De Eredivisie heeft door de jaren heen flink wat kwaliteit moeten inleveren. Hoe dat kan? Op steeds jongere leeftijd krijgen talenten een lucratief aanbod uit het buitenland voorgeschoteld. "Er zijn spelers die het om één ding gaat: zo veel en zo snel mogelijk geld verdienen", begint Gudde zijn verhaal in het NRC Handelsblad. "Een speler in ons U17-elftal kon in Frankrijk een jaarsalaris van 300.000 euro verdienen, terwijl wij twijfelden over een contract. Zijn familie had het sociaal lastig. Dan ga jij zeggen: je moet wachten, die trein rijdt nog wel eens voorbij. Die mensen zeiden: ik heb nooit een trein met drie ton voorbij zien komen, zou die volgend jaar wel langskomen?"
Feyenoord probeert talenten duidelijk te maken dat een vroege stap naar het buitenland niet altijd voordelig is. Op ouderavonden worden de namen van spelers aangehaald die het na een vroege overstap niet hebben gered. Of Drenthe, die op 20-jarige leeftijd naar Real Madrid vertrok, op die lijst staat? "Die staat misschien ook wel op die lijst maar dan met een sterretje, hij zou nu financieel onafhankelijk kunnen zijn. Maar als 10-jarig jongetje heb je toch meer de carrière van Van Persie voor ogen? Die is via Arsenal een hele grote meneer geworden. Dat beeld proberen wij te schetsen", aldus Gudde. Van Persie maakte zijn debuut in 2002 en vertrok medio 2004 naar de Premier League.
Toon Gerbrands, directielid van PSV, streeft er eveneens naar dat talenten de geleidelijke weg naar de top bewandelen. "Er moet sprake zijn van een opbouwende carrière. Dat was bij Drenthe niet zo, daar kunnen we kort over zijn", vult de 57-jarige algemeen directeur van PSV aan.