Want hoe doen ze dat? “Dat is logischerwijs niet eenvoudig te beantwoorden, de mensen zijn hier ook verbijsterd. Maar er zijn wel een paar dingen die eruit steken. Het gaat om zaken die al sinds 2009 doorgegeven worden, toen hier het eerste grote succes arriveerde. Zo heeft de club altijd drie ervaren spelers, vaak komen die uit de Duitse Bundesliga. Die hebben dan al elders succes gehad en kunnen de ploeg helpen dragen. Zo ontstaat een soort kettingreactie.”
Maar met enkel een paar goede ervaren krachten ben je nog nergens. Hoe zit het met de jeugdopleiding? “Basel heeft het geluk dat er een paar goede jonge spelers zijn voortgebracht. Denk aan Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri en Fabian Frei. Die komen ook vaak uit de regio. Zo is er enerzijds gemerkt dat je ook zonder enorme budgetten kunt presteren, daar komt nog bij dat het geld van hun verkopen weer in nieuwe spelers kon worden geïnvesteerd”, aldus Rohr.
Grote talenten, daar kunnen we in Nederland wel over meepraten. De jeugdopleidingen van Ajax en Feyenoord behoren tot de beste van de wereld, en bij PSV zijn ze er van oudsher bedreven in om talent naar Eindhoven te importeren. Is er dan nog meer? “Je moet weten dat Basel eigenlijk een heel kleine club is. De aandacht voor spelers is hier heel groot, het is allemaal erg persoonlijk. Ik kan me voorstellen dat het er bij Ajax anders aan toe gaat. De media is redelijk rustig, in de eigen competitie hoef je niet altijd volle bak te spelen. Voor jonge spelers is het hier goed leven en een goede plek om zich te ontwikkelen.”
Als voorbeeld noemt Rohr Mohamed Elneny, de middenvelder die nu furore maakt bij Arsenal. “Het is natuurlijk maar gissen, maar ik denk dat hij zich in een andere omgeving nooit zo ontwikkeld had als hier. Je ziet nu hetzelfde met Éder Balanta(Colombiaanse verdediger van FC Basel, red.), die zijn vergelijkbaar. Prima voetballers, maar vrij schuchter. Die bloeien hier beter op dan bij andere clubs, waardoor zowel Basel als de spelers profiteren”, vervolgt de verslaggever.
Is er dan een kans tegen Manchester City? Basel heeft er tenslotte een handje van om tegen Engelse clubs te stunten. Rohr ziet dat toch heel lastig worden. “Eigenlijk houdt niemand daar rekening mee. Basel heeft dan wel succes gehad tegen Manchester United, Chelsea en Liverpool. Maar zodra er Engelsen komen die niet als Engelsen spelen, zijn de kansen vrij gering. En het voetbal van Pep Guardiola is allesbehalve Engels, dus dat wordt heel lastig.”
Tot slot dan de vraag hoe het met Ricky van Wolfswinkel zit. De bekerheld van Vitesse verkaste afgelopen zomer naar de Zwitserse competitie, die in Nederland niet of nauwelijks te volgen is. Hoe vergaat het hem? “Het is een beetje een moeilijke zaak. Hij heeft ervaring, dat staat voorop. Hij had alleen de pech dat het elftal net begon te draaien toen hij geblesseerd raakte. De ploeg speelt nu ook meer gericht op de counter, dus de vraag is hoe dat bij hem past. Hij is nu wel weer speelklaar, maar ik vraag me af of hij in de basis begint”, besluit Rohr.