speciaal me te zien, want ze kennen me alleen van televisie. Waar mogelijk komen ze dan ook kijken als ik er speel."
5.
Oguzhan Özyakup, Besiktas
Özyakup werd geboren in Zaandam, speelde voor ZTS, Hellas Sport en AZ. De middenvelder speelde voor Oranje Onder 17 en 19, maar in februari 2012 koos hij voor Turkije. "Als Turkse voetballer ben ik zeer blij om bekend te maken dat ik voor het nationale team van Turkije heb gekozen," liet hij weten via zijn Twitteraccount.
Die zomer verruilde hij Arsenal voor Besiktas. Op 28 mei 2013 debuteerde hij voor Turkije in een oefeninterland tegen Letland (3-3). Op het EK van 2016 in Frankrijk kon hij rekenen een basisplaats. Özyakup, nog altijd maar 25 jaar, heeft nu dertig interlands achter zijn naam staan.