Dat bedrag zou bovenop de tussen beide clubs overeengekomen 9,5 miljoen euro, de transfersom die inclusief bonussen en premies tot dat bedrag kan oplopen, komen. Op 4 december kon Ajax immers al het persbericht versturen dat Bandé per 1 juli 2018 speler van Ajax wordt. En dat de enkelvoudig international van Burkina Faso een verbintenis voor vijf jaar heeft getekend. Maar KV Mechelen was niet te vermurwen daar een contract voor 5,5 jaar van te maken.
Marc Overmars, directeur spelerszaken, baalt. "Ik weet niet hoe deze weken gaan verlopen. We zouden graag willen dat hij deze winter komt, want dan leer je elkaar beter kennen. En dan heb je, met het oog op komend seizoen, al een paar maanden gewonnen. Maar KV Mechelen staat er niet heel goed voor en heeft hem nodig in strijd om lijfsbehoud," legde hij uit voor de aanwezige journalisten op het trainingskamp in het Portugese Lagos. Ook vanwege de blessure van Kasper Dolberg, die vanwege een voetblessure twee maanden buitenspel staat, staat achter een eerdere overgang de toevoeging 'gewenst'.
Speeddating
Maar KV Mechelen heeft in de Belgische Jupiler Pro League nog maar één ploeg onder zich staan en de competitie is daar al 21 wedstrijden onderweg. KV Mechelen houdt haar goudhaantje voorlopig ook weg uit de media. Zoals dat ook al ging, toen de Belgische club de Afrikaan vastlegde. Pas eind november mocht Bandé voor de eerste keer met de pers praten. In een georkestreerde speeddating deed de toenmalige topscorer van de Belgische competitie voor het eerst zijn verhaal.
Later bleek waarom. Een dag later lichtte KV Mechelen de optie in zijn contract, waardoor hij tot 2021 vastlag. Echter slechts schijn voor de bühne, want een week later tekende Bandé bij Ajax. KV Mechelen kon nu een veel hogere transfersom vragen. Met het basisbedrag van 8,25 miljoen euro, dat kan oplopen tot 9,5 miljoen, verpletterde Bandé het transferrecord van de club. Ivan Obradovic en Milos Kosanovic waren in het verleden voor 2,5 miljoen euro verkocht aan respectievelijk Anderlecht en Standard Luik. Cijfers die keihard uit de boeken werden gedonderd.
Anderlecht
Bij RSC Anderlecht zullen ze zich nog wel eens hard achter de oren krabben. Bij de Europese scouts was zijn naam allang bekend, maar AS Monaco, FC Porto en de Belgische recordkampioen klopten als eerste op de deur met een uitnodiging voor een stage. Een visum voor Portugal en Frankrijk vormde een probleem, waarna hij onder trainer Mohamed Ouahbi eind november 2016 drie weken testte bij de beloften op Neerpede. "We hebben geen berekeningsfout gemaakt", vertelde Ouahbi onlangs in Sport/Voetbalmagazine. "Het was een probleem van timing, dat moeten we wel durven toe te geven."
"Hij was geen Lionel Messi, hè. Als ik absoluut wilde dat hij zou blijven, dan had ik er alles aan gedaan om meer druk te zetten op het bestuur. We hadden een jaar eerder bij de U21 al vijf, zes Afrikanen in de selectie, terwijl we maar vier buitenlanders mogen opstellen. Toen Hassane bij ons testte, hadden we met Abdoul Dante, Mohammed Dauda en Edo Kayembe net drie spelers vastgelegd. Op dat moment moesten we een beslissing nemen over Hassane. We stelden hem voor om vier maanden later nog eens langs te komen."
Kostje voor KV Mechelen, dat in februari toesloeg en hem een tweejarige verbintenis liet signeren. Dany Sidibé, een zakenrelatie van Anderlechts hoofd jeugdopleiding Jean Kindermans, nam contact op met Fi Vanhoof, de voormalige technisch directeur van Malinwa. "We testten bij KV Mechelen onder het toeziend oog van Yannick Ferrera en die was snel overtuigd", blikte Sidibé terug in Sport/Voetbalmagazine op de bewuste stage.
Bandé had ook niet verwacht dat zijn ontwikkeling daarna met reuzesprongen vooruit zou gaan. "Alles is zo snel gegaan", vertelde hij op de speciaal belegde persconferentie. "Ik ben nog maar amper zes maanden in België en ik moet al nadenken over mijn toekomst op korte termijn. Het laat me uiteraard niet onberoerd dat er zoveel internationaal gerenommeerde clubs naar mij kwamen kijken, maar eerlijk waar: het heeft me nooit stress bezorgd. In Afrika zeiden ze me al dat veel mensen mijn YouTube-video bekeken. Ik voelde daardoor geen extra druk. Hier is het net hetzelfde: als ik goed presteer op het veld, zal de rest automatisch volgen."
Politieagent
De Burkinees groeide op in Kombissiri, een stad met ongeveer 17.000 inwoners op veertig kilometer van de hoofdstad Ouagadougou. Net zoals veel andere Afrikaanse voetballers stamt hij uit een arme familie en was hij afhankelijk van de financiële steun van zijn grote broer, een politieagent. Anders had hij zijn grote droom niet kunnen verwezenlijken. "Dankzij hem ben ik inderdaad profvoetballer geworden. Hij zorgde binnen ons gezien voor het inkomen. Hij kocht ook mijn eerste voetbalschoenen."
"Nu is het aan mij om mijn familie financieel te helpen met wat ik verdien in Europa. Daarom had ik er afgelopen zomer geen enkel probleem mee om mijn land te verlaten. Ik was mentaal voorbereid om hard te werken en zo te slagen als profvoetballer." Op zijn dertiende was Bandé ontdekt bij FC Salitas, het gloednieuwe opleidingscentrum van de Burkinese oud-minister van Sport Yacouba Ouédraogo. FC Salitas speurt jonge voetballers op over heel het land om hen de kans te geven hun talent te ontwikkelen. Twee jaar later debuteerde Hassane Bandé in het eerste elftal van FC Salitas, op dat moment nog in de derde afdeling van het Burkinese voetbal. In sneltreinvaart maakte hij furore. Hij werd topscorer met 17 doelpunten en in een mum van tijd hielp hij zijn ploeg met een promotie naar de hoogste afdeling.
Bij Ajax wil hij uiterlijk komende zomer ook hoge ogen gaan gooien. Het vroegtijdige handelen van de hoofdstedelingen is verklaarbaar. Zo zat de eerste maanden van het huidige seizoen al een blik geïnteresseerde clubs op de tribune voor Bandé: PSV, Newcastle United, FC Barcelona, Manchester United, Arsenal, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen, VfB Stuttgart, Internazionale, Fiorentina en Lille. Allemaal stuurden ze minstens één keer een scout naar AFAS-stadion Achter de Kazerne.
Overmars: 'Bandé is een doelgerichte speler met veel dreiging. Ik ben blij dat hij nu getekend heeft, ook al komt hij pas na dit seizoen naar Amsterdam.'
— AFC Ajax (@AFCAjax) 4 december 2017
Hele item met reactie Bandé ?? https://t.co/svaEBPGyWk#WelkomBandé pic.twitter.com/iPupiVpomg
"Uiteraard ben ik heel tevreden met de overstap die ik ga maken, want sportief gezien is het een stap vooruit", vertelde Bandé kort bij zijn presentatie in Amsterdam, die enkel door de Ajax-media werd geregistreerd. "Maar eerst heb ik een missie met KV Mechelen. Na de zomer richt ik mij op Ajax om me daar verder te ontwikkelen en ook met Ajax succesvol te zijn."
Sinds de bekendmaking van zijn transfer wist Bandé overigens niet meer te scoren voor KV Mechelen. Sterker nog, de negentienjarige aanvaller staat al sinds 5 november 2017 droog. Zeven wedstrijden lang. Op 20 december werd hij nog van het veld gestuurd in de slotminuut van de competitiewedstrijd tegen Club Brugge, toen hij met gestrekt been vol op de voet ging staan van Wesley Moraes. Het leverde hem een schorsing van twee speeldagen en een boete van 600 euro op. Op 20 januari hervat de club het seizoen met een thuisduel met Zulte Waregem. Of Bandé daarbij is? Als het aan KV Mechelen ligt, zeer zeker. Als het aan Ajax ligt, zeker niet.