Laatste nieuws
17.25Cucurella begrijpt verbazing over niet gegeven penalty Duitsland
17.22Chiellini verbaasd door ontbreken De Ligt in Oranje: 'Nooit verwacht'
17.13PSV-foto's van Driouech lekken uit: rugnummer waarmee aanvaller gaat spelen bekend
17.05Verweij komt met pittig voorstel: 'Je kunt hem op de plek van Van Dijk zetten'
17.05LIVE EK 2024 | Oranje heeft volgens databureau grotere kans op finale dan Engeland, Maatsen hervat training
16.53Bellingham geeft credits aan Hasselbaink voor vlekkeloze penaltyserie
16.51President Erdogan pissig na duel met Oranje: 'Dit is straf voor Turkije als natie'
16.50Nieuwe EK-bal gepresenteerd: bevat nog verder ontwikkelde technologie
16.50Kijk LIVE en exclusief: oefenwedstrijd tussen Go Ahead Eagles en Almere City:
16.40Pedri accepteert excuses: 'Bedankt voor je bericht, blijf tot einde in Duitsland'
16.40TransferTalk | Thiago (33) hangt schoenen aan de wilgen, ex-AZ’er Pocognoli nieuwe trainer Union
16.38Go Ahead-opponent hard onderuit in Noorse topper
16.3146-voudig Spaans international Thiago Alcántara beëindigt plotseling voetbalcarrière
16.21Waar, wanneer, tegen wie en hoe laat speelt Oranje de halve finale op het EK?
16.13Barça-teamgenoten krijgen het met elkaar aan de stok tijdens Copa América
16.10Databureau maakt kans op finaleplek én EK-winst van Nederlands elftal bekend
16.05Groot nieuws van Romano: Thiago (33) hangt voetbalschoenen aan de wilgen
16.05Babel pleit voor verandering: 'Wordt te snel doorgeselecteerd in Nederland'
16.05Oranje-fan voor 250 euro opgelicht: 'Zag het in auto, ben toen ook nog geflitst'
16.03De UEFA laat Nederland in halve finale met compleet andere bal dan eerder spelen
16.00Vrolijke gezichten, familie en herstelde Maatsen op trainingsveld Oranje
15.59Herstelde Maatsen keert terug op trainingsveld met Oranje
15.50Waarom de halve finale tegen Engeland in (bijna) alles een clash is om je op te verheugen
15.45'Zirkzee mag zichzelf na het EK officieel speler van Manchester United noemen'
15.40Oranje haalde al eens een finale in Dortmund
15.35LIVE: BBC-pundits vrezen Nederlands elftal, Oranje-fans zeker over EK-winst
15.30Mikautadze kreeg wél hulp bij Ajax: 'We zouden gaan eten, maar hij heeft afgezegd'
15.25LIVE TRANSFERS: Zirkzee en De Ligt richting Manchester, Bayern versterkt aanval
15.25Stengs bevestigt: "Er is interesse"
15.21Oranje-international Joshua Zirkzee dicht bij droomtransfer naar Manchester United
15.20Wout Weghorst van ‘finisher’ naar ‘starter’ in halve finale tegen Engeland? Koeman zou het moeten overwegen
15.14Zelden vertoond: drie jongens supporten Oranje vanuit Duits politiebusje
15.13Ronald Koeman krijgt daags na zege van Nederland op Turkije uitstekend nieuws
15.10Koeman krijgt goed nieuws over Oranje-afwezige: selectie weer compleet
15.10Verweij neemt het op voor Oranje-aanvaller: 'Als je middenveld zo slordig is…'
Resultaten x
Binnenland

Bas Sibum: "NEC zit in mijn hart, maar ik gun FC Emmen de Eredivisie"

In aanloop naar de dubbele confrontatie tussen FC Emmen en NEC sprak ELF Voetbal met de geboren en getogen Drentenaar Bas Sibum. We spraken met hem over de kansen van 'zijn' FC Emmen in de play-offs, de bestuurlijke en sportieve onrust bij NEC en zijn trainersloopbaan.
09-05-2018 19:00 door Marc Gunterman

Nauwelijks voor te stellen. Maar tien jaar geleden plaatste NEC zich voor het UEFA Cup-toernooi. Een van de sleutelspelers uit die ploeg heette Bas Sibum. De hardwerkende middenvelder uit Nieuw-Amsterdam ging altijd voorop in de strijd en leidde zijn team naar een mooi avontuur, dat uiteindelijk pas in de knock-out fase tegen Hamburger SV zou stranden. Tussen 2008 en 2011 droeg hij negentig wedstrijden het rood-groen-zwarte shirt van de Nijmeegse voetbaltrots. Hij had er graag nog meerdere seizoenen aan vastgeplakt. "Ik kwam bij NEC in een rotperiode binnen. De club stond op omvallen en had nauwelijks vertrouwen en wedstrijden gewonnen. Maar op een gegeven moment kantelde het. We wonnen en kregen vertrouwen. Dat resulteerde in, voor mij persoonlijk, een onvergetelijke tijd. NEC zit daarom voor altijd in mijn hart."

Als hij de selectie van toen en nu naast elkaar legt, komt Sibum met een opvallende conclusie. "Die selectie die we toen tot onze beschikking hadden, zie ik NEC niet snel meer bij elkaar krijgen. Ik denk dat trainer Mario Been wat dat betreft een luxepositie had. We hadden een ongelooflijk goed elftal. Hij hoefde ons amper te motiveren. Alles liep op een gegeven moment vanzelf. In elke linie hadden we de juiste spelers aangevuld met exceptionele kwaliteiten. Dat zorgde voor een ultieme balans en dosis creativiteit. We versloegen iedere ploeg in de tweede seizoenshelft. Mario Been werd de succesvolste trainer in de clubhistorie. Met die selectie van toen kan NEC nu makkelijk in de subtop van de Eredivisie meedraaien. Zonder twijfel."

Hoe het de laatste seizoenen toch zo heeft kunnen misgaan voor NEC valt volgens Sibum maar moeilijk te peilen. "Natuurlijk heeft de bestuurlijke onrust voor spanningen en irritaties gezorgd, maar dat is niet dé boosdoener. Om de haverklap trainers de laan uitsturen en binnenhengelen heeft veel invloed gehad op het runnen van een club als NEC. Als je ziet hoe de supporters in Nijmegen meeleven, dan is dat echt fantastisch. Zo intens. Ik weet dat de supportersverenigingen kort op de directie zitten. Dat zegt genoeg over de volksclub NEC. Maar de ene trainer heeft een andere kijk op het spelletje dan de ander. Je moet je systeem afstemmen op de kwaliteit van je selectie. Ik denk dat er veel trainers voorbij zijn geracet zonder rekening te houden met de beperkingen van spelers van het kaliber NEC. NEC is NEC en geen Europese grootmacht."

Dubbele confrontatie

FC Emmen en NEC kruisen in de halve finale van de Play-Offs om promotie de degens met elkaar. Het eerste duel wordt donderdagmiddag 14.30 uur afgewerkt in Emmen en drie dagen later vindt de return plaats in de Nijmeegse Goffert. Sibum voelt voor FC Emmen, waar hij nu een seizoen als (jeugd)trainer werkzaam is, net zoveel als voor NEC. "NEC is gezien de ranglijst favoriet voor dit duel, maar ik weet dat het niet van een leien dakje gaat in Nijmegen. Vooral in uitduels is NEC dit seizoen matig. Ik denk dat wij een goede selectie hebben en ons prima kunnen meten met NEC. We zijn moeilijk te verslaan en hebben bovendien vier punten tegen ze gepakt in de reguliere competitie. Thuis wonnen we verdiend met 1-0 en uit pakten we in de slotfase een punt. Wat dat betreft geeft dat voldoende vertrouwen en houvast voor de dubbele confrontatie met NEC."

Sibum had net als veel NEC-supporters niet verwacht dat de Nijmegenaren de voorsprong van zeven punten nog zouden weggeven. "Gezien de kwaliteit van de selectie hoort NEC direct te promoveren, maar wat Fortuna heeft gepresteerd is uitzonderlijk. Ik vind dan ook dat zij het verdienden. NEC zal in de Play-Offs tegen ons alles op alles zetten om alsnog te promoveren, maar wij weten wat we kunnen. Ik schat ons hoger in. Ik denk dat wij het over twee duels gaan redden."

Trainersloopbaan

De 35-jarige Drent was in het veld een geboren leider. Hij coachte zijn medespelers vaker dan dat hij een beslissende eindpass gaf en overlegde meer kilometers dan vijf spelers bij elkaar. "Ik heb veel te danken gehad aan mijn conditie. Het trainersvak is op mijn lijf geschreven. Ik ben nu assistent-trainer bij het eerste elftal. Trainer Dick Lukkien geeft mij vrijheid. Dat is prettig. 's Morgens trainen we met het eerste en 's middags volgt rond half vier de O19. Dan trainen we bijna twee uur en ben ik rond half zeven 's avonds weer thuis. Ik maak lange dagen. Ik investeer er veel in. Ik wil als trainer voor het hoogst haalbare gaan. Dat wilde ik als voetballer ook. Ik kan me bij FC Emmen goed ontwikkelen en krijg hier veel ruimte. Wie weet word ik over een aantal jaar wel hoofdtrainer van FC Emmen of NEC. Dat zou helemaal mooi zijn."




Aanmelden
transfergeruchten Laatste: Ajax laat oog vallen op Daniele Rugani (29)
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met… Mesut Özil?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <

Wat is jouw leeftijd?

Om content en uitingen over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten dat je oud genoeg bent. Je kan hoe dan ook onze website bezoeken.

24 jaar of ouder
Jonger dan 24 jaar

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.