Pak uw agenda erbij. Op zondag 14 juni, donderdag 18 juni, maandag 22 juni en zaterdag 27 juni is de Johan Cruyff Arena het middelpunt van voetballend Europa. Het stadion in Amsterdam, met een capaciteit van 54.000 plaatsen, wordt ingezet voor drie duels in Groep C. Bovendien vindt de eerste achtste finale, tussen de winnaar van Groep A en de nummer twee van Groep B, in onze hoofdstad plaats. Dat heeft de UEFA bekend gemaakt.
Kansen Nederland
Of Nederland als een van de deelnemers aantreedt, is nog afwachten. Daarvoor moeten we eerst de kwalificatie, waarvoor pas in december wordt geloot en die in maart 2019 aanvangt, goed doorlopen. Daar worden twintig startbewijzen uitgedeeld. Als back-up kan ook nog de UEFA Nations League, die op 6 september start, als vangnet dienen. Daar zijn de laatste vier tickets op te halen. Die gaan naar de beste landen in de vier op kwaliteit geselecteerde divisies, die zich niet via de officiële kwalificatie weten te plaatsen. In maart 2020 staan daarvoor de beslissende play-offs gepland.
Onze nationale trots is in de UEFA Nations League ingedeeld in een poule met Frankrijk en Duitsland. Maar de derde, en dus laatste, plaats in de poule kan alsnog deelname voor het EK betekenen. Plaatst Nederland zich, dan speelt Oranje zeker twee 'thuiswedstrijden' in Amsterdam.
Openingswedstrijd
Amsterdam was lange tijd in de race voor het openingsduel. Net als Glasgow, Sint-Petersburg en Rome. Maar het uitvoerend comité van de UEFA wees daarvoor uiteindelijk het Olimpico Stadion van Rome aan. De eerste bal zal daar op 12 juni rollen. De finale en halve finale waren al eerder naar Londen, dat uiteraard Wembley inzet, gegaan.
Afvallers
Brussel was ook lange tijd in de race als speelstad. Maar op het laatste moment viel de Belgische hoofdstad af. De geplande bouw van het nieuwe Eurostadion, dat het oude en te kleine Koning Boudewijnstadion moet gaan vervangen, is nog altijd niet begonnen wegens juridische problemen. Ook Sofia (Bulgarije), Jeruzalem (Israël), Skopje (Macedonië), Cardiff (Wales), Minsk (Wit-Rusland) en Solna (Zweden) vielen af. München trok zich net voor het bekendmaken van de speelsteden terug als finaleplaats. De reden is onbekend. De Zuid-Duitse stad krijgt wel drie groepswedstrijden en een kwartfinale.
Deelnemers
Aan het EK 2020 doen 24 landen mee. Net als twee jaar geleden voor het eerst in Frankrijk werd geïntroduceerd. Vanwege het zestigjarig bestaan besloot de UEFA in december 2012 om het EK in 2020 in liefst dertien landen te laten afwerken. Alle kandidaat-landen konden meedingen naar zogenoemde ‘pakketjes’, twaalf ‘normale’ waarmee drie groepswedstrijden en één wedstrijd in de knock-outronde (achtste of kwartfinale) kon worden binnengehengeld en één ‘pakket’ voor de halve finales en de finale. Elk land mocht één stadion kandidaat stellen.
Capaciteiteis
Er zat wel een eis qua stadioncapaciteit achter. Voor een wedstrijd vanaf de kwartfinales zouden stadions 60.000 mensen of meer moeten kunnen ontvangen. De Arena voldoet daar met 54.000 plaatsen niet aan, vandaar dat de KNVB een gooi deed naar groepswedstrijden en een achtste finale. Dat is met vier duels gelukt.
Gastheren
Groep A: Rome, Bakoe
Groep B: Sint-Petersburg, Kopenhagen
Groep C: Amsterdam, Boekarest
Groep D: Londen, Glasgow
Groep E: Bilbao, Dublin
Groep F: München, Boedapest
Tijdstippen
Het EK 2020 begint op 12 juni. De finale staat ingeroosterd voor zondag 12 juli. Na ekle ronde zijn er telkens twee rustdagen. Tussen de halve finale en finale zitten zelfs drie voetballoze dagen. De tijdstippen van de groepswedstrijden moeten nog worden geprikt. De kwartfinales beginnen om 18.00 uur en 21.00 uur. De halve finale en de eindstrijd om 21.00 uur.
Speelschema
Dat is hier te vinden.