Bijna overal ter wereld houden mensen van voetbal. Maar ook bijna overal ter wereld houden mensen van ten minste één ding nog meer: geld. In 2013 plantte het Amerikaanse tijdschrift Readers Digest bij wijze van experiment in zestien verschillende steden een portemonnee, op een plek waar voorbijgangers de portemonnee makkelijk zouden aantreffen.
De inhoud: een paar familiefoto’s en vijftig dollar aan lokale valuta, en contactgegevens van de rechtmatig eigenaar. Het resultaat mag nauwelijks een verrassing heten: minder dan de helft kwam terug. Davor Suker houdt ook minstens zozeer van geld als van voetbal. Dus toen hij op de vliegtuigstoel naast de zijne een ware schatkist vol antieke munten aantrof (waarde: 25 duizend euro) deed hij wat de meeste mensen zouden doen. Eenmaal geland was Suker een schat rijker.
Voor even althans. De oud-spits van onder meer Sevilla, Real Madrid en Arsenal liep tegen de lamp toen hij zijn nieuw vergaarde fortuin, per abuis achtergelaten door een onoplettende reiziger, te koop aanbood op internet. Het was de zoveelste smet op een blazoen dat een goede schrobbeurt goed kan gebruiken.
SCHANDALEN
Ooit verkoos het Kroatische publiek hem tot ‘s lands beste voetballer aller tijden. Nu wordt hij door datzelfde publiek vooral verguisd. Davor Suker was de voorbije jaren bij meer integriteitsschandalen betrokken dan de VVD. Dat begon al in 1996, met een foto. Davor Suker werd op de gevoelige plaat vastgelegd op een minstens zo gevoelige locatie voor het door oorlog geteisterde Kroatische volk. Bij het graf van Ante Pavelic, voormalig leider van Ustase, een nationalistische en antisemitische beweging die een ‘etnisch zuiver’ Kroatië nastreefde en met de Nazi’s collaboreerde bij het vervolgen en uitmoorden van etnische minderheden.
Op die foto staat Suker met een grijns op zijn gezicht. “Het is wijd en zijd bekend waarvoor Davor Suker staat”, zei Davor Suker over die foto, zoals vaker aan zichzelf refererend in de derde persoon. In 2011 volgde het vliegtuigincident, dat leidde tot een veroordeling voor diefstal. En in 2015 werd Suker door de Kroatische bond voor journalisten beschuldigd van het belemmeren van de persvrijheid. Suker zou fysiek journalisten hebben tegengehouden om hen het werken onmogelijk te maken.
Op dat moment was Suker inmiddels doorgedrongen tot de bestuurlijke top van het Kroatische voetbal. Als voorzitter van de voetbalbond. Want omstreden figuren en bestuursfuncties in de voetbalwereld horen bij elkaar als voedselvergiftiging en Vietnamese mosselkramen. Groot was ook de ophef toen Josip Simunic op voorspraak van Suker werd aangesteld als assistent-bondscoach. Diezelfde Simunic, zelf ex-international, werd in 2013 veroordeeld voor aanzetten tot rassenhaat door een nationalistische leus te roepen na een WK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland. De FIFA schorste hem daarop voor tien wedstrijden.
De overige beschuldigingen aan het adres van Suker zijn de gebruikelijke voor personen in zijn positie: die van corruptie en zelfverrijking. Het zijn ook meteen de beschuldigingen die hem in het kader van traditie lijken te kwalificeren voor een opstapje in de voetbalwereld. En die opstapjes staan al in de steigers. In 2015 werd Suker verkozen in het Uitvoerend Comité van de UEFA. En daar stoppen zijn ambities niet. Want ook als bestuurder gaat de spits van weleer voor de top: de FIFA, waar zoekgeraakte schatkisten doorgaans niet teruggevonden worden.