Zijn plekje achter het doel op de Bok de Korvertribune zal hij zondag weer innemen als om 14.30 uur het beginsignaal klinkt van de return in de finale van de Play-Offs tussen Sparta Rotterdam en FC Emmen. “Ik heb al jaren een seizoenkaart”, vertelt Zijm tegenover ELF Voetbal. “Ik ga samen met mijn dochter. En een vriendje van haar met zijn vader. Die zat al als supporter op de tribune toen ik nog voor Sparta speelde.”
De nu 40-jarige oud-profvoetballer, die ook voor AZ, PEC Zwolle, Go Ahead Eagles en Excelsior uitkwam, verwacht een lastige wedstrijd voor de Kasteelheren. “FC Emmen heeft niets te verliezen en kan vrijuit spelen. De spelers hebben vertrouwen na de vorige ronde tegen NEC en zullen nu die lijn willen doortrekken. Lukt het niet, is er geen man overboord. ‘De volgende keer beter’, luidt dan het devies. Bij Sparta staat er juist enorm veel druk op. Handhaving moet. Er is veel geld mee gemoeid. Kijkende naar de begroting en sentimenten hoort Sparta in de Eredivisie. Degene die straks de eerste goal maakt, zit in een zetel.”
Omschakeling
De vorige duels in de Jupiler Play-Offs heeft Zijm voor de televisie bekeken. “FC Emmen speelde thuis prima tegen NEC. Goed compact, levensgevaarlijk in de omschakeling en op de juiste momenten toeslaan. Vooral dat vierde doelpunt net voor tijd door een balverovering bleek heel belangrijk. Met 4-0 in plaats van met een 3-0 voorsprong naar de return toewerken, maakt een groot verschil. Sparta – FC Dordrecht heb ik zondag via de telefoon gevolgd. Het werd nog reuzenspannend. Ik vreesde nog even voor de 0-3, dan was het gedaan geweest. Gelukkig scoorde Deroy Duarte op het juiste moment.”
In de zomer van 1999 tekende Zijm een contract op Spangen, nadat hij de voorgaande anderhalf jaar door AZ werd verhuurd aan PEC Zwolle. “In die tijd speelde PEC Zwolle nog in de Eerste Divisie. Bij Sparta werd ik echt een Eredivisiespeler. Een mooie tijd. Ik trainde onder Jan Everse, Frank Rijkaard en Willem van Hanegem. Grote namen. Elke dag ging ik met plezier naar de training. Alleen mijn afscheid met een degradatie vormde een smetje.”
“Ik heb er ook mijn vrouw leren kennen. Haar moeder werkte op de administratie bij Sparta. Bij een gezamenlijk etentje met het personeel nam ze eens haar dochter mee. Ik kreeg haar nummer. Dat heeft mijn medespeler Danny Koevermans, een echte cijferfreak, voor me onthouden. haha. Nu ben ik alweer elf jaar met haar getrouwd en hebben we twee gezonde dochters.”
Met Koevermans, die 71 treffers in het Sparta-shirt liet aantekenen, heeft hij nog steeds veel contact. “We gaan ook nog altijd met elkaar op vakantie. In de winter zijn we 4,5 week naar Australië geweest. Een toptijd. Toen Danny in Toronto voetbalde, zijn we ook met het hele gezin naar Canada gevlogen. Het ijshockey bezocht en noem maar op. Ik heb sowieso nog veel contacten bij Sparta. Nourdin Boukhari loopt er nu in de jeugdopleiding rond, Dolf Roks maakt nog steeds deel uit van de technische staf en Dave van der Meer is tegenwoordig commercieel manager.”
Zes uur van huis
Bij FC Emmen tekende Zijm in de zomer van 2008 een contract. “Twee uur en twintig minuten rijden vanuit Vlaardingen, waar ik nog steeds woon. Maar op dat moment was Hof van Saksen de hoofdsponsor van FC Emmen. We mochten op het park verblijven als we wilden. In het begin ging mijn vrouw mee, maar toen onze eerste dochter in september werd geboren, gebeurde dat steeds minder vaak. Ik vertrok dan zes uur in de ochtend. Net voor Zwolle sprak ik bij een tankstation af met de andere jongens, die van ver kwamen, om een bakje koffie te pakken. Niek Ripson en Robbie Haemhouts kwamen bijvoorbeeld uit Breda, Jesse Schotman uit Deventer. We ontbeten om negen uur gezamenlijk op de club. Ik was vaak nog eerder aanwezig dan de jongens uit Emmen zelf, haha.”
“We hadden een leuke, gezellige groep. Op het Hof van Saksen was het daardoor ook een mooie boel met de jongens die ik al eerder noemde, maar ook met Joos Valgaeren en een paar dolle Denen (Morten Friis Jensen en Thomas Villadsen, red.) die op dat moment bij Emmen speelden. In Gerry Hamstra, die me ook naar Emmen had gehaald, stond er een goede trainer voor de groep. Alleen waren de verwachtingen hoog. Na een paar mindere prestaties werd de clubleiding ongeduldig. Hamstra werd ontslagen en Paul Krabbe kwam. Na de winterstop hadden we een selectie van wel 25 man. We misten de Play-Offs. Ik ben ervan overtuigd, als Hamstra was aangebleven, dat we die gehaald hadden.”
Zijm is sinds afgelopen zomer trainer van het tweede elftal van FC ’s-Gravenzande en coördinator van de selectie van de Onder 19, 17, 15 en 13. “Een mooie uitdaging. De club is groot en ook groeiende. Het doel is straks om met zoveel mogelijk eigen jongens in het eerste elftal te spelen.” Daarnaast verzorgt hij met Pascal Bosschaart via hun onderneming VZ Sport voetbalevenementen en maatschappelijke projecten, waarbij voetbal het bindmiddel is om de jeugd actief te laten sporten. “Vanaf 20 juni verzorgen we bijvoorbeeld weer een wekelijkse voetbalschool bij CWO in Vlaardingen. Mike van Duinen van Excelsior komt langs en waarschijnlijk helpt ook Sander Fischer van Sparta mee. De combinatie is goed te doen.”
Trainerscursus
Komend seizoen begint Zijm aan de trainerscursus UEFA A, Trainer-Coach I. “In eerste instantie leek ik te moeten wachten, omdat het aantal inschrijvingen te hoog was. Gelukkig mag ik alsnog in september beginnen. Ik moet daarvoor stage gaan lopen bij een betaald voetbalclub. Ik ben me nu aan het oriënteren waar.” Zondag hoopt Zijm met eigen ogen de handhaving van Sparta Rotterdam te aanschouwen. “Ik hoop en reken op een mooie wedstrijd. Spannend zal het zeker worden.”