“Hij wordt door de supporters op handen gedragen, zegt een jongen van onze club te zijn en belooft in eerste instantie ook dat hij blijft! Enkele weken later wilt hij ineens weg! Hoe kan dit, waar komt dit vandaan?”, schrijft de F-Side in de vandaag verschenen brief over de transferspeculatie rondom Justin Kluivert. Als schuldige wordt overtuigend Raiola naar voren geschoven. Ter argumentatie wordt een rijtje pikante transfers uit het verleden opgedreund. Bryan Roy, Dennis Bergkamp, Wim Jonk, Marciano Vink, Michel Kreek, Zlatan Ibrahimovic en perikelen rondom de contractverlenging van Zdenek Grygera en Maxwell; het rijtje laat de Chinese muur kort lijken. De gemene deler in deze kwesties is de zaakwaarnemer.
Het is een publiek geheim dat Raiola en Ajax geen vriendjes zijn. Ajax-directeur Edwin van der Sar zei in het Ziggo Sport-programma Rondo dat de zaakwaarnemer ‘Kluivert richting de uitgang duwt’. Raiola beschuldigde in een reactie Ajax van een gebrek aan ‘zelfreflectie’. Eerder was Raiola al zeer kritisch op Van der Sar. “Waar in de wereld kan de ceo van een onderneming zeggen: ik ben er nog niet klaar voor? Ik kan me niet voorstellen dat ze bij Apple een ceo aanstellen die zegt: ik kan er niks van, maar ga het leren. In de ideale wereld had Edwin van der Sar geen directeur van Ajax kunnen worden”, vertelde hij tegenover Quote.
Elke keer is er wat
Ondanks de structurele akkefietjes komen veel Ajax-talenten in de stal van Raiola terecht. Voor het lijstje incidenten hoeft men niet eens naar de tijd van Bergkamp en Jonk terug. Vorig jaar speelde de zaakwaarnemer al een kernrol in het vertrek van Kenny Tete naar Olympique Lyon. De rechtsback zag geen toekomst meer, nadat Peter Bosz hem tot tweede keus had gedegradeerd. Raiola wist niet hoe snel hij met zijn cliënt bij andere clubs moest leuren. Tete is ook in recente tijden niet de eerste speler die onder Raiola Ajax via een achterdeur verlaat.
Waar Tete’s vertrekwens als wisselspeler nog te begrijpen was, is niet bij elke transfer een duidelijke verklaring te zien. Donyell Malen was een van de grootste talenten van de Ajax-academie, maar koos onder Raiola voor een overstap naar Arsenal. Inmiddels speelt hij voor PSV, waar toenmalig technisch directeur Marcel Brands een uitstekende relatie heeft met de zaakwaarnemer. En ook Ouasim Bouy koos voor zijn debuut bij Ajax 1 voor een transfer naar het buitenland. Hij ging in 2012 naar Juventus. Volgens Raiola valt hem dit vertrek niet aan te rekenen en was het de schuld van Ajax zelf. De F-side gelooft het niet. “Elke keer is het wel wat met de transfers van Mino”, schrijft de Ajax-aanhang.
Netflix-waardig
Toch was geen enkele transfersaga zo groot als die van Justin Kluivert. Er wordt van beide kanten modder naar elkaar toe gegooid en zelfs andere Ajax-talenten worden in het spel betrokken. Ook Ryan Gravenberch en Mitchell Bakker, tevens cliënten van Raiola, lijken hun contract op De Toekomst niet te gaan verlengen.
Ajax en Raiola hebben inmiddels genoeg transfersoapjes geregisseerd voor een Netflix-waardige serie. Seizoen Kluivert zal menig kijker bingewachten, van begin tot eind. Het eind is op dit moment nog niet bekend, al kan men zich wel voorstellen hoe de cliffhanger eruitziet. Een close-up van Matthijs de Ligt, het Ajax-talent waar nog meer marktwaarde op ligt dan Kluivert. Zijn zaakwaarnemer: Mino Raiola.