Nederland
De clubs in de Eredivisie hebben veel meer verdiend dan uitgegeven in de voorbije transferperiode. Door de uitverkoop bij FC Twente en het vertrek van onder anderen Jordy Clasie, Steven Berghuis, Memphis Depay, Georginio Wijnaldum naar de Premier League kwam het saldo uit op +86,2 miljoen euro. Een bedrag dat bijvoorbeeld geen enkele competitie uit de traditionele top vijf kan overleggen. Alleen de Portugese competitie doet het een stuk beter dan de Eredivisie. (+218.7 miljoen)
Totaal uitgegeven: 51,6 miljoen
Totaal ontvangen: 137,8 miljoen
Meest uitgegeven: PSV, 21,8 miljoen
Meest ontvangen: PSV, 51,0 miljoen
Engeland
Nog niet alle deals zullen verwerkt zijn, maar de transfer van Anthony Martial is alvast opgenomen in de balans. De conclusie? Het record dat vorig jaar werd gevestigd is alweer achterhaald. Vooral met dank aan Manchester City, dat met Kevin de Bruyne en Raheem Sterling de twee grootste transfers van deze zomer voor hun rekening namen. Sinds de steenrijke sjeiks het eind augustus 2008 voor het zeggen kregen, werd er bijna een miljard euro (!) aan transfersommen betaald.
Totaal uitgegeven: 1,151 miljard
Totaal ontvangen: 572,8 miljoen
Meest uitgegeven: Manchester City, 204,4 miljoen
Meest ontvangen: Manchester United, 101,6 miljoen
Spanje
Ondanks de afgeketste transfer van David de Gea naar Real Madrid verpulverden Spaanse clubs deze transferperiode het oude nationale record. Nooit eerder gaven de twintig clubs op het hoogste niveau zo'n groot bedrag uit. Opvallend genoeg hadden FC Barcelona en Real Madrid daar niet het grootste aandeel in: vooral Valencia gaf een vermogen aan nieuwe spelers uit. Los Che is verantwoordelijk voor een kwart van het totaalbedrag, mede dankzij het definitief overnemen van huurlingen Rodrigo, Alvaro Negredo en André Gomes. Dit was mede mogelijk door het vertrek van verdediger Nicolas Otamendi. Manchester City telde 44,6 miljoen euro neer voor de Argentijn. Geen enkele andere speler in Spanje leverde deze zomer meer op.
Totaal uitgegeven: 573,0 miljoen
Totaal ontvangen: 387,1 miljoen
Meest uitgegeven: Valencia, 142 miljoen euro
Meest ontvangen: Atletico Madrid, 104 miljoen euro
(Nicolas Otamendi)
Duitsland
Zwarte cijfers in de Bundesliga. Vooral met dank aan Engelse clubs die met succes zaken deden in Duitsland. De Premier League was verantwoordelijk voor bijna de helft van het totaal ontvangen transferbedrag. AZ-tegenstander FC Augsburg kreeg van Chelsea bijvoorbeeld twintig miljoen euro voor verdediger Abdul Rahman Baba, Heung-Min Son verkaste voor dertig miljoen van Leverkusen naar Tottenham, en ja, ook de late megatransfer van Kevin de Bruyne naar Manchester City hielp een handje mee. VfL Wolfsburg ging uiteindelijk akkoord met een bedrag van 75 miljoen euro. Daarmee werd de Belg de duurste voetballer van de mondiale transferzomer.
Totaal uitgegeven: 411,4 miljoen
Totaal ontvangen: 477,1 miljoen
Meest uitgegeven: Bayern München, 86 miljoen
Meest ontvangen: Wolfsburg, 96,3 miljoen
Italië
Juventus was de afgelopen maanden de club die het meeste uitgaf op de transfermarkt. Na het verlies van onder anderen Andrea Pirlo, Arturo Vidal en Carlos Tevez werd de selectie versterkt met Alex Sandro, Mario Mandzukic, en de duurste aanwinst Paulo Dybala. Met het vertrek van Arturo Vidal naar Bayern München (37 miljoen euro) had De Oude Dame ook de duurste speler die wegging in huis. Zowel AC Milan (Carlos Bacca) als Internazionale (Geoffrey Kondogbia) legden dertig miljoen euro voor een speler neer in de hoop de weg naar boven weer te vinden.
Totaal uitgegeven: 576,5 miljoen
Totaal ontvangen: 494,3 miljoen
Meest uitgegeven: Juventus, 127,4 miljoen
Meest ontvangen: Internazionale, 90,4 miljoen
(Kondogbia, van Monaco naar Internazionale voor dertig miljoen)
Frankrijk
Titelhouder Paris Saint-Germain had de meest spectaculaire inkomende transfer Ángel Di María, maar AS Monaco deed toch de beste zaken. Althans, in financieel opzicht. Geoffrey Kondogbia (Inter, 30 miljoen), Layvin Kurzawa (PSG, 25 miljoen), Yannick Ferreira Carrasco (Atletico, 20 miljoen), Anthony Martial (Man United, 50-80 miljoen) werden allemaal voor grote bedragen verkocht.
Totaal uitgegeven: 399,9 miljoen
Totaal ontvangen: 308,6 miljoen
Meest uitgegeven: Paris Saint-Germain, 116,1 miljoen
Meest ontvangen: AS Monaco, 160,4 miljoen
(Bron: Transfermarkt.de)