Patrick Vieira
Vier dagen lang onderhandelen leken hun vruchten af te werpen. Een contract lag klaar. Patrick Vieira zat in 1996 al in de auto op weg naar zijn afspraak met de Ajax-leiding om hun samenwerking te bezegelen. Totdat de autotelefoon rinkelde. Arsène Wenger aan de lijn. Onder geen beding mocht Vieira, bij AC Milan op een zijspoor beland, zijn handtekening zetten onder een dienstverband bij Ajax. Vieira instrueerde zijn chauffeur zijn koers te wijzigen. Naar Schiphol. Een uurtje later landde de Franse middenvelder op Heathrow en weer even later was hij contractspeler van Arsenal. Met die club won Vieira drie landstitels, vier FA Cups en vier Community Shields. Met Frankrijk werd hij wereld- en Europees kampioen.
Paulo Dybala
Ergens in 2012 zaten twee scouts in opdracht van Ajax op een tribune in Argentinië. Tweededivisiewedstrijdje meepikken. Hun aandacht ging uit naar een aanvaller van Córdoba, die op het tweede niveau van Argentinië zeventien goals had gemaakt. Vijf miljoen euro bedroeg de vraagprijs voor de zeventienjarige belofte. Aan het eind van de avond stond er een streep door de naam van Paulo Dybala. Past niet in het Ajax-systeem, zo luidde het oordeel. Een paar maanden later pikte Ajax Isaac Cuenca op bij FC Barcelona en kwam Tobias Sana over van IFK Göteborg.
David Alaba
Soms komt erkenning te laat. Vincent van Gogh zou erover kunnen meepraten als hij tegenwoordig een veiling van zijn eigen werk zou kunnen bezoeken. Zo moet Heinz Schilcher zich ongeveer gevoeld hebben toen hij naar zijn telefoonscherm keek en zag dat aan de andere kant van de lijn was opgehangen. Aan die andere kant: Ajax. Die club had hem beleefd maar dringend medegedeeld geen belangstelling te hebben voor Schilchers nieuwste ontdekking. Nee, linksbacks als David Alaba had Ajax al genoeg. “Dat was enorm frustrerend voor mij”, zei Schilcher later tegen het Algemeen Dagblad. “Als ik zo'n speler dan niet aan een andere club mag aanbieden, dan heeft het voor mij geen zin meer. Daarom besloten we ook uit elkaar te gaan.” Alaba tekende even later bij Bayern München en werd tussen 2013 en 2016 vier keer op rij als linksback opgenomen in het FIFPro Wereldelftal.
Lionel Messi
Sjaak Swart schonk Ajax veel. Bijna vijfhonderd wedstrijden, 175 doelpunten, zijn hart, ziel en zijn voortdurende aanwezigheid bijvoorbeeld. Wat veel minder mensen weten is dat Swart Ajax naast zijn ziel en zaligheid bijna ook 's werelds beste voetballer aller tijden had geschonken. Het was in een skybox van de Galgenwaard dat Swart een gooi deed naar het aantrekken van een piepjonge Argentijn. Tijdens het WK Onder 20 was het oog van Swart gevallen op een kleine dribbelaar. Hij nodigde diens vader en advocaat uit voor een gesprek in de skybox. De charmes van Swart leken effect te hebben. Messi senior voelde wel iets voor een tijdelijke overstap van zijn zoon naar Ajax. FC Barcelona niet. Met een dik contract en een kans in het eerste elftal hielden de Catalanen hun veelbelovende jongeling uit de handen van Swart en Ajax. Geen Messi dus; Ajax moet het doen met Swarts ziel en zaligheid.
Lees in de papieren editie van ELF Voetbal een uitgebreid verhaal van zeven pagina's over alle wereldsterren die het Nederlandse publiek op een haar miste. Over Diego Maradona naar ADO, Hristo Stoichkov naar Roda JC, Robert Lewandowski naar Feyenoord en nog een hele stoet aan misgelopen helden.
? De nieuwe ELF Voetbal!
— ELF Voetbal ?? (@elfvoetbal) 28 juni 2018
Daishawn Redan, Jaap Stam, Kasper Dolberg & Lasse Schöne, Cristian Chivu, Mauro Júnior, de talenten van Feyenoord, Alireza Jahanbakhsh en nog veel meer!
? Vanaf nu verkrijgbaar!#elfvoetbal #ajax #feyenoord #psv #cfc pic.twitter.com/TJEq7p3JIO