Het was een geldkwestie waardoor het pasgeboren Sporting Limburg niet verder kon bestaan in het Nederlandse clubvoetbal. Alles was eind 2009 geregeld: Een thuishaven, de tenues en de doelstellingen werden bedacht. Uiteindelijk was Fortuna Sittard de club waardoor het project in het water viel. Diezelfde club heeft nu bewezen geen fusie nodig te hebben om weer op het hoogste niveau te acteren.
Teloorgang van het Limburgse voetbal
Eind 2014 voltrok een rampscenario zich over het Limburgse clubvoetbal. Na de degradatie van Roda JC en VVV-Venlo zou er in het seizoen 2014/2015 geen enkele Limburgse voetbalclub meer op het hoogste niveau actief zijn. Ook hadden VVV-Venlo, Roda JC, Fortuna Sittard en MVV stuk voor stuk de financiële hulp van de gemeente nodig. VVV-Venlo vroeg om een nieuw stadion om de club te laten groeien, maar de provincie zag hier geen heil in. Vervolgens zag Roda JC tot groot geluk de huur voor het Parkstad stadion verlaagd worden door de provincie. Ook Fortuna Sittard stond op de rand van de afgrond en de club zou de volgende ploeg in het Nederlandse voetbal zijn die failliet zou gaan. Uiteindelijk was het niet de gemeente, maar hoofdsponsor Fitland die een doemscenario voor de club uit Sittard voorkwam. MVV was al jarenlang in de Jupiler League actief en had acuut financiële steun van de provincie nodig. In de vorm van miljoenen euro's kwam de provincie de club uit de hoofdstad tegemoet.
Sporting Limburg
De roep om een fusie tussen de Limburgse clubs was vanuit het zuiden nu weer groot. Een situatie met vier clubs actief op het tweede niveau met financiële problemen was een schande voor het Limburgse voetbal. Bovendien waren drie clubs (MVV, Fortuna Sittard en Roda JC) binnen een straal van dertig kilometer te veel. Een samensmelting was nodig. De plannen van 'project Sporting Limburg' uit 2009 werden weer aangekaart.
- Fortuna Sittard en Roda JC moeten fuseren. MVV zou vanzelf later wel aansluiten. VVV-Venlo was financieel gezond en lag bovendien in het noorden dus de Venlonaren werden niet in de plannen betrokken.
- De tenues, thuishaven en clubnaam werden weer gerecycled
- En deze keer zou de provincie wel de schulden van Fortuna Sittard af moeten gaan lossen. Deze schulden zaten een fusie in 2009 in de weg.
Het plan kreeg echter veel weerstand vanuit de verschillende supportersgroepen. Clubmannen en Limburgse voetbaliconen konden zeggen wat ze wilden, het plan van een fusie zou uiteindelijk nooit doorgang vinden.
Limburgse voetbalrevolutie
Na één seizoen zonder een Limburgse ploeg in de Eredivisie, promoveerde de grootste Limburgse ploeg weer naar de Eredivisie. Roda JC eindigde derde in de Jupiler league, maar bereikte de Eredivisie alsnog via de nacompetitie. Twee seizoenen later zou VVV-Venlo kampioen worden op het tweede niveau. Zaterdagavond was Fortuna Sittard de volgende ploeg die weer zou terugkeren in de Eredivisie na seizoenenlang ploeteren in het rechterrijtje van de Jupiler League.
VVV-Venlo en Fortuna Sittard zien we volgend seizoen dus zeker terug in de Eredivisie. Roda JC strijd nog voor lijfsbehoud en MVV wil via de nacompetitie ook nog een gooi doen naar promotie. In het gunstigste geval zijn er volgend seizoen dus weer vier Limburgse ploegen actief op het hoogste niveau. Een situatie die vier jaar geleden nog absoluut ondenkbaar was. Limburg is Back.