Robin van Persie
De verloren zoon is terug. Of een ouwe lul is terug. Het is maar wie je het vraagt; de Feyenoord-fans of die van ADO. 5015 dagen zat er tussen Robin van Persies laatste Eredivisie-wedstrijd voor zijn terugkeer en de eerste erna: een record. 5015 dagen waarin het niveau daalde en het verlangen naar de terugkeer van een grootheid groeide. Wij waren erbij toen het eindelijk zover was. “Ik hoop gewoon veel mensen blij te maken.”
Justin Kluivert
Hij is overtuigd van zijn eigen kwaliteiten. Durft hardop te dromen van een carrière in de wereldtop. Justin Kluivert zit vol branie en bluf, zoals men in Amsterdam pleegt te zeggen. In goed Rotterdams ook wel arrogant genoemd. Justin Kluivert is de vleesgeworden Ajacied. Maar hoe lang nog? “Ik wil een speler worden die uiteindelijk voor 160 miljoen naar Barça, Real of een van die andere topclubs gaat."
Oussama Assaidi
Voor een Marokkaan is de Marokkaanse nationale ploeg het hoogst haalbare. Voor een international is het WK het hoogst haalbare. Oussama Assaidi is een paar maanden verwijderd van wat de kroon op zijn werk kan worden. Wij doken met hem het verleden in. Over een havenplaatsje in Marokko, een vruchtbaar pleintje in Amsterdam en een Marokkaanse politie-escorte.
Rajiv van La Parra & Terence Kongolo
Er zijn meer wegen die naar Huddersfield leiden. Vaak begint zo’n weg in Rotterdam. Rajiv van La Parra en Terence Kongolo bewandelden heel verschillende routes voordat zij neerstreken in de grauwe industriestad. Ook wij togen naar Huddersfield, voor een gesprek met twee Rotterdammers die tegenwoordig als broers door het leven gaan.
Tyronne Ebuehi & William Troost-Ekong
Met een beetje geluk brengt Hoofddorp twee WK-deelnemers voort. Niet slecht voor een plaats met 75 duizend inwoners in een land dat zelf al twee eindtoernooien ontbreekt. William Troost-Ekong (Bursaspor) en Tyronne Ebuehi (ADO Den Haag) maken zich met Nigeria op voor een zomer in Rusland. “In beide landen worden we niet voor de volle honderd procent geaccepteerd. In Nederland worden we soms buitenlander genoemd, in Nigeria gelden we als blanke jongens.”
Kylian Mbappé
Met beide voeten op de grond blijven staan, was het devies. Geen sinecure, als de grond onder die voeten nog na beeft van de inslag die een transfersom van minimaal 130 miljoen euro maakte. Maar Kylian Mbappé laat zich niet snel gek maken. Hij is bescheiden, tegen het nederige aan. Een openhartig interview met een toekomstig Gouden Bal-winnaar. “Ik zal mijn kinderen later niet kunnen vertellen over jeugdzonden die ik begaan heb, want ik heb daar nooit de tijd voor gehad.”
Albert Gudmundsson
Het was al nacht toen een lading foto’s binnenkwam in onze inbox. Afzender: Kristbjörg Helga Ingadóttir, moeder van PSV’er Albert Gudmundsson. Een bijzondere selectie foto’s rechtstreeks uit het archief van de minstens zo bijzondere voetbalfamilie geeft een fraai inkijkje in de achtergrond van de IJslandse aanvaller. Vier generaties van voetbalinternationals en één bijna-president komen aan bod.
EN VERDER:
BLIKVANGERS
MOHAMED SALAH
TALENT: TOMMY ST. JAGO
ARGENTIJNSE AANVALLERS
LEGENDARISCH MOMENT
COLUMN: SCHERPE BLIK
JASON VERMEER IN CHINA
SUPERELF: JOONAS KOLKKA
ERNST HAPPEL
CULTHELD: JOE LEDLEY
TWEEDE DIVISIE: RICK HEMMINK
COLUMN: KOOIGEVECHT